Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2019,
7.27

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,87

27

Natisni članek

Janko Jamnik alibi sojenje Milko Novič

Torek, 19. 3. 2019, 7.27

5 let, 1 mesec

Rekonstrukcija: je Novič imel dovolj časa za pot na kraj umora? #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,87

27

Ljubljansko okrožno sodišče je s kolesom in avtomobilom preverilo čas vožnje od hiše Milka Noviča do restavracije Via Bona na ljubljanskem Viču. Zanimalo jih je, ali je imel Novič decembra 2014, ko naj bi v Ljubljani umoril nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, dovolj časa, da je prišel do kraja umora. Danes so tako s kolesom kot z avtomobilom potrebovali slabih osem minut.

Tožilka Blanka Žgajnar je v preiskavi umora Janka Jamnika ugotovila, da bi obtoženi Milko Novič za pot od doma na Žaucerjevi do parkirišča pred restavracijo na Tbilisijski teoretično potreboval med pet in šest minut. Alibi naj bi imel do 19.28, ko je hčerka odšla na fitnes, umor pa se je zgodil okoli 19.40.

Obramba je na sodišču zatrjevala, da to ni res. Po njihovih navedbah je imel Novič alibi do 19.33, za samo pot s kolesom je po meritvah potreboval med 5 in 6 minut, skupaj (da je še pobral kolo) pa med 8 in 9 minut. Tako bi lahko na kraj umora prišel najprej ob 19.41, ko pa naj bi bil Jamnik že umorjen.

Vrhovno sodišče podvomilo

Sodnica Špela Koleta je v leta 2017 izrečeni sodbi delno sledila obrambi in ugotovila, da je Novič alibi imel do 19.33, vseeno pa je po njenem mnenju imel dovolj časa, da je do 19.40 prišel na kraj umora. Noviča je obsodila na 25 let zapora. Višje sodišče je sodbo potrdilo, nato pa jo je vrhovno sodišče lani (po Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti) razveljavilo.

Sodišče je med drugim odredilo, da mora prvostopenjsko sodišče v ponovljenem sojenju razčistiti, ali je sploh obstajala teoretična (fizikalna) možnost, da bi obsojenec prispel na kraj dejanja v času, ki mu je bil na voljo od odhoda hčere na fitnes. Torej, ali je Novič lahko prišel na kraj umora bodisi z avtomobilom bodisi s kolesom.

Fotogalerija
1 / 8

S kolesom po domnevni poti morilca

Prvostopenjski sodnik Zvjezdan Radonjić je tako danes v spremstvu tožilke Žgajnerjeve, Noviča in njegovega zagovornika preveril, koliko časa bi Novič potreboval z avtomobilom in kolesom od svoje hiše na Žaucerjevi ulici do restavracije Via Bona na Tbilisijski ulici ter obratno.

Omenimo, da je v sodnem postopku ves čas govora o tem, da naj bi obtoženi na kraj umora odšel s kolesom, saj so kamere na parkirišču pred Via bono malo pred umorom zaznale kolesarja. Vseeno pa je odprta tudi še možnost, da se je obtoženi pripeljal z avtomobilom.

Na ogledu je bila tudi tožilka Blanka Žgajner (druga z desne). | Foto: Bojan Puhek Na ogledu je bila tudi tožilka Blanka Žgajner (druga z desne). Foto: Bojan Puhek

Sodnik, tožilka in drugi so si ogledali tudi Novičev dom.

Milko Novič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pot s kolesom (in tudi avtomobilom) so tokrat izpeljali po nekoliko drugačni trasi kot v preiskavi pred leti.

Milko Novič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Vožnjo na kolesu je opravil starejši gospod. Za pot do restavracije je s kolesom potreboval slabih osem minut, prav toliko pa tudi z avtomobilom. Tožilka je sicer mnenja, da je bilo v času rekonstrukcije več prometa kot v času umora - torej je po njenem morilec potreboval manj časa.

Sodišče je preverjalo tudi, koliko časa bi storilcu vzelo, da bi se pred tem oblekel, vzel iz sefa pištolo, iz kleti kolo in speljal izpred svojega doma. Po neuradnih informacijah STA naj bi izmerilo nekaj manj kot pet minut.

Milko Novič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Milko Novič
Novice Epiloga v sojenju Noviču še ni mogoče pričakovati tako kmalu #video

Dogajanje je spremljal tudi obtoženi Novič, in sicer v spremstvu zagovornika ter Vilija Kovačiča, aktivista, znanega iz zgodbe o drugem tiru. Novič je medijem dejal, da današnje meritve dokazujejo, da časovnica tožilstva ni mogoča.

Po besedah Novičevega odvetnika Jožeta Hribernika Novič niti teoretično ni mogel pravočasno priti na kraj umora, saj bi od takrat, ko bi se začel oblačit, do takrat, ko bi prišel pred Via Bono, skupaj potreboval nekaj manj kot 13 minut. 

Milko Novič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Po oceni tožilke Žgajnarjeve je bila rekonstrukcija narejena preveč "turistično". "Ob takem načinu oblačenja, izračunavanja, upoštevanja vseh mogočih stvari, ki do zdaj niso bile znane, dejansko nihče ne bi mogel priti do Via Bone pravočasno," je dejala za STA. "Rekonstrukcija je bila narejena na način, ki ne pritiče položaju, ko bi se nekdo odpravljal na to, kar se očita obtoženemu."

Po oceni tožilke Žgajnarjeve (v sredini) je bila rekonstrukcija narejena preveč "turistično".  | Foto: Bojan Puhek Po oceni tožilke Žgajnarjeve (v sredini) je bila rekonstrukcija narejena preveč "turistično". Foto: Bojan Puhek

Fotogalerija
1 / 4

Sodnik razburil pooblaščenca žene umorjenega Jamnika

Sodnik Radonjić pooblaščencu Jamnikove žene Mihi Kuniču danes ni dovolil, da bo sodeloval pri rekonstrukciji, zaradi česar je ta protestiral, sodnikovo odločitev pa označil kot kršitev postopka. Po mnenju Hribernika je sodnik ravnal prav, saj da Kunič ni stranka v postopku.

Kunič je kljub vsemu prisostvoval dogodku in dal izjavo za medije. Po njegovem izračunu je imel Novič na voljo 12 minut, je poročala STA. Dodal je še, da je na splošno vse potekalo precej hitreje, kot je potekala današnja rekonstrukcija.

Sodnik je sicer napovedal, da bo zapisnik o današnji rekonstrukciji z natančnejšimi podatki pripravljen do naslednjega naroka, ko naj bi bili zaslišani nekateri izvedenci.

Milko Novič
Novice Izvedenec: Telekomunikacija Noviča ne povezuje s krajem umora

 

Ne spreglejte