Matic Tomšič

Sreda,
14. 12. 2016,
11.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

7

Natisni članek

Windows 10 nasvet

Sreda, 14. 12. 2016, 11.56

6 let, 7 mesecev

Je Windows 10 tudi vam pokvaril internet? Kako ga popravimo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

7

Windows | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ena zadnjih posodobitev za operacijski sistem Windows 10 je mnogim uporabnikom občasno onemogočila brezžični dostop do spleta. Microsoft je že izdal popravek, ki težavo odpravlja. Samodejno se bo namestil, če ponovno zaženemo računalnik.

Posodobitev je pokvarila Windowsovo razumevanje protokola DHCP - ta računalniku omogoča, da od pridružitvi brezžičnemu omrežju od usmerjevalnika (ali ruterja) samodejno zahteva lokalni naslov IP. Brez naslova IP, ki je osebna izkaznice naprave, računalnik v internetu nima identitete in svojega mesta, s tem pa tudi ne dostopa do spleta.

Več o tem, kaj so DHCP, IP in druge kratice omrežnega žargona, preberite tukaj

Microsoft uporabnike pozval, naj ponovno zaženejo računalnik ali pa "težijo" tehnični podpori

Ko so se pojavile prve pritožbe uporabnikov, ki se niso mogli povezati z brezžičnimi omrežji, jim je Microsoft svetoval, naj ponovno zaženejo računalnik.

To ni pomagalo praktično nikomur, zato so uporabnike pri Microsoftu pozvali, naj se obrnejo na njihovo tehnično podporo ali svojega ponudnika interneta. | Foto: Reuters To ni pomagalo praktično nikomur, zato so uporabnike pri Microsoftu pozvali, naj se obrnejo na njihovo tehnično podporo ali svojega ponudnika interneta. Foto: Reuters

Zdaj je ponovni zagon osebnega računalnika (klik na gumb Start / Napajanje / Ponovni zagon) dejansko rešitev, saj je Microsoft v torek izdal posodobitev, ki težavo odpravlja.

Eden od popravkov, ki jih prinaša najnovejša posodobitev za Windows 10, je odprava težav z brezžičnim internetom: "Popravek odpravlja težavo s platformo CDPSVC, ki je v določenih primerih onemogočila pridobitev omrežnega naslova." CDPSVC je sicer ena od omrežnih storitev v operacijskem sistemu Windows 10, ki med drugim upravlja tudi s pridobitvijo naslova IP. | Foto: Eden od popravkov, ki jih prinaša najnovejša posodobitev za Windows 10, je odprava težav z brezžičnim internetom: "Popravek odpravlja težavo s platformo CDPSVC, ki je v določenih primerih onemogočila pridobitev omrežnega naslova." CDPSVC je sicer ena od omrežnih storitev v operacijskem sistemu Windows 10, ki med drugim upravlja tudi s pridobitvijo naslova IP.

Posodobitev, ki ozdravi internet, se bo ob ponovnem zagonu računalnika namestila sama, saj je v Windows 10 samodejno posodabljanje omogočeno privzeto.