Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
6. 5. 2016,
5.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

borza delnice Apple Osebne finance

Petek, 6. 5. 2016, 5.23

6 let, 7 mesecev

Se delnice Appla še lahko vrnejo na pota stare slave?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Apple | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko so Applove delnice po objavi presenetljivo slabih četrtletnih rezultatov strmoglavile, smo preverili, kaj se dogaja s tehnološkim velikanom in kaj lahko pričakujemo v prihodnje.

Delnice Appla so se zaradi novice, da je kalifornijska družba v prvih treh mesecih letošnjega leta zabeležila prvi padec prodaje pametnih telefonov iPhone, do danes pocenile za desetino. Samo dan po objavi so izgubile sedem odstotkov vrednosti. V zadnjem mesecu so se pocenile za 15 odstotkov.

Prvi padec prodaje iPhonov, odkar jih izdelujejo

Apple je v drugem četrtletju poslovnega leta prodal 16 odstotkov manj iPhonov, kar je prvi padec prodaje po letu 2007, ko so jih začeli izdelovati. Njihova prodaja namreč predstavlja dve tretjini celotne prodaje družbe.

Prihodki so upadli za 13 odstotkov na 50,6 milijarde dolarjev (44 milijard evrov). Padla je tudi prodaja iPadov, za 19 odstotkov na 10,2 milijona, prodaja računalnikov Mac pa za 12 odstotkov na štiri milijone.

Na Kitajskem, v Tajvanu in Hongkongu je prodaja upadla za 26 odstotkov, kar predstavlja 58 odstotkov celotne izgube.

Apple je v drugem četrtletju poslovnega leta prodal 16 odstotkov manj iPhonov, kar je prvi padec prodaje po letu 2007, ko so jih  začeli izdelovati. | Foto: Reuters Apple je v drugem četrtletju poslovnega leta prodal 16 odstotkov manj iPhonov, kar je prvi padec prodaje po letu 2007, ko so jih začeli izdelovati. Foto: Reuters

Na drugi strani je za 20 odstotkov narasla prodaja storitev, kot so iCloud, iTunes, Apple Music in App Store.

Prvič padel tudi čisti dobiček družbe iz Cupertina

Prvič v zadnjih 13 letih je padel tudi čisti dobiček najvrednejšega podjetja na svetu, in sicer za 22 odstotkov na 10,5 milijarde dolarjev (devet milijard evrov). Analitiki so pričakovali padec prodaje in dobička, a so jih številke vseeno presenetile.

"Vlagatelje je najbolj zmotil upad prodaje na Kitajskem in napovedana nižja prodaja v prihodnjem četrtletju ob znižani marži. Prezrli pa so, da Applu lepo rastejo storitve, ki jih trži s kar 60-odstotno maržo, in da je samo prihodek iz teh storitev na ravni Facebooka," opozarja Gorazd Grof iz družbe Alta Skladi.

Kot zanimivost dodaja, da je medtem Samsung že izpadel iz peterice najbolj prodajanih pametnih telefonov na Kitajskem, Apple pa še vedno lahko tekmuje z znamkami Huawei, Xiaomi in podobnimi.

Bodo dolge vrste kitajskih kupcev pred Applovimi trgovinami ostale le še bled spomin na stare čase? | Foto: Reuters Bodo dolge vrste kitajskih kupcev pred Applovimi trgovinami ostale le še bled spomin na stare čase? Foto: Reuters

Applova prodaja je bila slaba predvsem zaradi trdnega dolarja, zaradi česar so Applove naprave v tujini dražje, in šibkega kitajskega trga, zaradi česar si marsikdo ne more več privoščiti novega iPhona.

Prav tako v preteklem četrtletju trgu niso ponudili nobene posodobljene različice. Medtem ko konkurenca svoje paradne modele telefonov osvežuje vsako leto, bo Apple po neuradnih predvidevanjih novega iPhona 8 predstavil šele prihodnje leto.

Za vlaganje v razvoj imajo še veliko rezerve

Grof pojasnjuje, da poslovanje vsakega podjetja niha. Tako je imel tudi Apple v svoji zgodovini vzpone in padce.

"Če ima vlagatelj dolgoročni pogled, je nakup Applovih delnic zanj vsekakor zanimiv. Kratkoročno pa je težko pričakovati bum," pravi Altin upravljavec Gorazd Grof. | Foto: Osebni arhiv "Če ima vlagatelj dolgoročni pogled, je nakup Applovih delnic zanj vsekakor zanimiv. Kratkoročno pa je težko pričakovati bum," pravi Altin upravljavec Gorazd Grof. Foto: Osebni arhiv

"V zadnjih letih je Applu uspelo ustvariti ekosistem z velikim številom uporabnikov. Z zelo solidnim finančnim stanjem lahko prodre na novo področje in ga ponudi tej bazi uporabnikov.

Do zdaj je odlično finančno stanje izkoriščal zgolj za odkupe lastnih delnic, zelo malo pa je vlagal v razvoj. V primerjavi s preostalimi tehnološkimi družbami polovico manj. Tu ima še veliko rezerve," miri Altin upravljalec skladov.

Ameriški poslovnež Icahn s prodajo delnic zaslužil 3,9 milijard evrov

Svoje delnice je po objavi četrtletnih rezultatov prodal tudi eden večjih Applovih vlagateljev in milijarder Carl Icahn. Znan je po tem, da z nakupom večjega deleža podjetja vodstvo sili v dodatne odkupe delnic in višje dividende, s tem pa dviguje ceno delnic na trgu.

Icahn je več kot 45 milijonov delnic prodal zaradi skrbi, kako bo na Applovo delnico v prihodnosti vplivala negotovost na kitajskem trgu. S prodajo je zaslužil skoraj 4,5 milijarde ameriških dolarjev (3,9 milijarde evrov).

"Velikega pomena Icahnovi prodaji ne bi pripisoval. Svoj delež je pač prodal, vmes nekaj zaslužil in šel iskat druge priložnosti na trgu. Vsak vlagatelj ima svoj pogled," je sklenil Grof, ki dolgoročnim vlagateljem še vedno priporoča nakup Applovih delnic.

Ne spreglejte