Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
8. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

pametni telefoni pametni telefon

Četrtek, 8. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Komentar

Ga je Apple z iPhonom 7 polomil?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Apple iPhone 7, slušalke | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zgodilo se je, kar so mnogi napovedovali že mesece – Apple je svojim novim pametnim telefonom, iPhonu 7 in iPhonu 7 Plus, odstranil analogni priključek za slušalke. S tem je postal vlečni konj tehnološkega trenda, ki do uporabnikov ni najbolj prijazen. Zakaj? 

Ozadje zgodbe:

Apple
 je pri novem iPhonu 7 umaknil standardni 3,5-milimetrski analogni priključek za slušalke in telefonu priložil slušalke, ki zvok prenašajo prek izhoda Lightning. Ta je Applov ustreznik izhoda microUSB, ki se za polnjenje baterije in povezavo naprave z osebnim računalnikom uporablja na pametnih telefonih z Androidom.

Brez analognega priključka je na primer tudi najnovejši Motorolin telefon, model Moto Z, zvok pri njem v slušalke potuje prek luknje USB-C.

Zakaj nekateri proizvajalci ne želijo več 3,5-milimetrskega analognega izhoda za zvok? Zato, ker lahko brez njega zmanjšajo dimenzije telefona, v prvi vrsti seveda debelino. A eden najtanjših telefonov na svetu, Vivo Air, ga vseeno ima, pa je debel le 5,1 milimetra. Je to torej res razlog?

Želja po vodoodpornosti tudi ne more biti kriva, dokazano je že bilo, da je lahko telefon vodoodporen s povsem izpostavljenim priključkom za zvok (spodaj pametni telefon Samsung Galaxy S7, ki je vodoodporen, a ima obenem odprt izhod za zvok).
 | Foto:
V tem prispevku naštevamo razloge, zakaj proizvajalci pametnih telefonov ne bi smeli umakniti priključka za slušalke.

Razlog ena: dolgo smo se bojevali za standardizacijo priključkov, zdaj pa nam ga želijo vzeti.

3,5-milimetrski priključek za slušalke je standard mobilne telefonije veliko dlje od vmesnika za prenos podatkov z osebnim računalnikom in polnjenje baterije microUSB. Skupnost uporabnikov mobilnih telefonov je proizvajalce namreč več kot desetletje prosila, naj vendarle nehajo izdajati vsak svoj priključek in se odločijo za enega.

3,5-milimetrski priključek in slušalke | Foto: 3,5-milimetrski priključek in slušalke

Morda je 3,5-milimetrski priključek na nekaterih področjih res slabši od priključkov Lightning ali USB-C, s katerima ga želijo nadomestiti. A desetkratno se odkupi s tem, da ga danes pozna in uporablja praktično vsak. Slušalke, ki jih je mogoče vtakniti vanj, so za drobiž dostopne na vsakem koraku.

Razlog dve: stare slušalke ne bodo več uporabne.

Tudi če ste kupili slušalke za 200 evrov, jih z novim telefonom ne boste mogli uporabljati. Predvajanje glasbe bodo omogočile slušalke s priključkom Lightning (iPhone) oziroma USB-C (Android, mobilni Windowsi).

Če bodo proizvajalci pametnih telefonov res začeli ukinjati priključek za slušalke, se bo odprl nov trg – proizvodnja vmesnikov, ki bodo pretvarjali zvočni signal in ohranili njihovo uporabnost. | Foto: Če bodo proizvajalci pametnih telefonov res začeli ukinjati priključek za slušalke, se bo odprl nov trg – proizvodnja vmesnikov, ki bodo pretvarjali zvočni signal in ohranili njihovo uporabnost.

Stare slušalke bodo uporabne le, če bomo …

Razlog tri: … kupili pretvornik zvočnega signala.

Pa si res želimo škatlice ali kabla, ki zna digitalni signal pretvarjati v analognega? Še ene stvari, ki bo ob slušalkah bingljala z našega pametnega telefona? Je zmanjšanje debeline telefona za en milimeter, medtem ko se globina žepa poveča za pet centimetrov, res vredno umika priključka za slušalke?

Apple je prepreko združljivosti naslovil s pretvornikom, ki bo priložen vsakemu novemu pametnemu telefonu iPhone 7 in iPhone 7 Plus. A to pomeni, da bo moral vsak uporabnik, ki bo želel uporabljati svoje slušalke in ne iPhonovih, pretvornik ves čas nositi s sabo. | Foto: Apple je prepreko združljivosti naslovil s pretvornikom, ki bo priložen vsakemu novemu pametnemu telefonu iPhone 7 in iPhone 7 Plus. A to pomeni, da bo moral vsak uporabnik, ki bo želel uporabljati svoje slušalke in ne iPhonovih, pretvornik ves čas nositi s sabo.

Razlog štiri: slušalk za iPhone ne bo mogoče uporabljati na nobenem drugem telefonu.

Ali obratno, slušalk s priključkom USB-C ne bo mogoče uporabljati na iPhonih, ki tega standarda ne poznajo, saj imajo svoj lastni Lightning. | Foto: Ali obratno, slušalk s priključkom USB-C ne bo mogoče uporabljati na iPhonih, ki tega standarda ne poznajo, saj imajo svoj lastni Lightning.

Razlog pet: alternativa, brezžične slušalke, preprosto ni enako dobra.

Brezžične slušalke s povezavo bluetooth so za občasno uporabo prav solidne, a kakovost zvoka pogosto ni na ravni ožičenih slušalk, občasno lahko prihaja tudi do prekinitev signala. 

To so Applove nove brezžične slušalke AirPods, ki jih bo mogoče kupiti ob iPhonu 7. Apple zagotavlja, da bo kakovost zvoka odlična in verjetno bo res tako, a te slušalke so še ena stvar, ki ji je treba polniti baterijo. Pri ožičenih se na to ni treba spomniti.  | Foto: To so Applove nove brezžične slušalke AirPods, ki jih bo mogoče kupiti ob iPhonu 7. Apple zagotavlja, da bo kakovost zvoka odlična in verjetno bo res tako, a te slušalke so še ena stvar, ki ji je treba polniti baterijo. Pri ožičenih se na to ni treba spomniti.

Razlog šest: digitalizacija zvoka pomeni, da nam lahko omejijo poslušanje.

Če zvok na pametnih telefonih ne bo več potoval po analognih kanalih (3,5-milimetrski priključek), temveč samo še izključno po digitalnih, se lahko svetovna glasbena industrija nad uporabnike spravi z zaščito proti kopiranju (ali DRM).

Kaj to pomeni? Uporabnik bo na telefon naložil z DRM zaščiteno glasbeno datoteko, ki jo je naložil s spleta oziroma mu jo je poslal prijatelj. Na telefonu s klasičnim analognim priključkom za slušalke bi jo lahko poslušal, na telefonu, kjer je zvok v celoti digitaliziran, pa je ne bo mogel. Vdelana zaščita proti kopiranju bo namreč prej preverila, če je naprava sploh pooblaščena za to, da pesem prek digitalnega priključka pošlje do slušalk.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Pet najboljših poceni pametnih telefonov

Koliko k računu za elektriko prispeva polnilec za pametni telefon, če ga v vtičnici pustimo vse leto?

Kako preprosto varčevati z baterijo?

Ne spreglejte