Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
3. 8. 2016,
9.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

hekerji bitcoin

Sreda, 3. 8. 2016, 9.05

6 let, 6 mesecev

Je po drzni kraji čas za naložbo v bitcoin?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Hongkonško menjalnico digitalne valute bitcoin Bitfinex so napadli hekerji in ukradli okrog 120 tisoč bitcoinov v skupni vrednosti skoraj 60 milijonov evrov. Cena bitcoina je na večini spletnih borz s kriptovalutami zaradi hekerskega napada zato padla za skoraj 20 odstotkov. 

Hekerski napad se je zgodil v torek pozno zvečer, so v izjavi na spletni strani zapisali pri menjalnici Bitfinex. Velik delež ukradenih bitcoinov je pripadal uporabnikom, ki pri Bitfinexu hranijo svoje digitalno premoženje. Trgovanje z bitcoini so zato začasno ustavili, trenutno pa poteka raziskava incidenta. 

Bitfinex je ena največjih svetovnih borz za bitcoin in digitalni valuti ethereum ter litecoin. Sedež ima v Hongkongu, podružnici pa tudi v Evropi in Združenih državah Amerike.

Kraja kovancev po ceni bitcoina ni udarila tako zelo kot Mt. Gox pred tremi leti

Pred objavo novice o hekerskem napadu je bila cena enega bitcoina po podatkih spletnega portala Coindesk 537 evrov, nato pa je v nekaj urah padla na vsega 456 evrov. To je najnižja cena po več kot dveh mesecih in pol. Bitcoin sicer počasi spet raste, cena enega je trenutno 483 evrov. 

Gibanje cene bitcoina (v ameriških dolarjih) na slovenski borzi Bitstamp. Na skrajni desni strani grafa je dobro viden padec, ki je posledica torkovega hekerskega napada na Bitfinex. | Foto: Gibanje cene bitcoina (v ameriških dolarjih) na slovenski borzi Bitstamp. Na skrajni desni strani grafa je dobro viden padec, ki je posledica torkovega hekerskega napada na Bitfinex.

A to ne pomeni, da bo bitcoin v kratkem času dosegel prejšnjo raven. Spomnimo - po napadu na tokijsko borzo Mt. Gox leta 2014, ko so hekerji ukradli okrog 700 tisoč bitcoinov, je cena digitalne valute, v tistem času je dosegala rekordne višine prek tisoč dolarjev, v zelo kratkem času strmoglavila za od 35 do več kot 80 odstotkov. Z izjemo enega vmesnega sunka rasti se nato ni pobrala in prejšnji ravni vsaj malo začela približevati še skoraj dve leti. 

"Mt. Gox, kje je naš denar?" Tako so februarja 2014 pred sedežem borze Mt. Gox v Tokiu protestirali številni vlagatelji. Večina denarja ni dobila nazaj. | Foto: "Mt. Gox, kje je naš denar?" Tako so februarja 2014 pred sedežem borze Mt. Gox v Tokiu protestirali številni vlagatelji. Večina denarja ni dobila nazaj.

Ne spreglejte