Matic Tomšič

Sobota,
17. 6. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

2

Natisni članek

računalnik digizgodbe

Sobota, 17. 6. 2017, 4.01

6 let, 7 mesecev

Se je tako šefom maščeval nezadovoljen delavec?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

2

Spletna stran tehnološkega podjetja Verelox obiskovalcem že en teden sporoča, da trenutno potekajo vzdrževalna dela in da se vrnejo kmalu. Razlog za to je izguba praktično vseh podatkov, ki jih je z računalnikov podjetja izbrisal zdaj že nekdanji sistemski administrator. 

Podjetje Verelox ponuja najem oddaljenih računalniških strežnikov, sedež pa ima v kraju Haag na Nizozemskem. | Foto: Thinkstock Podjetje Verelox ponuja najem oddaljenih računalniških strežnikov, sedež pa ima v kraju Haag na Nizozemskem. Foto: Thinkstock

Podrobnosti dogodka, ki podjetju Verelox že en teden onemogoča normalno poslovanje, niso znane. Iz Vereloxa so sporočili le, da je nekdanji uslužbenec izbrisal vse podatke, ki so jih imele na njihovih strežnikih shranjene stranke, piše spletni medij Bleeping Computer.

Skupile so jo tudi varnostne kopije, kar je velik udarec za podjetje. Zaradi tega namreč ne verjamejo, da bodo sploh lahko na kakršenkoli način rešili podatke svojih strank. 

Ali je šlo za namerno dejanje, podjetje ne izdaja. Mnogi uporabniki spletnih forumov so prepričani, da se je glede na to, da je krivec za dogodek nekdanji sistemski administrator z dostopom do vseh datotek podjetja, najverjetneje zgodilo prav to.

Da bi nekdo po nesreči povzročil tako obsežno škodo na toliko različnih koncih, je malo verjetno.  | Foto: Thinkstock Da bi nekdo po nesreči povzročil tako obsežno škodo na toliko različnih koncih, je malo verjetno.  Foto: Thinkstock

Preberite zgodbo o fantu, ki pa je z eno samo potezo na svoj prvi delovni dan nehote res izbrisal čisto vse


Dogodek se je zgodil že prejšnji teden, a je na spletni strani podjetja Verelox še vedno samo obvestilo o odpravljanju posledic incidenta. Tako je bila spletna stran Verelox.com videti pred izgubo podatkov.

"Na spletni strani potekajo vzdrževalna dela. Vrnemo se kmalu. Če imate še vedno težave s strežnikom, nas kontaktirajte." Sporočilo, ki že več kot en teden čaka obiskovalce Vereloxove spletne strani.  |  Foto: Posnetek zaslona | Foto: "Na spletni strani potekajo vzdrževalna dela. Vrnemo se kmalu. Če imate še vedno težave s strežnikom, nas kontaktirajte." Sporočilo, ki že več kot en teden čaka obiskovalce Vereloxove spletne strani. | Foto: Posnetek zaslona

Ni bilo prvič, da je zamerljivi administrator v podjetju povzročil paniko

Dogodek v podjetju Velerox spominja na podobnega izpred nekaj let, ko je eden od administratorjev ponudnika spletnega gostovanja Realitychecknetwork Hosting izgubil živce in uničil podatke ne le na več kot 250 strežnikih, temveč tudi večino varnostnih kopij.

Podjetje je zaradi tega skoraj propadlo, a se je rešilo z denarjem novih vlagateljev in se prestrukturiralo v DigitalOcean, ponudnika storitev računalništva v oblaku.


Preberite tudi:

Veliko računalniško podjetje na glas hvali delo od doma, svojim zaposlenim pa ga ne dovoli