Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
27. 10. 2020,
23.01

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta

Torek, 27. 10. 2020, 23.01

3 leta, 6 mesecev

Mnoge je včeraj razveselila najboljša novica v letu 2020

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

4

Bitcoin | Samo še malo mora zrasti in letos ne bo več potonil, o ceni bitcoina menijo nekateri poznavalci trga kriptovalut in se vnovič ozirajo proti magični meji 20.000 dolarjev, ki jo je bitcoin za krajši čas nazadnje presegel decembra 2017. | Foto Getty Images

Samo še malo mora zrasti in letos ne bo več potonil, o ceni bitcoina menijo nekateri poznavalci trga kriptovalut in se vnovič ozirajo proti magični meji 20.000 dolarjev, ki jo je bitcoin za krajši čas nazadnje presegel decembra 2017.

Foto: Getty Images

Kriptovaluta bitcoin je v torek dosegla najvišjo ceno v letu 2020 in najvišjo po 26. juniju 2019. V torek je bitcoin namreč dosegel okrog 13.600 ameriških dolarjev (11.500 evrov). Mnogi poznavalci trga s kriptovalutami so prepričani, da je bitcoin, če mu uspe doseči in zadržati še cenovno mejo 14.000 dolarjev, tik pred eksplozijo. Podrl bi lahko tudi rekordno ceno iz leta 2017. 

Warren Buffett
Novice Odločitev superbogataša, ki jo čaka ves svet

Nekaj dni po tem, ko je bila v Sloveniji zaradi novega koronavirusa prvič razglašena epidemija, je bitcoin padel najnižje v letu 2020. 15. marca je bilo treba na večini borz s kriptovalutami za en bitcoin odšteti manj kot 5.000 evrov.

Osem dni po vnovični razglasitvi epidemije v Sloveniji bitcoin kotira tako visoko kot letos še ni. V torek je namreč presegel ceno 11.500 evrov oziroma 13.600 ameriških dolarjev. Nazadnje je bil toliko vreden 26. junija lani. 

Bitcoin | Foto: Getty Images Foto: Getty Images
Na tokratno rast cene bitcoina vpliva več dejavnikov. Med njimi se najpogosteje omenjata institucionalna podpora kriptovalutam (JPMorgan Chase, največja banka v ZDA, je začela izdajati svojo kriptovaluto, največja banka v Singapurju naj bi odpirala lastno kriptoborzo, Evropska centralna banka bo začela testirati digitalni evro) in naložbe velikih gospodarskih družb (MicroStrategy, Square) v bitcoin.

Evropska centralna banka ECB
Novice Prihodnost evra: začenja se veliki evropski bančni eksperiment

Bo hitri rasti sledil hiter padec? Tokrat morda ne, ugibajo poznavalci.

Gre le še za en hitro dosežen vrh - bitcoin je v zadnjem mesecu zrasel za 26 odstotkov -, ki mu bo sledil vnovičen strm padec? Napovedovanje gibanja cen je v svetu kriptovalut nehvaležno delo, a mnogi poznavalci menijo, da tokrat ni tako.

Če bitcoin doseže in zadrži ceno 14.000 ameriških dolarjev (okrog 11.850 evrov), bo naslednja postaja magična meja 20.000 dolarjev, ki jo je kriptovaluta enkrat že dosegla, in sicer decembra 2017, meni znani kriptoanalitik Raoul Pal. Po njegovem mnenju ovir za doseganje novih cenovnih rekordov, če znova pade "dvajsettisočica", nato ne bo več.

Raoul Pal je na Twitterju še zapisal, da bo bitcoin prelomne cene po njegovem mnenju zagotovo dosegal v prvih mesecih prihodnjega leta. Pal je pred kratkim tudi napovedal, da bo bitcoin v naslednjih petih letih dosegel ceno en milijon dolarjev. 

Palovo mnenje o nadaljevanju bitcoinovega vzpona, če preseže ceno 14.000 dolarjev, deli tudi David Derhy, analitik naložbene platforme eToro. 

Da je 14.000 ameriških dolarjev najverjetneje ključna meja, ki bo odločala o nadaljnji rasti ali stagnaciji cene bitcoina, menijo tudi analitiki pri CoinTelegraphu, enem od najbolj znanih svetovnih medijev s področja kriptovalut.

Preberite tudi:

Nejc Kodrič
Novice Slovenski kriptomilijonar pustil službo
Novice Nova razkritja o grehih mladega podjetnika, ki je umrl sumljive smrti
Novice 84 milijonov evrov: pojedel je najdražji obrok v zgodovini #video
Novice Bitcoin: napočil je trenutek, ki so ga mnogi komaj čakali. Kaj pa zdaj?
John McAfee
Novice Milijonarjeva nora stava: končni izid bo divji v vsakem primeru
Ne spreglejte