David Kos

Sreda,
13. 4. 2016,
11.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

3

Natisni članek

droga mamila Policija kokain

Sreda, 13. 4. 2016, 11.54

6 let, 7 mesecev

Zreče: V petih potovalkah našli sto kilogramov kokaina (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

3

Kokain | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Celjski kriminalisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je pošiljka z okoli 100 kilogramov kokaina, ki je v ponedeljek prispela v zreški Swatycomet, prispela iz brazilskega pristanišča v Sao Paulu.

Kot so pojasnili v podjetju Swatycomet, ki izdeluje umetne bruse, se je droga nahajala v kontejnerju s korundom oziroma granulatom aluminijevega oksida. Tega so pripeljali iz Luke Koper, v njem pa so odkrili pet potovalnih torb, napolnjenih z neznanim belim prahom v zavojčkih.

V petih velikih vrečah z granulatom aluminijevega oksida je bilo prav toliko potovalk, ki so skupaj tehtale 120 kilogramov. | Foto: V petih velikih vrečah z granulatom aluminijevega oksida je bilo prav toliko potovalk, ki so skupaj tehtale 120 kilogramov.

Pri količinskem prevzemu, kjer vzorčijo vsako pošiljko v tovarno pripeljanega korunda, so skladiščniki Swatycometa ugotovili, da gre za neobičajni dodatek v vrečah z brusnimi zrni, odgovorni pa so takoj obvestili vodstvo družbe ter policijo.

Odkritje belega prahu med korundom je podobno odkritju šivanke v senu

V petih velikih vrečah je bilo namreč prav toliko potovalk, ki so skupaj tehtale 120 kilogramov, v njih pa je bilo za 100 kilogramov zavojčkov belega prahu. Vse so predstavniki podjetja predali policiji, ki se že ukvarja s preiskavo nenavadne snovi in njene poti, predvsem pa, kako bi lahko zašla med korund.

V torbah je bilo 100 paketov, ovitih v gumijasto embalažo različnih barv. Vsak paket je tehtal en kilogram. | Foto: V torbah je bilo 100 paketov, ovitih v gumijasto embalažo različnih barv. Vsak paket je tehtal en kilogram.

"Odkritje belega prahu med korundom je podobno odkritju šivanke v senu, zato smo lahko zelo ponosni na naš zaščitni sistem in sodelavce, ki so odkrili nenavadni dodatek in se takoj odzvali v skladu s pravili, ki so sprejeta za takšne primere," so odkritje še komentirali v podjetju, ki je od začetka letošnjega leta v lasti ameriške korporacije Weiler.

Swatycomet blago naročil v Nemčiji

Kot je v izjavi za javnost potrdil prvi mož celjskih kriminalistov Damijan Turk, so jih iz Swatycometa v ponedeljek obvestili, da so v vrečah prejetega granulata aluminijevega oksida našli pet večjih torb, v katerih je bilo več paketov, za katere so skladiščni delavci posumili, da bi v njih lahko bila droga.

Kriminalisti so opravili ogled kraja dejanja in zbrali obvestila ter ugotovili, da je Swatycomet naročil granulat aluminijevega oksida pri gospodarski družbi iz Nemčije, ki posluje z brazilsko gospodarsko družbo.

Pošiljka je bila s tovornim vozilom v ponedeljek dostavljena v zreško podjetje, kjer so odstranili ladijski pečat. Pri raztovarjanju tovora v prostore skladišča so zaposleni v petih od skupno 26 vreč, napolnjenih z granulatom aluminijevega oksida, ki ga uporabljajo v proizvodnji brusov, odkrili pet športnih torb, je dejal Turk.

V torbah je bilo 100 paketov, ovitih v gumijasto embalažo različnih barv. Vsak paket je tehtal en kilogram. S preliminarnim testiranjem je bilo potrjeno, da je bil v paketih kokain. Vrednost zasežene droge bi pri prodaji na debelo znašala približno štiri milijone evrov.