Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
4. 1. 2017,
14.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

6

Natisni članek

dolar evro bitcoin

Sreda, 4. 1. 2017, 14.35

6 let, 6 mesecev

Rast vrednosti bitcoina skriva resne težave denarja prihodnosti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

6

Bitcoin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Cena enega bitcoina se je prvič po treh letih znova povzpela nad magično mejo tisoč evrov. Tega se razumljivo veselijo vsi, ki so v Bitcoin vložili z namenom, da bi nekaj zaslužili. A rast vrednosti vodilne digitalne valute opozarja na njene največje šibke točke.

Na borzi z bitcoini Bitstamp, ki sta jo ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak, cena enega bitcoina že nekaj dni presega 1.000 evrov.

 | Foto:

Bitcoin je bil nazadnje tako visoko pred tremi leti, nato pa je v začetku leta 2014 sledil zlom borze Mt Gox. Digitalna valuta se po incidentu na štirimestno vrednost ni vrnila do 1. januarja 2017. 

Tržna kapitalizacija Bitcoina (skupna vrednost vseh enot valute v obtoku) po dvigu cene trenutno dosega skoraj 16,5 milijarde evrov, je razvidno iz podatkov na spletni strani Coinmarketcap.com. Tako visoka ni bila še nikoli - pred tremi leti je bilo v obtoku precej manj bitcoinov kot danes. 

Kako do bitcoinov

Da bi kar najbolje razumeli, zakaj vzpon cene Bitcoina morda ni najboljša stvar, najprej nekaj besed o tem, kako lahko postanemo lastnik bitcoinov.

Sistem digitalne valute Bitcoin je zastavljen tako, da je treba za pridobivanje novih enot valute z uporabo zmogljivega računalnika reševati matematične probleme. Procesu se reče rudarjenje.

Matematični problemi so z vsakim novim izdanim bitcoinom težji, ker bazen digitalnih kovancev, ki jih je mogoče spraviti v obtok, ni neomejen.

Največje možno število bitcoinov v obtoku je 21 milijonov. Trenutno je izdanih okrog 16 milijonov.  | Foto: Reuters Največje možno število bitcoinov v obtoku je 21 milijonov. Trenutno je izdanih okrog 16 milijonov. Foto: Reuters

Bitcoine lahko tudi kupimo. En način je prek borze, kot je Bitstamp. Drugi je uporaba Bitcoin bankomata, ki jih imamo tudi v Sloveniji. Tretji je nakup kode za prevzem Bitcoina v spletni denarnici pri enem od pooblaščenih prodajalcev. V Sloveniji je to Petrol, na primer

Večina bitcoinov danes v denarnicah Kitajcev, to pa pomeni ...

V drugi polovici leta 2015 smo opazovali strmo rast cene Bitcoina. V treh mesecih je zrasla za 70 odstotkov. Vzrok za to so finančni analitiki takrat pripisali velikemu povpraševanju po digitalni valuti na Kitajskem.

Ker je kitajska vlada sprejela zakone, ki so premožnejšim Kitajcem onemogočili odnašanje premoženja iz države, so začeli množično vlagati v Bitcoin, ker ga ne nadzira nobena finančna institucija in noben državni organ.

Na Kitajskem so zrasle tudi številne "farme" z zelo zmogljivimi računalniki, ki dan in noč rudarijo bitcoine, je lani poročal ameriški medij New York Times. 

Takole je videti računalniški sistem za rudarjenje bitcoinov. | Foto: Reuters Takole je videti računalniški sistem za rudarjenje bitcoinov. Foto: Reuters

Posledica je, da je večina bitcoinov danes v denarnicah Kitajcev. Ker je vrednost kitajske državne valute, juana, že nekaj časa nestabilna, je povpraševanje po bitcoinih na Kitajskem danes še večje. To dviguje vrednost in s tem tudi ceno digitalne valute, rast Bitcoina Kitajcem pripisuje britanski tehnološki medij The Register. 

Zakaj je slabo, da ima malo ljudi veliko bitcoinov

Zato, ker imajo s tem moč, da onemogočijo tehnološko osvežitev, ki jo Bitcoin krvavo potrebuje. Če Bitcoin resnično želi postati dolarju in evru enakopravno plačilno sredstvo, mora v prvi vrsti povečati najvišje število transakcij bitcoinov v eni sekundi. Trenutna omejitev je manj kot 30. V primerjavi z MasterCardom, na primer, ki jih lahko prebavi več tisoč, to ni nič. 

Nestabilni juan lahko povzroči še bolj množično nakupovanje bitcoinov na Kitajskem. Cena enega bitcoina bi morda res zrasla še bolj, a še bolj bi se povečal tudi kitajski lastniški delež bitcoinov. | Foto: Reuters Nestabilni juan lahko povzroči še bolj množično nakupovanje bitcoinov na Kitajskem. Cena enega bitcoina bi morda res zrasla še bolj, a še bolj bi se povečal tudi kitajski lastniški delež bitcoinov. Foto: Reuters

Nadzor večine nad valuto, ki lahko onemogoči njen nadaljnji razvoj, ni edina težava. Tudi lokacija, kjer se ta večina nahaja, je. Največ trgovcev in rudarjev z digitalno valuto je na Kitajskem, ki na državljane rada pritisne z omejevanjem tega in onega. 

Podatek, da je cena enega bitcoina znova presegla 1.000 evrov, ob zgoraj navedenih pomislekih praktično ne pomaga.

Za konec zanimivost za vse, ki se zadnje dni šopirijo z rastjo bitcoina

Cena enega bitcoina je torej znova zrasla čez tisoč evrov in tržna kapitalizacija valute presega 16 milijard evrov. To pomeni, da je Bitcoin daleč najvrednejša digitalna valuta (drugouvrščeni Ethereum ne dosega niti milijarde evrov). Kaj to pomeni v svetovnem merilu?

Financial Times, eden od vodilnih svetovnih finančnih medijev, je v tem prispevku vrednost Bitcoina hudomušno opisal kot dobro ničlo:

"Valuta, s katero se je v letu 2016 vsak dan trgovalo največ, je ameriški dolar (v povprečju 4.438 milijard dnevno). Zadnja, ki je dnevno presegla mejo milijarde dolarjev, je bolgarski lev. To pomeni, da je bil delež trgovanja z Bitcoinom v svetovnem merilu nič." | Foto: Reuters "Valuta, s katero se je v letu 2016 vsak dan trgovalo največ, je ameriški dolar (v povprečju 4.438 milijard dnevno). Zadnja, ki je dnevno presegla mejo milijarde dolarjev, je bolgarski lev. To pomeni, da je bil delež trgovanja z Bitcoinom v svetovnem merilu nič." Foto: Reuters

"Ameriška obveščevalna agencija CIA ocenjuje, da je skupna vrednost vsega denarja na svetu - bankovcev, kovancev in vsot na bančnih računih - okrog 78,5 bilijona (78.500 milijard) evrov. Tudi v tem merilu je skupna vrednost vseh bitcoinov praktično enaka ničli." | Foto: Reuters "Ameriška obveščevalna agencija CIA ocenjuje, da je skupna vrednost vsega denarja na svetu - bankovcev, kovancev in vsot na bančnih računih - okrog 78,5 bilijona (78.500 milijard) evrov. Tudi v tem merilu je skupna vrednost vseh bitcoinov praktično enaka ničli." Foto: Reuters

Ne spreglejte