Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
20.02

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

kmetijstvo krava oglaševanje WeChat Viber hipno sporočanje Facebook WhatsApp

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 20.02

5 let, 3 mesece

WhatsApp bi končno rad kaj zaslužil

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
krava | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Facebook je za WhatsApp odštel skoraj 18 milijard evrov, zdaj pa preizkušajo, kako bi z njim lahko kaj zaslužili. Kaj to pomeni za več kot milijardo uporabnikov?

Facebook je zagotovo vedel, kako pomembna je izjemno velika uporabniška baza komunikacijske mobilne aplikacije WhatsApp, ko je za njo pred tremi leti odštel velikanski znesek. Toda zdaj vedno bolj razmišljajo, kako bi razvili sistem, ki bi podjetjem v vlogi ciljanih oglaševalcev prvič omogočilo neposredno naslavljanje uporabnikov, kar bi njim zagotovilo vsaj povrnitev naložbe in potem še nov vir zaslužka.

Tri leta brez poslovnega modela za prihodke

Kot poroča medijska hiša Reuters, zdaj že potekajo prvi tovrstni poskusi, in sicer s peščico izbranih podjetij, ki so del podjetniškega inkubatorja Y Combinator. Čeprav gre za res omejen obseg preizkusa, so iz njega jasno vidni obrisi izpopolnjenega poslovnega modela, ki zanj predvideva tudi dohodek. V treh letih, odkar so kupili WhatsApp, Facebook namreč še ni imel takšnega poslovnega modela.

WhatsApp, besedna igra s frazo What's up? (Kaj dogaja?), je aplikacija, ki ob povezavi z internetom, bodisi prek mobilnega bodisi brezžičnega (Wi-Fi) omrežja, omogoča brezplačno govorno in besedilno komunikacijo z drugimi uporabniki te aplikacije. WhatsApp je nekoč zaračunaval letno naročnino 0,99 ameriškega dolarja (95 evrskih centov), a je to pozneje opustil in se tako odpovedal nezanemarljivemu prihodku.

Aplikacije za hipno sporočanje, kot so WhatsApp, Viber, Skype, WeChat in druge, tekmujejo z govornimi storitvami mobilnih operaterjev (zlasti pri mednarodnih klicih), a so obenem močno prispevale rasti mobilnega podatkovnega prometa, saj prek njih vedno pogosteje potujejo tudi večpredstavne vsebine, kot so fotografije in videozapisi. | Foto: Thinkstock Aplikacije za hipno sporočanje, kot so WhatsApp, Viber, Skype, WeChat in druge, tekmujejo z govornimi storitvami mobilnih operaterjev (zlasti pri mednarodnih klicih), a so obenem močno prispevale rasti mobilnega podatkovnega prometa, saj prek njih vedno pogosteje potujejo tudi večpredstavne vsebine, kot so fotografije in videozapisi. Foto: Thinkstock

Mobilna omrežja: tekmeci ali partnerji?

WhatsApp deluje podobno kot Skype, ki je pristal v Microsoftovih rokah, Viber ali na Kitajskem in še marsikje po Aziji izjemno priljubljena aplikacija WeChat. Vse te aplikacije, čeprav tekmujejo z govornimi storitvami mobilnih operaterjev (zlasti pri mednarodnih klicih), so pravzaprav močno prispevale rasti mobilnega podatkovnega prometa, saj prek njih vedno pogosteje potujejo tudi večpredstavne vsebine, kot so fotografije in videozapisi.

Strah pred neželenimi sporočili

Največji pomislek, ki ga imajo pri razvoju novega in dobičkonosnega poslovnega modela za WhatsApp, je strah pred neželenimi sporočili, ki bi jih lahko prejemali uporabniki, so razkrili dokumenti, v katerih je kot eden od virov dohodka opredeljeno nadomestilo, ki bi ga WhatsApp zaračunal podjetjem za dostop do neposredne komunikacije z uporabniki.

Prav iz tega razloga, kot še navajajo v teh dokumentih, WhatsApp anketira uporabnike, koliko so pripravljeni neposredno komunicirati s ponudniki izdelkov in storitev in ali so že kdaj prek WhatsAppa prejeli kakšno neželeno sporočilo.

Ne (le) oglaševanje, tudi uporabne storitve

Pri tem ne bi šlo (zgolj) za oglaševanje, temveč tudi za uporabnikom zanimive storitve: banke bi lahko obveščale o opravljenih transakcijah, prevozniki o zamudah v prometu v povezavi z rezerviranim prevozom …

S pametno ovratnico, na kateri so nameščeni senzorji za spremljanje dejavnosti in stanja krave, bi kmet lahko prek aplikacije WhatsApp nemudoma prejel obvestilo, če kaj odstopa od normalnega stanja - to je le en primer, kako bi WhatsApp želel zaslužiti kaj denarja, in ga trenutno že preizkušajo. | Foto: Thinkstock S pametno ovratnico, na kateri so nameščeni senzorji za spremljanje dejavnosti in stanja krave, bi kmet lahko prek aplikacije WhatsApp nemudoma prejel obvestilo, če kaj odstopa od normalnega stanja - to je le en primer, kako bi WhatsApp želel zaslužiti kaj denarja, in ga trenutno že preizkušajo. Foto: Thinkstock

Kdo so Y Combinator?

Pri teh Facebookovih načrtih, kot omenjeno, sodeluje inkubator Y Combinator, ki svojo dejavnost opisuje kot izobraževanje in svetovanje zagonskim podjetjem (startupom) in omogočanje dostopa do zgodnjih preizkusov z majhnim številom skrbno in z zahtevnimi merili izbranih podjetij.

WhatsApp se je z Y Combinatorjem, ki deluje že od leta 2005, dogovoril prejšnji mesec, sicer pa so med 1.464 podjetji, ki jim je od svoje ustanovitve Y Combinator na njihovi poti do javnega zagona zagotovil finančno injekcijo, med drugimi tudi Airbnb, Dropbox in Reddit.

Internet povezanih krav mlekaric

Čeprav WhatsApp o teh poskusih ni preveč gostobeseden, so pri Reutersu ugotovili, da je eno od sodelujočih zagonskih podjetij iz inkubatorja podjetje Cowlar – kot že ime nakazuje, proizvajajo ovratnice za krave mlekarice, s katerimi zbirajo podatke o stanju in dejavnosti teh krav z namenom doseganja večje količine mleka.

Kot pravi soustanovitelj podjetja Cowlar Umer Ilyas, so poskusi, izvajajo jih v ZDA, še v zelo zgodnji fazi, a storitev nestrpno pričakujejo v odročnih krajih, kjer je WhatsApp posebej priljubljen – predvsem delih Indije, Brazilije, Pakistana. Kmet bi namreč lahko prek WhatsAppa prejel obvestilo takoj, ko z njegovo kravo ne bi bilo vse tako, kot bi moralo biti.