Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
16.10

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

4

Natisni članek

Milko Novič sojenje telekomunikacije Mitja Štular

Torek, 5. 3. 2019, 16.10

5 let, 1 mesec

Izvedenec: Telekomunikacija Noviča ne povezuje s krajem umora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

4

Milko Novič | Sodišče bo 19. marca preverilo, koliko časa bi obtoženi Milko Novič potreboval, da pride od doma na kraj umora Janka Jamnika z avtom ali kolesom. | Foto STA

Sodišče bo 19. marca preverilo, koliko časa bi obtoženi Milko Novič potreboval, da pride od doma na kraj umora Janka Jamnika z avtom ali kolesom.

Foto: STA

V sojenju Milku Noviču, obtoženemu umora Janka Jamnika, so zaslišali izvedenca telekomunikacij Mitjo Štularja. Po zaslišanju je ta povedal, da zabeležena telekomunikacija Noviča ne povezuje s krajem umora. Po njegovih ugotovitvah se je lahko namreč Novičev telefon na bazno postajo, ki stoji v bližini kraja umora, povezal tudi, če je bil Novič doma.

Tožilstvo trdi, da je bil Milko Novič 20 minut po umoru v bližini restavracije Via Bona na Viču, kjer je bil na parkirišču umorjen direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik, čeprav Novič trdi, da je bil tisti večer doma.

Zadnje po navedbah tožilstva dokazuje podatek, da se je Novičev telefon pri enem izmed SMS-sporočil okoli 20 minut po umoru povezal z bazno postajo na Koprski ulici, ki stoji v bližini kraja umora.

Novič je namreč v času okoli umora, ta se je zgodil 16. decembra 2014 okoli 19.40, poslal oziroma prejel štiri SMS-sporočila, in sicer ob 18.40, 19.49 ter malo po 20. uri. Pri prvih treh se je telefon povezal z bazno postajo v bližini njegovega doma, pri zadnjem pa z bazno postajo na Koprski ulici.

Milko Novič
Novice Sodnik si želi sojenje Noviču končati do konca aprila #video

Štular: Telefon bi se na bazno postajo povezal tudi, če je bil Novič doma

Kot je dejal Štular, je za potrebe izvedenskega mnenja opravil meritve signalov baznih postaj na Novičevem domu. Pri tem je ugotovil, da telefon pri povezavi primarno izbere bazno postajo v bližini Novičevega doma, ni pa ta edina, s katero se lahko poveže.

S testnimi telefoni je namreč iz Novičevega doma poslal in sprejel tudi 417 SMS-sporočil, pri čemer se je telefon v 2,16 odstotka povezal tudi z drugimi postajami, od tega dvakrat z bazno postajo na Koprski ulici.

Mitja Štular je danes na sodišču izjavil, da ni član stranke SDS, je pa povedal, da je tako kot Novičev odvetnik Jože Hribernik eden od sopobudnikov civilnodružbenega gibanja Glasno. | Foto: STA , Mitja Štular je danes na sodišču izjavil, da ni član stranke SDS, je pa povedal, da je tako kot Novičev odvetnik Jože Hribernik eden od sopobudnikov civilnodružbenega gibanja Glasno. Foto: STA ,

Pri pripravi izvedenskega mnenja je Štular poskušal prek podatkov na Novičevem telefonu tudi ugotoviti, ali je ta beležil lokacije, in ugotovil, da ta funkcija ni delovala. Novič bi moral imeti za to odprt Google račun, ki pa ga Štular na telefonu ni našel.

Ker obstajajo dvomi, ali je Novič v času do umora, ko še ima alibi, gre za okoli 10 minut, sploh lahko prišel pred restavracijo, je sodnik Zvjezdan Radonjić danes sklenil, da bo sodišče 19. marca opravilo rekonstrukcijo dogajanja.

Milko Novič
Novice Vdova Janka Jamnika in tožilka v zadevi Novič zahtevata izločitev sodnika

Odvetnik Jamnikove žene Štularju očita, da je pristranski

Že zdaj je jasno, da sojenja vsaj na prvi stopnji ne bo mogoče končati v aprilu, kar si želi sodnik. Zaradi zdravstvenih težav enega od porotnikov bodo namreč odpadli naroki, sklicani za 19., 26. in 29. marec.

Z današnjim pričanjem Štularja ni bil zadovoljen Miha Kunič, odvetnik Jamnikove žene, ki v postopku nastopa kot oškodovanka. Štularju očita, da je kot sodni izvedenec pristranski, ker da je član SDS, ta stranka pa da podpira Odbor 2014, katerega člani so v podporo Noviču pogosto navzoči na sojenju.

Štular je po zaslišanju zanikal članstvo v stranki, je pa dejal, da je bil tako kot Novičev odvetnik Jože Hribernik eden izmed sopobudnikov civilnodružbenega gibanja Glasno.

Sodnik Radonjić med današnjim zaslišanjem vprašanj na to temo sicer ni dovolil, Jamnikovo ženo pa je prek njenega zagovornika tudi opozoril, da bo izločena iz postopka, če bodo njeni dopisi, ki naj bi jih pošiljala na nekatere organe, še naprej žaljivi do sodišča. Jamnikova žena je enkrat že neuspešno zahtevala sodnikovo izločitev.

Ne spreglejte