Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
4. 12. 2016,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

4

Natisni članek

digizgodbe

Nedelja, 4. 12. 2016, 4.02

6 let, 6 mesecev

Imel je šestmestno plačo, delal pa ni dobesedno nič

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

4

Lenuh, brezdelje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Neko ameriško tehnološko podjetje je odkrilo, da je eden od njihovih najizkušenejših programerjev, ki je prejemal več sto tisoč ameriških dolarjev letne plače, v službi nekaj let gledal YouTube in brskal po forumih. Njegovo delo so v zameno za petino njegove plače v celoti opravljali Kitajci.

Zgodba o zelo iznajdljivem človeku

V tehnološkem podjetju, ki ga ameriški telekomunikacijski operater Verizon, ta je namreč razkril prevaro iznajdljivega programerja (vir), noče imenovati, so leta 2013 zasledili anomalijo v navideznem zasebnem omrežju oziroma VPN.

Nekaj zaposlenih v podjetju je delo opravljalo od doma. VPN jim je omogočil, da so se varno in zasebno povezali s službenim omrežjem. 

Kaj je bila anomalija? V omrežje podjetja se je povezoval nekdo iz Kitajske, natančneje iz mesta Šengjang. Podjetje je zato na pomoč poklicalo Verizon, svojega ponudnika interneta.

V podjetju so bili prepričani, da so njihovi računalniki okuženi z zlonamernimi programi, ki jim kradejo podatke in jih pošiljajo na Kitajsko. | Foto: Thinkstock V podjetju so bili prepričani, da so njihovi računalniki okuženi z zlonamernimi programi, ki jim kradejo podatke in jih pošiljajo na Kitajsko. Foto: Thinkstock

Preiskava je pokazala, da Kitajci pri povezovanju z zasebnim omrežjem podjetja uporabljajo varnostni ključ enega od zaposlenih. Šlo je za izkušenega programerja, ki se je v podjetju držal zase ter bil vesten in marljiv uslužbenec.

Vsaj tako so v podjetju mislili, dokler niso odkrili, da je njihov zaposleni najel podjetje iz Šengjanga, da je opravljalo njegovo delo. Za storitev je Kitajcem letno plačal okrog 50 tisoč dolarjev oziroma približno 47 tisoč evrov. To je bila manj kot petina njegove letne bruto plače. 

Varnostni ključ za dostop do službenega VPN, ki je bil v fizični obliki shranjen na prenosnem mediju (pametna kartica), je na Kitajsko poslal z dostavno službo FedEx.  

Najel Kitajce, da je lahko na spletu gledal mačke

Kot je razkril vpogled Verizona v zgodovino brskanja po spletu programerja, ki je znan le kot Bob, je ta v času, ko bi moral delati, brskal po forumu Reddit in spletni trgovini eBbay, na YouTubu dve uri dnevno gledal videoposnetke mačk ter ždel na Facebooku in LinkedInu. Na koncu "svojega" delovnega dne je svojim nadrejenim le poslal e-pošto, da je narejeno vse, kar mora biti.  | Foto: YouTube Kot je razkril vpogled Verizona v zgodovino brskanja po spletu programerja, ki je znan le kot Bob, je ta v času, ko bi moral delati, brskal po forumu Reddit in spletni trgovini eBbay, na YouTubu dve uri dnevno gledal videoposnetke mačk ter ždel na Facebooku in LinkedInu. Na koncu "svojega" delovnega dne je svojim nadrejenim le poslal e-pošto, da je narejeno vse, kar mora biti.  Foto: YouTube

Programer službe v podjetju ni obdržal, bil pa je, kot piše medij Help Net Security, vselej eden od zaposlenih z najbolje ocenjenim delom. Njegovi kitajski podizvajalci so bili namreč zelo dobri programerji. 

Preberite še zgodbo o programerju, ki je popolnoma avtomatiziral svoje delo in šest let vsak mesec zaslužil 4.500 evrov.

 

 

Ne spreglejte