Matic Tomšič

Četrtek,
15. 12. 2016,
14.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Hrvaška mobilno gostovanje

Četrtek, 15. 12. 2016, 14.27

6 let, 7 mesecev

Kakšna bo zdaj položnica za telefon po dopustu na Hrvaškem?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Dubrovnik | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska komisija je sprejela nova pravila za ukinitev stroškov mobilnega gostovanja v državah članicah EU, ki bo začela veljati 15. junija 2017. Kaj to pomeni - bomo po klicih in dostopu do spleta prek mobilnega omrežja v tujini za telefon plačali manj, več, enako?

Če kar takoj odgovorimo na vprašanji iz naslova in uvoda - najverjetneje bo znesek na položnici za telefon isti, kot če bi mobilne storitve uporabljali doma in ne v tujini, skoraj zagotovo pa bodo morali uporabniki sprejeti nekaj manjših kompromisov. Naprej malce ozadja:

Ukinitev mobilnega gostovanja v državah članicah EU pomeni, da, na primer, slovenski uporabnik ne bo več dodatno plačeval za minute klicev, poslane SMS-e in megabajte mobilnih podatkov, ki jih je porabil v tujini. Odštevali se bodo iz kvote, ki jo ima zakupljeno v naročniškem paketu pri svojem ponudniku mobilnih storitev v domovini, torej v Sloveniji. 

Oktobra se je pojavila bojazen, da bodo cene višje, kriva tudi Slovenija

15. junij 2017 je datum, ko se mobilno gostovanje v EU ukinja. Da se bo to zagotovo zgodilo, praktično ni več dvoma, a pred mesecem in pol se je pri uporabnikih pojavila bojazen, da bodo njihovi operaterji zaradi ukinitve gostovanja dvignili cene naročniških paketov. 

Razlog za bojazen je bilo glasovanje v svetu EU zadnji teden v oktobru. Sprejet je bil namreč predlog za zvišanje veleprodajne cene mobilnih storitev.

Za višje veleprodajne cene mobilnih podatkov v državah EU je oktobra glasovala tudi Slovenija.  | Foto: STA , Za višje veleprodajne cene mobilnih podatkov v državah EU je oktobra glasovala tudi Slovenija.  Foto: STA ,

Veleprodajna cena v tem kontekstu uporabnika ne zadeva neposredno - pomeni namreč znesek, ki ga njegov domači operater plačuje tujemu operaterju, da lahko uporabnik v drugi državi prek omrežja tujega operaterja telefonari in brska po spletu. 

Če bi se dvignila veleprodajna cena storitev, bi lahko z ukinitvijo mobilnega gostovanja v EU pričakovali dve stvari - domači operater bi lahko uvedel omejitev podatkov in minut, ki jih lahko njegov naročnik porabi v tujini, ali pa preprosto dvignil cene naročniških paketov. 

Nova pravila, manj prenosa mobilnih podatkov?

Nova pravila, ki jih je ta teden sprejela Evropska komisija, temeljijo na načelu poštene rabe. Evropska komisija s tem sporoča, da ji je uspelo najti rešitev, ki bo v korist tako uporabnikom kot operaterjem, obenem pa zagotoviti, da bodo cene mobilnih storitev v domači državi kljub ukinitvi gostovanja v EU ostale zmerne. 

Poštena raba v tem kontekstu najverjetneje pomeni razumno omejitev količine mobilnih podatkov, ki jih bo lahko uporabnik porabil v drugi državi EU, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Dolgotrajnejše ogledovanje videoposnetkov v visoki ločljivosti v omrežju tujega operaterja bo po ukinitvi mobilnega gostovanja v EU najverjetneje odpadlo.  | Foto: Thinkstock Dolgotrajnejše ogledovanje videoposnetkov v visoki ločljivosti v omrežju tujega operaterja bo po ukinitvi mobilnega gostovanja v EU najverjetneje odpadlo. Foto: Thinkstock

S tem naj bi Evropska komisija zaščitila predvsem manjše telekomunikacijske operaterje, ki svojo konkurenčnost na domačih trgih povečujejo tako, da uporabnikom za nizko ceno naročnine nudijo veliko mobilnih podatkov. 

Če bi uporabnik večino podatkov porabil v tujini in za to po ukinitvi gostovanja v EU ne plačeval dodatno, bi moral njegov ponudnik mobilnih storitev tujemu operaterju plačati strošek, ki bi lahko bil tudi nekajkrat višji od uporabnikove mesečne naročnine.

Večina manjših operaterjev si tega ne more privoščiti, menijo pri ZPS in sklenejo, da s 15. junijem 2017 popolnoma prostega gostovanja zaradi tega najverjetneje še vendarle ne bo.