Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
14. 4. 2016,
14.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

2

Natisni članek

droga Policija

Četrtek, 14. 4. 2016, 14.05

6 let, 7 mesecev

Ste vedeli, da lahko policija prodaja prepovedano drogo?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

2

Kokain | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sodišče lahko policistom odredi prodajo prepovedane droge, navaja uredba o ravnanju z zaseženo drogo iz leta 2007. A policisti pravijo, da se primera, ko bi drogo prodajali, ne spomnijo.

Policija je včeraj zasegla sto kilogramov kokaina. V podjetju SwatyComet so v pošiljki proizvodnih surovin odkrili pet potovalk prepovedane droge in seveda najdbo prijavili policiji.

Vprašali smo jih, kako ravnajo s temi predmeti. Kaj naredijo s prepovedano konopljo, ki jo vsako leto požanjejo za nekaj sto kilogramov? Pa z gotovino, ki jo osumljencem poberejo med hišnimi preiskavami, ali vozilom, ki so ga zasegli objestnemu vozniku? 

Uvodoma na policiji pojasnjujejo, da skrbijo za ustrezno zavarovanje premoženja, za kar uporabljajo ognjevarne kovinske blagajne, alarme in različna druga tehnična varovala. 

Povedali so nam, kako ravnajo z zaseženimi predmeti.

Gojilnica indijske konoplje. | Foto: Gojilnica indijske konoplje. Droga v uničenje … 

Pri zasegih droge v Sloveniji prednjači marihuana, a količina po letih precej niha. Tako je v letu 2013 policija zasegla 789 kilogramov, leto pozneje 490 kilogramov, v prvem polletju lani pa 36 kilogramov marihuane (štirikrat manj kot polletje pred tem).

Podobno je s kokainom. Leta 2013 ga je policija zasegla 2,5 kilograma, v 2014 182 kilogramov, lani v prvem polletju spet "le" 1,6 kilograma te droge. Zaseg stokilogramske pošiljke na Celjskem bo verjetno občutno dvignil letošnjo statistiko. Ta sicer kaže, da se občutneje povečujejo tudi zasegi amfetaminov in nedovoljenih snovi v športu. 

Na policiji pravijo, da načeloma po opravljeni analizi drogo shranijo v varovanem skladišču, dokler sodišče ne izda sklepa o uničenju. Če zasežejo večje količine, lahko drogo – to velja predvsem za rastlino konoplje – zaradi racionalizacije stroškov skladiščenja izjemoma uničijo takoj, navaja uredba o načinu ravnanja z zaseženimi in odvzetimi prepovedanimi drogami.

… a uredba dovoljuje celo prodajo

Uredba iz leta 2007 pa vsebuje tudi zanimivo določilo, da lahko policija na podlagi odredbe sodišča drogo celo proda. Kako je mogoče, da uradni organ prodaja prepovedano drogo?

Na policiji pravijo, da takega primera ne pomnijo, po njihovih podatkih se je zasežena prepovedana droga vedno uničila. "Hipotetično bi bilo mogoče prepovedano drogo prodati na primer farmacevtski firmi za izdelavo zdravil, vendar pa bi morala biti sterilno čista, kar pa po naših izkušnjah iz zasegov ni," tolmačijo določbe uredbe. Tudi s sodišča so nam sporočili, da drogo vedno uničijo.

 

Kontrola prometne policije | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Vozila končajo pri izvršiteljih

Zasegi vozil so se v Sloveniji močno povečali po spremembah zakonodaje leta 2013, ki je precej poostrila cestno-prometne predpise in razširila možnosti za zaseg vozil. Leta 2013 so tako policisti zasegli 1.718, v 2014 že 4.720, lani v prvem polletju pa okrog 1.800 vozil.

Zaseženo vozilo policijo preda v hrambo pooblaščencu ali sodnemu izvršitelju, ki mora seveda izpolnjevati določene varnostne zahteve, pravijo na policiji.

O usodi vozila nato odloča sodišče: lahko ga vrne storilcu prekrška, ga proda ali uniči.

Bentleyja vlekli iz blata, nato so jim ga ukradli

Policija vsako leto zaseže tudi nekaj ukradenih vozil, ki jih hrani policija. Spomnimo, da je prav s tem povezana verjetno najbolj drzna tatvina v njeni zgodovini. Z novogoriške policijske uprave je oktobra 2005 izginilo luksuzno vozilo znamke bentley, takrat ocenjeno na 40 milijonov tolarjev (preračunano dobrih 160 tisoč evrov).

Vozilo je bilo sprva ukradeno lastniku v Monaku. Kot so poročali mediji, so tatovi ob poskusu tihotapljenja obtičali v blatu med vinogradi na zeleni meji med Italijo in Slovenijo pri Mirnu, zapuščeni avtomobil je nato prevzela novogoriška policija.  A oktobra 2005 je vozilo izginilo iz varovanih prostorov novogoriške policije. Februarja 2006 pa je policija avtomobil znova zasegla, takrat pri Kompoljah na avtocesti Ljubljana–Maribor. 

Čeprav je bil bentley ukraden iz varovanih prostorov, je tatvina v javnosti zbudila veliko pozornosti, z njo so se ukvarjali tudi v parlamentu.

 

Denar gotovina | Foto: Tina Deu-Siol.net Foto: Tina Deu-Siol.net Denar v sef ali na transakcijski račun

Prejšnji teden je fiasko doživela zagrebška policija. Iz sefa v pisarni načelnika oddelka za boj proti organiziranemu kriminalu so jim ukradli 280 tisoč evrov in dva kilograma zlata. Afera je odnesla vrh hrvaške policije in sprožila obsežne preiskave. Več kriminalistov je za hrvaške medije povedalo, da je čudno, da je bil zaplenjeni denar dva meseca po odvzemu še vedno v sefu na sedežu kriminalistične policije. Postopek namreč zahteva, da se v roku enega meseca dokaze preda tožilstvu oziroma sodišču.

Podobno je tudi v Sloveniji, kjer policija gotovino po zasegu hrani v zavarovanih varnostnih blagajnah v varovanih službenih prostorih policije. Če gre za večje količine denarja, ga nakažejo v ta namen odprt transakcijski račun na sodišču, sicer pa gre denar kot priloga k ovadbi. Na vprašanje, koliko je znašala največja zasežena vsota, na policiji želeli odgovoriti. 

 

Orožje v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Orožje tudi prodajajo

Najdeno orožje, strelivo in eksplozivna sredstva hrani policija v varovanih prostorih, v določenih primerih pa tudi ministrstvo za obrambo.

Orožje nato uniči ali proda na dražbi. 

Pri tem omenimo primer lanske dražbe orožja, ki je sicer ni izvedla policija, temveč Slovenska vojska: avstrijskemu podjetju Limex so prodali za 1,7 milijona evrov orožja. Avstrijci so tedaj povedali, da orožje prodajajo dalje zbirateljem in filmski industriji.

Pogrešate kolo, morda denar?

Policija na spletni strani objavlja seznam najdenih predmetov. Med njimi najdete gotovino, kolesa, avtomobilske ključe in podobno.

Ne spreglejte