Matic Tomšič

Torek,
6. 6. 2017,
17.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

5

Natisni članek

aplikacije nasvet

Torek, 6. 6. 2017, 17.20

6 let, 7 mesecev

Poznate koga, ki ne zna z denarjem? Pokažite mu tole.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

5

Pri upravljanju osebnih financ in varčevanju nam lahko zelo pomagajo določene aplikacije za pametni telefon. Preverili smo, katere na pretirano zapravljanje opominjajo in za nabiranje denarja v nogavici skrbijo najučinkoviteje. Vse so na voljo za pametne telefone z Androidom in telefone iPhone. 

Toshl Finance (Android, iPhone)

Slovenska aplikacija Toshl Finance je nastala v kranjskem podjetju 3fs in postala tako uspešna, da jo danes upravlja ločeno podjetje (ki se prav tako imenuje Toshl).

Aplikacija za upravljanje proračuna Toshl ni na voljo le za pametne telefone, temveč tudi osebne računalnike. | Foto: Toshl.com Aplikacija za upravljanje proračuna Toshl ni na voljo le za pametne telefone, temveč tudi osebne računalnike. Foto: Toshl.com

Gre za eno najbolj kakovostnih in do uporabnika prijaznih aplikacij za upravljanje osebnega proračuna. Tega ne potrjujejo le ocene uporabnikov in število prenosov aplikacije, ki sega v milijone, temveč tudi pozitivne kritike svetovno znanih medijev, kot so The New York Times, BBC, Wall Street Journal, The Next Web.

Toshl uporabniku med drugim omogoča sprotno beleženje vsakdanjih stroškov, nastavitev in upravljanje več proračunov hkrati (na primer zasebni, poslovni, dnevni, mesečni), opominjanje na plačilo (in morebitno zapadlost) računov in pretvornik valut. Uporabniški vmesnik je preprost in logičen, vnos podatkov hiter. | Foto: Matic Tomšič Toshl uporabniku med drugim omogoča sprotno beleženje vsakdanjih stroškov, nastavitev in upravljanje več proračunov hkrati (na primer zasebni, poslovni, dnevni, mesečni), opominjanje na plačilo (in morebitno zapadlost) računov in pretvornik valut. Uporabniški vmesnik je preprost in logičen, vnos podatkov hiter. Foto: Matic Tomšič

Pomembno: Toshl Finance je tudi ena redkih res dobrih aplikacij za spremljanje stroškov, ki je uporabniku na voljo v slovenskem jeziku.


Good Budget (Android, iPhone)

GoodBudget temelji na sistemu kuvert (Envelopes), v katere vlagamo denar, ki je v določenih časovnih obdobjih namenjen različnim stroškom in nakupom.

S kuvertami lahko mesečni proračun ločimo na izdatke za plačevanje računov, vzdrževanje doma, prehrano in prevoz ter jih razdelimo na enkratne ali ponavljajoče. Te aplikacija shrani za poznejše hitro vnašanje. | Foto: Google Play S kuvertami lahko mesečni proračun ločimo na izdatke za plačevanje računov, vzdrževanje doma, prehrano in prevoz ter jih razdelimo na enkratne ali ponavljajoče. Te aplikacija shrani za poznejše hitro vnašanje. Foto: Google Play

Ker omogoča zelo fleksibilno upravljanje proračuna, je aplikacija GoodBudget zelo primerna za posameznike, ki nimajo stabilnih in stalnih mesečnih prihodkov. Zanje je primerno sledenje proračunu v načinu Irregular, ki zajema vse nestalne prihodke in izdatke.


Wallet Budget Tracker (Android, iPhone)

Ta aplikacija je namenjena uporabnikom, ki se radi igrajo z veliko podatki in zahtevajo precej prilagodljivosti.

Wallet Budget Tracker omogoča nadzor nad praktično vsakim vidikom organiziranja proračuna – sinhronizacijo z bančnimi računi, ustvarjanje kategorij stroškov, samodejno beleženje stroškov, ki se ponavljajo, shranjevanje računov. | Foto: Google Play Wallet Budget Tracker omogoča nadzor nad praktično vsakim vidikom organiziranja proračuna – sinhronizacijo z bančnimi računi, ustvarjanje kategorij stroškov, samodejno beleženje stroškov, ki se ponavljajo, shranjevanje računov. Foto: Google Play

Morda najboljša funkcija aplikacije Wallet Budget Tracker je možnost deljenja uporabniškega računa z drugo osebo, kar je še posebej praktično pri upravljanju skupnega partnerskega ali družinskega proračuna.  

Expensify - Expense Reports (Android, iPhone)

Osrednja funkcija, zaradi katere se aplikacija Expensify razlikuje od drugih na tem seznamu, je možnost fotografiranja in shranjevanja računov. Ko uporabnik aplikacije Expensify fotografira račun, ta prepozna zapisani znesek in samodejno ustvari nov strošek.

Expensify ima globalno podporo, kar pomeni, da bo znesek na računu, ki ga slovenski uporabnik fotografira v Veliki Britaniji, na primer, samodejno pretvoril v skupno evropsko valuto. 

Vseh evropskih valut aplikacija Expensify še ne pozna. Kot je razvidno s tega posnetka zaslona, je z računa z imenom Konzum Belica razbral samo znesek, ne pa tudi valute - plačali smo v hrvaških kunah. | Foto: Matic Tomšič Vseh evropskih valut aplikacija Expensify še ne pozna. Kot je razvidno s tega posnetka zaslona, je z računa z imenom Konzum Belica razbral samo znesek, ne pa tudi valute - plačali smo v hrvaških kunah. Foto: Matic Tomšič

Aplikacija za mobilno bančništvo ene od bank v Sloveniji

Ob tem, da omogočajo zelo preprosto opravljanje denarnih transakcij, so mobilne aplikacije oziroma v nekaterih primerih mobilna spletišča slovenskih bank zelo priročno orodje za ažurno spremljanje prilivov na tekoči računu in odlivov z njega. 

Mobilno bančništvo si v večini primerov uredite z obiskom svoje banke ali njenega spletnega mesta, med drugim pa ga strankam ponujajo:

- Abanka (Abamobi),

- NLB (Klikin),

- Nova KBM (MBANK@NET),

- Deželna banka Slovenije (mDBS),

- Unicredit Bank (Mobilna banka Go!),

- SKB (M SKB NET),

- Delavska hranilnica (Dh-Mobilni),

- Banka Koper (Mobilna banka IN),

- Sberbank (mSberbank SI) in 

- Gorenjska banka (Link m).


Preberite tudi:

TOP 10: Najnovejši izbor uporabnih in zabavnih aplikacij za vaš pametni telefon