Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
2. 9. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

3

Natisni članek

Warren Buffett kriptovaluta bitcoin

Sreda, 2. 9. 2020, 4.00

3 leta, 7 mesecev

Odločitev superbogataša, ki jo čaka ves svet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

3

Warren Buffett | Warren Buffet je bil dolgo eden od treh najbogatejših posameznikov na svetu. Nato so se dvignili novodobni bogataši (ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, oče Tesle Elon Musk in seveda šef trgovca Amazon Jeff Bezos) in Buffett je s premoženjem v vrednosti okrog 70 milijard evrov padel na današnje šesto mesto na lestvici najpremožnejših Zemljanov.. | Foto Getty Images

Warren Buffet je bil dolgo eden od treh najbogatejših posameznikov na svetu. Nato so se dvignili novodobni bogataši (ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, oče Tesle Elon Musk in seveda šef trgovca Amazon Jeff Bezos) in Buffett je s premoženjem v vrednosti okrog 70 milijard evrov padel na današnje šesto mesto na lestvici najpremožnejših Zemljanov..

Foto: Getty Images

Bo ameriški milijarder Warren Buffett, najverjetneje najslavnejši vlagatelj na svetu in ta hip šesti najbogatejši Zemljan, spremenil dolgoletno mnenje in del svojega premoženja vendarle prenesel v kriptovaluto bitcoin? To je vprašanje, ki si ga v zadnjih tednih zastavlja ogromno vlagateljev v bitcoin. Takšna poteza superbogataša Buffetta bi najverjetneje močno vplivala na ceno najbolj znane kriptovalute.

Novice Nova razkritja o grehih mladega podjetnika, ki je umrl sumljive smrti

Po mnenju analitikov je kriptovaluta bitcoin že nekaj časa tik pred eksplozijo cene in potrebuje samo en močan signal, da jo pahne čez rob in da cena bitcoina znova doseže ter tudi preseže rekordne vrednosti s konca leta 2017.

Bitcoin je v zadnjih treh mesecih nekoliko zrasel, a se zdaj že nekaj časa obotavlja pri okrog 10 tisoč evrih. Mnogi so prepričani, da potrebuje dogodek, ki ga bo potisnil čez rob in strmo navzgor. Je to lahko podpora šestega najbogatejšega človeka na svetu? | Foto: Coinmarketcap.com Bitcoin je v zadnjih treh mesecih nekoliko zrasel, a se zdaj že nekaj časa obotavlja pri okrog 10 tisoč evrih. Mnogi so prepričani, da potrebuje dogodek, ki ga bo potisnil čez rob in strmo navzgor. Je to lahko podpora šestega najbogatejšega človeka na svetu? Foto: Coinmarketcap.com

Detonator bi lahko bil 90-letni ameriški vlagatelj Warren Buffett. Člana elitne druščine najbogatejših ljudi na planetu se v zadnjih tednih vse pogosteje omenja v povezavi z bitcoinom, kar je zanimivo, saj je bil še pred kratkim eden njegovih najglasnejših kritikov.

Buffett, ki je februarja letos dejal, da je bitcoin ničvreden in da nikoli ne bo vlagal v kriptovalute, naj bi bil nakupu bitcoina bliže kot kadarkoli prej. Znani vlagatelj v kriptovalute Max Keiser trdi, da bo Buffetta prevzela nakupovalna mrzlica, ko bo bitcoin dosegel ceno 50 tisoč ameriških dolarjev.

Warren Buffett je bitcoin oziroma nasploh kriptovalute v zadnjih dveh letih označil za igre na srečo in celo "strup za podgane". | Foto: Getty Images Warren Buffett je bitcoin oziroma nasploh kriptovalute v zadnjih dveh letih označil za igre na srečo in celo "strup za podgane". Foto: Getty Images

Bitcoin mora do takšne cene sicer še priti, trenutno je "zgolj" pri okrog 12 tisoč dolarjih oziroma nekaj več kot 10 tisoč evrih. 

Volk iz Kijeva, Jakob Keselman
Novice "Volk iz Kijeva": obraz velike operacije, ki meri tudi na Slovence

A na rast cene bitcoina bi lahko vplivala prav nedavna dejavnost Buffetta. Šesti najbogatejši človek na svetu je v zadnjem času namreč naredil nekaj poslovnih potez, ki so voda na mlin bitcoinu.

Prvič - Buffet je sredi avgusta začel vlagati v zlato. To je bila ogromna novica, saj je Buffett do zdaj veljal za izrazitega nasprotnika investicijskega zlata oziroma industrije zlata. Avgusta je nato naredil 180-stopinjski obrat, izstopil iz naložbe v ameriški banki Goldman Sachs in namesto tega kupil delež kanadske družbe Barrick Gold, ki upravlja rudnike zlata.  

Warren Buffett (levo) je bil eden prvih podpornikov in podpisnikov zaveze Billa Gatesa (desno), s katero je obljubil, da bo po smrti veliko večino svojega premoženja zapustil v dobrodelne namene.  | Foto: Reuters Warren Buffett (levo) je bil eden prvih podpornikov in podpisnikov zaveze Billa Gatesa (desno), s katero je obljubil, da bo po smrti veliko večino svojega premoženja zapustil v dobrodelne namene. Foto: Reuters

Drugič - Buffett izgublja zaupanje v ameriški dolar, kar naj bi dokazovala njegova ponedeljkova poteza. Bogataš je šest milijard dolarjev kapitala prek svoje investicijske družbe Berkshire Hathaway iz ZDA namreč prenesel na Japonsko, kjer je kupil lastniške deleže v petih največjih japonskih podjetjih. 

Vlagatelj Max Keiser je že sredi avgusta trdil, da bo Buffettova posvojitev zlata pozitivno vplivala na ceno bitcoina, ki se ga postopoma oprijema vzdevek "digitalno zlato". Da bo Buffett slej ko prej kupil bitcoin, verjame tudi soustanovitelj investicijske družbe Morgan Creek Jason Williams:

Preberite tudi:

Nejc Kodrič, Bitstamp
Novice Enajsti najbogatejši Slovenec seli podjetje
Novice Bitcoin raste, mnogi na trnih: se lahko ponovi noro leto 2017?
Novice Hud udarec za človeka, ki trdi, da je izumil bitcoin
Novice 84 milijonov evrov: pojedel je najdražji obrok v zgodovini #video
Novice Bitcoin: napočil je trenutek, ki so ga mnogi komaj čakali. Kaj pa zdaj?

Ne spreglejte