Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 2. 2014,
14.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bitcoin borza denar

Četrtek, 27. 2. 2014, 14.29

7 let, 2 meseca

Je bitcoin po zaprtju največje borze tik pred propadom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bitcoin, digitalna valuta, ki naj bi poskrbela za revolucijo v bančništvu, je po navedbah nekaterih strokovnjakov morda celo na robu propada. Zaprtje največje borze je zamajalo zaupanje vlagateljev.

Tokijska borza bitnih kovancev Mt Gox je v torek zaprla svoja vrata. Lastniki so umaknili vsebino spletne strani, prav tako pa so izbrisali tudi vsa sporočila na uporabniškem računu borze na Twitterju. Med poznavalci se ob tem že širijo ugibanja, da je borza – ena največjih na svetu za internetno valuto bitcoin – ostala brez likvidnosti.

Bitcoin krhek kot jajčna lupina? Finančni strokovnjak Mark Williams je za časnik LA Times dejal, da ima zaprtje omenjene borze "uničujoč učinek" na zaupanja v elektronsko valuto. Bitcoin je po njegovem mnenju v tem trenutku "krhek kot jajčna lupina", še poroča omenjena spletna stran.

"Če odprete račun na spletni borzi bitnih kovancev, je podobno, kot bi odprli trgovalni račun v Zimbabveju," pa meni Alex Daley, strokovnjak pri finančni družbi Casey Research. Kot poudarja, morajo številni vlagatelji na tovrstnih borzah za izplačila čakati tudi po več mesecev. "Mt Gox ni prva spletna borza, ki je zašla v težave, in zagotovo tudi ne bo zadnja," je za stran Market Watch še dejal Daley.

Ukradenih več kot 700 tisoč kovancev Med uporabniki spletne valute bitcoin je pred kratkim zaokrožil dokument, iz katerega je razvidno, da naj bi bilo z japonske borze v zadnjih letih skupaj ukradenih več kot 700 tisoč bitnih kovancev. Znesek ob današnjem tečaju internetne valute znaša slabih 300 milijonov evrov. Do kraje naj bi prišlo zaradi tehnične napake v procesu dvigovanja bitnih kovancev. Borza je tehnično napako uradno priznala v začetku februarja ter blokirala možnost dvigovanja bitnih kovancev.

To je med uporabniki povzročilo preplah in cena bitnih kovancev na omenjeni borzi je hitro padla. Še januarja je vrednost presegala 660 evrov, v ponedeljek je bil en bitni kovanec vreden le še 120 evrov. Vrednost spletne valute je padla tudi na drugih borzah, a le za okoli tretjino.

"Tragična zloraba zaupanja uporabnikov, ki ne ogroža stabilnosti valute" Druge borze bitnih kovancev – med drugim tudi slovenski Bitstamp, ki je po prometu med največjimi na svetu – so se od dejanj japonske borze ogradile. V skupni izjavi so zapisale, da gre za "tragično zlorabo zaupanja uporabnikov", ki da ne ogroža stabilnosti internetne valute.

"Kot na vsakem novem področju so se tudi tu pojavili določeni slabi akterji in prav temu smo priča danes," so zapisali predstavniki spletnih strani za trgovanje s spletno valuto Coinbase, Kraken, Bitstamp, BTC China, Blockchain.info in Circle.

Ne spreglejte