Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
28. 3. 2019,
20.40

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

nasvet kreditne kartice Kickstarter banka

Četrtek, 28. 3. 2019, 20.40

5 let, 1 mesec

Slovenski bančni velikan razčistil polemike o obstoju "črnega seznama"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Kickstarter | Slovenski projekti na Kickstarterju glede na to, da Kickstarter naše države uradno sploh ne pozna, kar pogosto dosežejo zastavljeni cilj zbranih sredstev.  | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Slovenski projekti na Kickstarterju glede na to, da Kickstarter naše države uradno sploh ne pozna, kar pogosto dosežejo zastavljeni cilj zbranih sredstev.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Med uporabniki družbenih omrežij je v začetku tedna zaokrožila novica, da naj bi slovenska družba za procesiranje plačilnih instrumentov Bankart na tako imenovani črni seznam uvrstila platformo za množično financiranje Kickstarter, kar pomeni, da Slovenci tam s svojim denarjem ne bi več mogli podpreti obetavnih projektov. Pri Bankartu so pojasnili, da je ukrep zgolj začasen. 

Bankart, ki upravlja mrežo bančnih avtomatov v Sloveniji in za večino slovenskih bank deluje tudi kot posrednik pri spletnih plačilih, občasno blokira posamezne spletne trgovce in druga spletna mesta, ki sprejemajo nakazila, kar je posledica zaznanih poskusov zlorab, so iz družbe pojasnili za Siol.net.

Družba Bankart ima sedež na Celovški cesti 150 v Ljubljani, posluje pa z večino bank, ki delujejo v Sloveniji (NLB, Abanka, SKB, Nova KBM, Sberbank, Addiko Bank, Intesa Sanpaolo, UniCredit, Delavska hranilnico, Sparkasse, BKS in tako naprej). | Foto: Google Zemljevidi Družba Bankart ima sedež na Celovški cesti 150 v Ljubljani, posluje pa z večino bank, ki delujejo v Sloveniji (NLB, Abanka, SKB, Nova KBM, Sberbank, Addiko Bank, Intesa Sanpaolo, UniCredit, Delavska hranilnico, Sparkasse, BKS in tako naprej). Foto: Google Zemljevidi

Za kakšne zlorabe je šlo v primeru Kickstarterja in tudi Patreona, spletne platforme, ki uporabnikom omogoča, da finančno podprejo ustvarjalce vsebin, pri Bankartu ne razkrivajo. "Preprečevanje zlorab je dinamičen postopek, zato je nemogoče dati pavšalen odgovor o vrsti in številu spletišč, kjer se to dogaja," so poudarili.

Bankomat, thumb
Novice Bankomati v Sloveniji: banke opozarjajo na trike vseh vrst

Primer ni omejen samo na Kickstarter, ukrepe, kot je blokada, pa zahtevajo banke

Pri Bankartu so pojasnili tudi, da ukrepov, v tem primeru začasne blokade posameznih spletnih mest, ne izvajajo sami, temveč izključno na zahtevo bank, s katerimi poslujejo.

Banke so namreč tiste, ki določajo kriterije za zaščito svojih komitentov, so pojasnili. 

NKBM
Novice Na drugi strani sveta so našli slovensko banko in sprožili napad

Za Kickstarter je Slovenija še vedno v Afriki

Kako dolgo bo trajala Bankartova blokada Kickstarterja oziroma ali še traja, ni znano, je pa zagotovo niso zahtevale vse banke v Sloveniji, ker so nekateri uporabniki v zadnjih dneh kampanje množičnega financiranja podprli brez težav.

Delovanje Kickstarterja je za marsikaterega Slovenca sicer še vedno občutljiva tema, a ne toliko zaradi občasnih preprek pri nakazilih kot zaradi mačehovskega odnosa Kickstarterja do tistih prebivalcev naše države, ki želijo tam zagnati svojo kampanjo množičnega financiranja.

Kdor želi na Kickstarterju zagnati svojo kampanjo in je doma v Sloveniji, bo na seznamu podprtih držav zaman iskal svojo domovino. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Kdor želi na Kickstarterju zagnati svojo kampanjo in je doma v Sloveniji, bo na seznamu podprtih držav zaman iskal svojo domovino. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

To, čeprav bo Kickstarter letos praznoval že deseti rojstni dan, še vedno ni mogoče: Slovenec, ki želi zbirati sredstva za svoj projekt, bo moral najti partnerja iz tujine oziroma iz ene od držav, ki so na Kickstarterjevem zemljevidu sveta.

Preberite tudi:

SmartNinja
Novice Slovensko podjetje se po Evropi širi s svetlobno hitrostjo: kaj delajo?
Hashim Thaci, Kosovo
Novice Predsednik Kosova širnemu svetu nehote pokazal, česa se ne dela
NIk Vene kolaž
Novice Po uspehu na Kickstarterju in Amazonu dogovor z Dončićem
Tim Potočnik, Jan Štefe, Eurosender
Novice Slovenca v nekaj letih od prodajalcev rokavic do šefov multinacionalke
Ne spreglejte