Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
11. 5. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

10

Natisni članek

digizgodbe nepremičnine Silicijeva dolina Google

Petek, 11. 5. 2018, 4.00

5 let, 11 mesecev

Nora cena za podrtijo: za isti denar v Sloveniji dobimo pravo palačo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

10

Tehnološki velikan Google bo v ameriškem mestu San Jose kmalu začel graditi pisarniški in skladiščni kompleks. Skorajšnji prihod Googla se že odraža na tamkajšnjem nepremičninskem trgu, saj so cene hiš in parcel v San Joseju ponorele. To je dobro pokazal najnovejši primer, ko je za napol zgorelo hišo v ne ravno prestižnem delu mesta pred dnevi nekdo odštel skoraj milijon dolarjev.

Oglas za 7. maja prodano hišo, ki odraža norost nepremičninskega trga v bližini Silicijeve doline, kjer domuje večina največjih tehnoloških podjetij na svetu.  |  Foto: Redfin/Posnetek zaslona | Foto: Oglas za 7. maja prodano hišo, ki odraža norost nepremičninskega trga v bližini Silicijeve doline, kjer domuje večina največjih tehnoloških podjetij na svetu. | Foto: Redfin/Posnetek zaslona

Pred nekaj tedni se je na spletni strani ameriškega nepremičninskega posrednika Redfin pojavil oglas za hišo v soseščini Willow Glenn v San Joseju. Prodajalec je za hišo in skupno nekaj več kot 530 kvadratnih metrov veliko parcelo zahteval 800 tisoč ameriških dolarjev, kar je okrog 670 tisoč evrov.

Oglas je tudi po zaslugi ameriških medijev in spletnih forumov pritegnil pozornost marsikoga, saj je hiša v katastrofalnem stanju. Pred dvema letoma jo je namreč skoraj povsem uničil požar. Hiša, ki je od požara ni obnavljal nihče, komaj še stoji, posestvo je povsem zapuščeno in počasi začenja spominjati na džunglo.

Foto: Facebook / Willow Glenn Charm | Foto: Foto: Facebook / Willow Glenn Charm

Tisti, ki so videli oglas za podrtijo, so na spletu sicer takoj začeli napovedovati, da se bo hiša najverjetneje prodala za več denarja, kot ga želi prodajalec.

Cene nepremičnin v San Joseju v zadnjih letih zaradi neposredne bližine krajev Cupertino, Mountain View, Palo Alto, ki skupaj spadajo v Silicijevo dolino, tehnološko meko sveta, namreč rastejo hitreje kot kadarkoli prej. 

Tako je od leta 2010 do leta 2018 zrasla povprečna prodajna cene nepremičnin v San Joseju. Velik padec med letoma 2008 in 2009 odraža pok nepremičninskega balona v ZDA, ki je bil ena od posledic svetovne gospodarske krize v tistem obdobju. | Foto: julianalee.com | Foto: Tako je od leta 2010 do leta 2018 zrasla povprečna prodajna cene nepremičnin v San Joseju. Velik padec med letoma 2008 in 2009 odraža pok nepremičninskega balona v ZDA, ki je bil ena od posledic svetovne gospodarske krize v tistem obdobju. | Foto: julianalee.com

Prodajne cene nepremičnin v San Joseju so dodatno poskočile po lanskem juniju, ko je Google napovedal, da bo v mestu gradil nov pisarniški kompleks, s katerim se bo v San Joseju odprlo tudi več tisoč novih delovnih mest. 

Ker bo tako imenovana Googlova vas (Google Village je za zdaj uradno ime načrtovanega kompleksa) od napol uničene hiše oddaljena le nekaj sto metrov, najverjetneje ni nobeno presenečenje, da jo je v začetku tega tedna nekdo kupil za 938 tisoč ameriških dolarjev oziroma 787 tisoč evrov, kar je za 17 odstotkov višja cena od začetne. 

Nepremičninski posrednik Redfin je vrednost hiše zaradi lokacije ocenil celo na več kot milijon dolarjev (830 tisoč evrov).  | Foto: Nepremičninski posrednik Redfin je vrednost hiše zaradi lokacije ocenil celo na več kot milijon dolarjev (830 tisoč evrov).

Kakšno hišo bi v Sloveniji lahko kupili za 787 tisoč evrov?

Čeprav je nemogoče primerjati slovenski in kalifornijski trg, smo na slovenskih spletnih portalih z nepremičninskimi oglasi iz radovednosti vseeno preverili, kakšne hiše lahko za 787 tisoč evrov, nekaj deset tisočakov gor ali dol, kupimo v Sloveniji:

Hiša | Foto: Nepremicnine.net Foto: Nepremicnine.net

Hiša | Foto: Nepremicnine.net Foto: Nepremicnine.net

Hiša | Foto: Nepremicnine.net Foto: Nepremicnine.net Hiša | Foto: Nepremicnine.net Foto: Nepremicnine.net

Hiša | Foto: Bolha.com Foto: Bolha.com Hiša | Foto: Nepremicnine.net Foto: Nepremicnine.net Hiša | Foto: Nepremicnine.net Foto: Nepremicnine.net

Preberite tudi:

Poglejte, kakšno luksuzno hišo je prodajal človek, ki je verjel v Teslo

Ne spreglejte