Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
10.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 10.49

8 let

Voduška ovadila dva direktorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po naših informacijah sta kazensko ovadbo zoper Vladimirja Voduška in Stanislava Gaberca podala Vinko Stiplovšek, direktor podjetja RHYDCON d.o.o., in Gorazd Korošec, direktor Unior Zreče.

Novinar in lastnik televizije Vladimir Vodušek in Stanislava Gaberca iz Velenja naj bi namreč imela dokumentacijo o medsebojnem sodelovanju podjetja Unior in RHYDCON, češ da naj bi pred leti RHYDCON za Unior opravil neke posle in izdal račun za storitve, ki pa niso bile opravljene.

Vodušek naj bi sprva zahteval podkupnino ali odkup terjatev 26. maja je po naših podatkih Vodušek poklical Stiplovška in mu zaradi informacij, ki jih je imel, predlagal srečanje. Zadnji dan maja naj bi se Vodušek, Gaberc in Stiplovšek sestali v Ljubljani. Vodušek naj bi sicer Stiplovška večkrat klical in mu grozil z objavo podatkov, nato pa naj bi Stiplovšek o grožnjah seznanil tudi Korošca. Ta naj bi za dogovor z Voduškom pooblastil odvetniško pisarno Gregorovič-Pungartnik. V pogovoru z odvetniki naj bi Vodušek v zameno, da ne bo objavil dokumentov, zahteval 350.000 evrov v gotovini oziroma da zreški Unior odkupi terjatve od Voduškovega upnika MIF Invest v višini 160.000 evrov. Šele kot tretja možnost naj bi se pojavila pogodba o oglaševanju, ki naj bi jo Unior sklenil z Voduškovim podjetjem Media Holding, v vrednosti 360.000 evrov.

Od tajnega policijskega sodelavca naj bi zahteval 150.000 evrov 15. junija naj bi mu nakazali znesek 216.000 evrov, nato pa naj bi se mesečno odplačevalo po 6.000 evrov. Ker posli niso stekli takoj, naj bi Vodušek spet poklical Stiplovška in se z njim srečal v Šmarjah pri Jelšah. Vodušek in Gaberc naj bi od njega zahtevala, da zadevo pospeši in plača 15.000 evrov akontacije. Nato naj bi Stiplovšek Vodušku posredoval kontaktno številko človeka, s katerim naj bi se naprej pogovarjal o denarju. Ta naj bi bil po naših informacijah tajni policijski sodelavec, s katerim naj bi se Vodušek nato 10. julija sestal na Trojanah.

Vodušek naj bi tudi od tajnega policijskega sodelavca zahteval 150.00 evrov v zameno, da zadeva ne pride v javnost. Po naših podatkih naj bi se s tajnim policijskim sodelavcem nato dogovoril, da mu izroči 50.000 evrov, pozneje pa še 100.000 evrov. Takrat, ko je prišlo do izročitve, so Voduška prijeli z označenim denarjem. Ovadba je bila vložena 4. julija.

Pod drobnogledom tudi poslovanje vpletenih podjetij Na tiskovni konferenci je Aleš Slapnik s PU Celje skoraj v celoti potrdil naše informacije. Na naše vprašanje, ali je denar Vodušku izročil tajni policijski sodelavec, se je izgovoril na metodiko in način policijskega dela.

Glede na to, da je policija zasegla tudi sporne račune obeh podjetij oziroma oškodovancev, nas je zanimalo tudi, ali policija preiskuje sum kaznivega dejanja plačevanja računov za neopravljena dela. Slapnik je potrdil, da so policisti pred nekaj dnevi od Okrožnega državnega tožilstva v Celju prejeli navodila, da se preišče tudi poslovanje teh dveh podjetij.

Kot je znano, je preiskovalni sodnik tako za Voduška kot Gaberca zaradi nevarnosti, da bi na prostosti ponovila očitano jima dejanje izsiljevanja, odredil enomesečni pripor, na kar sta se oba zagovornika osumljenih že pritožila. Zagrožena kazen za tovrstno kaznivo dejanje je od enega do osem let zapora.

Vodušek in Tovšakova? Sicer pa današnje Finance poročajo, da naj bi bila Vodušek in nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak povezana z Rimskimi termami, katerih lastnik je tudi zreški Unior. "Voduška poznam že dvajset let, a se nikoli, nikoli v življenju z njim nisem pogovarjala o Rimskih termah. To, kar so Finance napisale, da je aretacija Vegradov okostnjak, je neresnica, lepo vas prosim," je Tovšakova za Planet Siol.net zanikala povezavo z Voduškom. Finance so namreč napisale, da naj bi bilo neuradno prav izsiljevanje z informacijami okoli term razlog Voduškove aretacije.

Penko: V ovadbi Vegrada ni Nad "neuradnimi" informacijami je zgrožen tudi Voduškov odvetnik Boštjan Penko, ki je včeraj podal ugovor zoper sklep o priporu in pričakuje, da bo senat okrožnega sodišča njegovim razlogom za zavrnitev sklepa o enomesečnem priporu sledil. "Neuradni razlog je nekaj, kar v pravni državi ne more obstajati," je pojasnil Penko in dodal, da lahko sodišče presoja le na podlagi uradnih informacij. "V kazenski ovadbi se mojemu klientu očita dogajanje v povezavi z Uniorjem. Če bi bil v ozadju kakšen neuradni motiv, ki ni v sklepih ali predlogih, potem je to najbolj zavržna zloraba institucije. Ovadba nima nobene zveze z Vegradom," je zatrdil Penko, ki za svojo stranko pričakuje predvsem pošteno sojenje.

Hildo Tovšak in nekdanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka so sicer celjski kriminalisti lani ovadili zaradi suma goljufije v škodo EU, ki je prispevala sredstva. Brečko naj bi oktobra 2009 Vegradu izplačal 13 milijonov evrov, čeprav naj bi podjetje opravilo le za štiri milijone gradbenih del.

Ne spreglejte