Matic Tomšič

Sreda,
5. 10. 2016,
11.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

iPhone pametni telefoni pametni telefon Apple Google

Sreda, 5. 10. 2016, 11.12

6 let, 7 mesecev

Kako in zakaj se je Google ponorčeval iz Appla #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Google je predstavil nova pametna telefona Pixel. Na papirju gre za odlični napravi, ki bosta v prihodnjih mesecih zagotovo premešali položaje na lestvicah najboljših telefonov na svetu. A bolj kot tehnična dovršenost Pixlov na spletu danes odmeva pikra Googlova opazka, s katero je zbodel Apple.

Pametna telefona Google Pixel in Pixel XL v različnih barvah, ki so kupcem na voljo ob začetku prodaje. | Foto: Google Pametna telefona Google Pixel in Pixel XL v različnih barvah, ki so kupcem na voljo ob začetku prodaje. Foto: Google

Kot smo napovedali prejšnji teden, je Google zavrgel blagovno znamko Nexus, pod katero je izdajal zmogljive in razmeroma ugodne telefone, ter jo nadomestil z novo in jo poimenoval Pixel. Njena prva predstavnika sta pametna telefona Pixel in Pixel XL. Kot izdaja ime drugega, gre za manjši in večji model. 

Oba Pixla sta, vsaj kar zadeva tehnične lastnosti, spektakularni napravi. Poganja ju eden najboljših, če ne kar najboljši procesor za telefone ta hip (Snapdragon 821), opremljena sta s trenutno najbolje ocenjenim mobilnim fotoaparatom, imata vrhunski 12,7- oziroma 14-centimetrski zaslon, poganja pa ju najnovejši Android (različica 7.1 Nougat).

Pixel in Pixel XL imata čitalnik prstnih odtisov, ki je strateško umeščen na pokrov baterije, natanko pod uporabnikov kazalec. To nam je všeč. Oblečena sta tudi v aluminijasto ohišje, ki je videti odlično. | Foto: Google Pixel in Pixel XL imata čitalnik prstnih odtisov, ki je strateško umeščen na pokrov baterije, natanko pod uporabnikov kazalec. To nam je všeč. Oblečena sta tudi v aluminijasto ohišje, ki je videti odlično. Foto: Google

Oba Pixla imata 3,5-milimetrski priključek za slušalke, ki je bil na torkovi predstavitvi deležen prav posebne pozornosti. V promocijskem videu za nova pametna telefona so pri Googlu oznanili, da "3,5-milimetrski priključek presenetljivo ni novost" in priložili zvočni učinek – pomenljiv kašelj (0:45):

Duhoviti vložek je kaj drugega kot norčevanje iz Appla, ki v svoja nova pametna telefona, iPhone 7 in iPhone 7 Plus, ni zvrtal lukenj za priklop slušalk, zaradi česar je bil deležen številnih kritik. Tudi mi smo se spraševali, ali je bila ta odločitev res najboljša in v interesu uporabnikov.

Cena enaka kot za iPhone

Google Pixel je za prednaročilo že na voljo kupcem v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Kanadi in Avstraliji. Vsi novi uporabniki bodo s Pixlom in Pixlom XL dobili možnost uporabe neomejenega prostora v oblaku za shranjevanje fotografij in videoposnetkov katerekoli ločljivosti in velikosti. 

Kupci Pixlov bodo lahko prvi preizkusili Google Assistant, novega digitalnega pomočnika, ki je neposreden tekmec Applovi Siri.  | Foto: Google Kupci Pixlov bodo lahko prvi preizkusili Google Assistant, novega digitalnega pomočnika, ki je neposreden tekmec Applovi Siri.  Foto: Google

Cena najosnovnejšega Googlovega novega telefona, Pixla z 32 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov (na voljo je tudi različica s 128 GB), je 649 dolarjev oziroma okrog 580 evrov. Toliko, kot v ZDA stane novi iPhone 7.