Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
27. 10. 2016,
18.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

2

Natisni članek

mobilna telefonija mobilni podatki pametni telefoni Evropska komisija

Četrtek, 27. 10. 2016, 18.04

6 let, 6 mesecev

Slovenija sprejela odločitev, ki lahko državljane udari po žepu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

2

Telefon, EU | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Evropski potrošniki od 15. junija 2017 dalje ne bomo več dodatno plačevali za storitve mobilne telefonije v drugih članicah EU. Odločitev je dokončna, so pa v svetu EU ta teden sprejeli predlog, ki bi vendarle lahko neugodno vplival na naše denarnice. Podprla ga je tudi slovenska delegacija. 

Zadeva, o kateri so se med razpravo o ukinitvi mobilnega gostovanja v Evropski uniji odločali v svetu EU, je veleprodajna cena mobilnih storitev, predvsem prenosa podatkov.

Gre za medoperatersko ceno storitev – znesek, ki ga bo domači operater plačeval tujemu, da bo lahko naročnik domačega operaterja v tujini mobilno telefonijo brez dodatnih stroškov uporabljal s svojim lastnim paketom.

Slovenija potegnila z Nemčijo in Veliko Britanijo

Svet EU je na mizo prejel dva predloga o veleprodajni ceni prenosa mobilnih podatkov. Evropska komisija je predlagala nižjo začetno ceno za gigabajt poslanih mobilnih podatkov, slovaško predsedstvo Sveta EU pa višjo.

Obveljal je drugi predlog, saj ga je podprla večina delegacij članic EU. Za višjo veleprodajno ceno prenosa podatkov so že prej navijale južne evropske države članice EU in Nemčija, ta teden pa sta se zanjo odločili še Velika Britanija in Slovenija.

Naša delegacija v Svetu EU je bila prej sicer naklonjena predlogu Evropske komisije, so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije.  | Foto: STA , Naša delegacija v Svetu EU je bila prej sicer naklonjena predlogu Evropske komisije, so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije.  Foto: STA ,

Zakaj je veleprodajna cena pomembna

Čeprav veleprodajna cena prenosa mobilnih podatkov v tujini evropskega potrošnika ne zadeva neposredno, lahko odločilno vpliva tako na kakovost kot ceno mobilnih storitev, ki jih bo uporabljal v prihodnost. To je nekaj razlogov, zakaj:

- če bo moral domači operater tujemu plačevati višjo veleprodajno ceno za prenos podatkov, si bo morda začel prizadevati za omejitev količine podatkov, ki jih lahko njegov naročnik prenese med gostovanjem v tujini.

- Višja veleprodajna cena mobilnih podatkov bi lahko povzročila dvig cen naročniških paketov na domačem trgu

- Višja veleprodajna cena bi lahko povzročila propad manjših operaterjev, ki nimajo svojega omrežja. Gostovanje jim večinoma povzroča stroške, ki jih ne morejo pokriti s tujimi uporabniki v svojem domačem omrežju. Umik manjših operaterjev bi vodil v zmanjšanje konkurence na domačem trgu, kar pa ni dobro za potrošnike. 

Naslednjo potezo ima zdaj Evropski svet, ki bo preučil predloge in argumente Sveta Evropske unije in jih bodisi sprejel bodisi zavrnil. Ko in če jih sprejme, se bodo usklajevanja o medoperaterski ceni storitev začela še pred koncem tega leta, nad njimi pa bo bdel Evropski parlament.

 

Ne spreglejte