Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
7. 6. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Natisni članek

digizgodbe Moja služba

Sreda, 7. 6. 2017, 4.01

6 let, 7 mesecev

Grozljiv prvi dan v novi službi: "Vse si uničil, izgini!"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

"V kako velikih težavah sem," je na spletnem forumu Reddit za nasvet prosil obupani uporabnik, ki je na prvi dan v novi službi v računalniški družbi med uvajanjem po nesreči izbrisal vso osrednjo bazo podatkov. Direktor podjetja ga je takoj odpustil, obljubil pa mu je tudi, da se bodo v zadevo vmešali pravniki. 

"Ne vem, kaj naj naredim. Me lahko tožijo? Za to službo sem se preselil na drugo stran države (ZDA)," v objavi na forumu Reddit tarna nesrečni uporabnik. | Foto: Thinkstock "Ne vem, kaj naj naredim. Me lahko tožijo? Za to službo sem se preselil na drugo stran države (ZDA)," v objavi na forumu Reddit tarna nesrečni uporabnik. Foto: Thinkstock

Izpoved mladega programerja:


Bil je moj prvi dan v podjetju, kjer so me zaposlili kot razvijalca programske opreme. Šlo je za mojo sploh prvo zaposlitev po dokončani visokošolski izobrazbi, ki ni bila pripravništvo. 

Med uvajanjem sem prejel dokument z navodili, kako naj si pripravim svoje razvijalsko okolje. Del tega procesa je bil zagon orodja, ki bi mi iz testne zbirke podatkov, ti so bili zraven, ustvarilo lastno bazo podatkov. To bi uporabljal pri programiranju. Nato sem moral kopirati informacije o svoji novi bazi podatkov in si razvijalsko okolje nastaviti tako, da bi bilo povezano z njo.

Težava je bila v tem, da sem brez razmišljanja namesto informacij o svoji bazi podatkov kopiral tiste iz dokumenta z navodili. Zakaj so bile zapisane tam, ne vem. Če sem razumel prav, proces ustvarjanja lastne baze v njej ustvari nekaj lažnih testnih podatkov in iz nje izbriše obstoječe. Moje razvijalsko okolje pa je bilo povezano z bazo podatkov z dokumenta z navodili. To je bila osrednja produkcijska baza podatkov v podjetju. Kar naenkrat je ni bilo več.

Okrog 30 minut je trajalo, da je nekdo opazil, kaj se je zgodilo, jaz nisem imel pojma. Medtem ko se mi je začelo jasniti, me je tehnološki direktor podjetja že nadrl, naj izginem in se nikoli več ne vrnem. Obvestil me je tudi, da se bo v incident zagotovo vmešala tudi pravna ekipa podjetja. "Popolnoma vse si uničil," je dejal.

Direktorju sem prek internega omrežja za hitro sporočanje nato od doma poslal sporočilo s pojasnilom, kaj sem storil, in opravičilom, a so mi uporabniški račun za sporočanje onemogočili skoraj takoj zatem. 


"Kakšno podjetje da začetniku dostop do tako občutljivih podatkov?"

Zgornja objava nesrečneža je v nekaj dneh nabrala več kot 4.500 komentarjev. Večina drugih uporabnikov tega dela foruma Reddit, med katerimi je precej računalniških strokovnjakov in tehnoloških podjetnikov, je enotnih, da je večji del krivde na strani podjetja, ki ostaja neimenovano. 

V podjetju se lahko jezijo, kolikor želijo, a dejstvo je, da so za izbris podatkovne baze krivi sami, so prepričani uporabniki r/cscareerquestions, enega od predalčkov foruma Reddit, kjer lahko najdemo nasvete o iskanju zaposlitve na računalniškem področju. Kliknite za obisk tega foruma. | Foto: Thinkstock V podjetju se lahko jezijo, kolikor želijo, a dejstvo je, da so za izbris podatkovne baze krivi sami, so prepričani uporabniki r/cscareerquestions, enega od predalčkov foruma Reddit, kjer lahko najdemo nasvete o iskanju zaposlitve na računalniškem področju. Kliknite za obisk tega foruma. Foto: Thinkstock

Prepričani so, da programer začetnik nikakor ne bi smel imeti dostopa do občutljivih podatkovnih baz. Obenem se sprašujejo, ali podjetje, glede na agresiven odziv do novega mladega sodelavca, sploh ima varnostno kopijo izbrisanih podatkov.

Fanta so številni pomirili, da se mu zaradi incidenta tudi v najslabšem primeru skoraj zagotovo ne bo treba zagovarjati na sodišču, saj je očitno, da je podjetje že samo storilo preveč napak, ki so bile povod za njegovo. 

Nekateri so po prvem dnevu odpuščenega uporabnika spomnili na podoben incident pri tehnološkem velikanu Amazon. Leta 2012 je en programer naredil resno napako, zaradi katere je šla po gobe pomembna komponenta Amazonovega računalništva v oblaku, a ga Amazon ni kaznoval z izgubo službe.


Preberite tudi:

Nekaj let je imel šestmestno plačo, delal pa ni dobesedno nič

Pred 40 leti je odklonil priložnost, da postane milijarder. Kje je danes?

Ne spreglejte