Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Torek,
17. 1. 2017,
14.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

valute valutna nihanja valutno trgovanje evro dolar bitcoin vrednost Juan trgovanje menjalni tečaji

Torek, 17. 1. 2017, 14.54

6 let, 6 mesecev

Vrednost valut v letu 2016

Najdonosnejše valute v letu 2016

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Za evrom ni dobro leto, saj so v primerjavi z evropsko valuto večinoma izgubljale valute držav v gospodarskih težavah ali s težavami zaradi vojaških spopadov. Glede na rast vrednosti se je ponovno najbolje odrezala internetna valuta bitcoin. Pred to kriptovaluto pa so glede na predvidevanja nevihtna obdobja.

Skupna valuta evropskih držav je imela slabo leto predvsem zaradi ukrepov Evropske centralne banke, ki želi inflacijo blizu dveh odstotkov, a te meje ne bi presegala. V primerjavi z ameriškim dolarjem je vrednost evra padla za dobre tri odstotke. V letu 2016 tako ni bilo mogoče najti veliko valut, ki bi se odrezale slabše od evra.

Vzroki za padec vrednosti valut, ki so slabše od evra

V Egiptu so sprejeli odločitev, da sprostijo omejitve in pustijo svoji valuti, egiptovskemu funtu, da se na trgu prosto giblje. V to so bili prisiljeni zaradi omilitve hude gospodarske krize in zagotovitve posojila Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

V Nigeriji je 70 odstotkov vladnih prihodkov vezanih na ceno nafte. Cena te je bila lani nizka. Nigerijsko gospodarstvo so slabili tudi pogosti vojaški napadi, predvsem na naftno industrijo.

Gospodarstvo v Argentini se je po podatkih IMF v letu 2016 skrčilo za 1,8 odstotka. Padle so tudi realne plače, inflacija je bila 40-odstotna.

Vrednost turške lire je sklatil poskus vojaškega udara. Naklonjen ji ni niti skrb vzbujajoč visok zunanji dolg države, zaradi katerega je že prejela opozorila IMF.

Vrednost britanske valute je zamajala negotova prihodnost po odločitvi za izstop iz EU.

Za težave mehiške valute je s svojimi predvolilnimi obljubami o mehiški različici Kitajskega zidu in s svojo zmago na volitvah poskrbel novi predsednik ZDA Donald Trump. 

 

Zmage bitcoina drugo leto zapored ni ogrozil niti nov velik hekerski napad

Bitcoin je glede na svojo vrednost digitalna valuta ekstremov. V zadnjih štirih letih je bil trikrat najboljša valuta leta (valuta, katere vrednost se je v enem letu najbolj povečala) in enkrat najslabša valuta leta. Vrednost se mu je več kot podvojila kljub ponovnemu hekerskemu napadu na največjo borzo za trgovanje z bitcoini Bitfinex. Ob napadu naj bi izginilo več kot 119 tisoč bitcoinov v vrednosti več kot 65 milijonov evrov. Napad je povzročil 20-odstotni padec vrednosti bitcoina, ta pa si je opomogel v manj kot treh mesecih.

Vrednost bitcoina raste zaradi vse večje ranljivosti denarnega sistema

Največji krivci za rast vrednosti bitcoina so Kitajci, saj je več kot 90 odstotkov trgovanja z bitcoini opravljenega v kitajski valuti juan. Najprej so na Kitajskem izkoriščali bitcoin zaradi omejitve odnašanja denarja v tujino. Letos sta dodatna razloga za rast strožja omejitev plačevanja z gotovino in padec vrednosti juana. Zaupanje v trenutni bančni sistem in finančne storitve se zmanjšujejo. V trenutnih sistemih obstaja vse večja verjetnost, da tvoj denar hitro izgubi vrednost in da do njega sploh nikoli ne prideš.

Medij The Beijing News je zapisal, da je 90 odstotkov uporabnikov bitcoina še vedno špekulantov. | Foto: Reuters Medij The Beijing News je zapisal, da je 90 odstotkov uporabnikov bitcoina še vedno špekulantov. Foto: Reuters

Bodo Kitajci poskrbeli tudi za padec vrednosti bitcoina?

Kitajska se resno spogleduje z omejitvijo pošiljanja bitcoinov v tujino. Oblasti želijo domačim borzam z bitcoini preprečiti prenos internetne valute na platforme zunaj Kitajske ali vsaj omejiti količine, ki jih lahko posameznik nakaže v tujino. To bi pomenilo velik udarec za vrednost bitcoina. Z omejitvijo gotovine in nizkimi obrestmi se sicer srečuje vedno več držav. Te države bi lahko počasi nadomestile količine trgovanja z bitcoini, ki jih zdaj ustvarja Kitajska. Vprašanje je, ali ima trenutni bančni sistem preveliko moč, da bi to dovolil, in bodo zato sledile omejitve poslovanja z bitcoini tudi drugod.

Je internetna valuta bitcoin sploh že valuta?

Obseg trgovanja z bitcoini je v primerjavi s "pravimi" valutami zelo majhen, saj ne doseže niti odstotka trgovanja z valutami, s katerimi se največ trguje. Glede na celotno dnevno trgovanje z valutami v decembru je bil povprečen delež trgovanja z bitcoini 0,002-odstoten.

Da bi bitcoin postal zaupanja vreden medij za trgovanje (oziroma valuta), mora postati tudi bolj stabilen. Vrednost denarja lastnika valute se ne sme spreminjati vsako uro ali vsak dan. Nepredvidljivost in hitre spremembe vrednosti valute škodujejo poslovanju. Poslovneži nimajo zagotovil, da bodo z včeraj prejetimi bitconi danes lahko obnovili svoje zaloge. To je tveganje, ki ga niso pripravljeni sprejeti.

Ne spreglejte