Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
15. 3. 2016,
9.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Natisni članek

Intereuropa Andrej Lovšin Janez Škrabec Riko

Torek, 15. 3. 2016, 9.02

6 let, 7 mesecev

Koliko milijonov naj bi Lovšin in Škrabec dvignila z liechtensteinskega računa

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Nekdanji prvi mož Intereurope Andrej Lovšin ter Janez Škrabec in Jozo Dragan naj bi dvigovali milijone evrov z računov, kamor je bil nakazan del denarja za nakup logističnega centra v Rusiji.

Potem ko je včeraj po osmih letih na koprskem sodišču stekla glavna obravnava zoper nekdanjega predsednika uprave koprskega logističnega podjetja Intereuropa Andreja Lovšina, je časnik Dnevnik pridobil podatke, kako so vpleteni dvigovali denar z računa v Liechtensteinu.

Lovšin se mora na sodišču zagovarjati zoper obtožbe, da je z investicijo v logistični terminal Čehov v Rusiji zlorabil položaj ter sebi in drugim omogočil veliko premoženjsko korist. Investicija se je namreč s prvotnih 46 milijonov evrov na koncu povzpela na 140 milijonov evrov.

Kot v Dnevniku piše novinarka Tatjana Tanackovič, je Intereuropa za nakup zemljišča v Rusiji na bančni račun v Liechtensteinu nakazala 24,9 milijona evrov. Lovšin vse obtožbe zavrača.

V dveh mesecih spraznili račun S tega računa so po pisanju Dnevnika vpleteni 3,4 milijona evrov prenakazali na ruski transakcijski račun Aleksandra Belusova, 21,5 milijona evrov pa na račun podjetja IST International Sastrade AG, ki je v lasti dveh slovenskih poslovnežev Janeza Škrabca in Joza Dragana. Ta dva sta tudi solastnika slovenskega podjetja Riko.

Lovšin, Škrabec in Dragan so v dveh mesecih po prejemu kupnine ves denar dvignili s tega liechtensteinskega računa. Škrabec je dvignil 2,6 milijona evrov, Lovšin milijon evrov, Dragan pa 125 tisoč evrov. Preostali denar so dobile družbe v lasti Škrabca in Dragana. Lovšin naj bi z računov svojih podjetij skupno dobil osem milijonov evrov.

Lovšin je včeraj zanikal, da bi dvigoval kakršenkoli denar z liechtensteinskega računa, Škrabec pa na Dnevnikova vprašanja ni hotel odgovoriti. Škrabec tudi na številko mobilnega telefona, ki jo hranimo v uredništvu, ni bil dosegljiv.

Trdijo, da pri liechtensteinskih oblasteh niso posredovali Obtožnica vpletene še bremeni, da so posredovali pri liechtensteinskih oblasteh, naj koprskemu tožilstvu in sodišču ne posredujejo podatkov o prometu na liechtensteinskem bančnem računu, na katerega je Intereuropa nakazala del kupnine za trikrat preplačana zemljišča v Rusiji. Tudi te obtožbe je Lovšin zanikal.

Ne spreglejte