Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 4. 2014,
12.30

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Delo Večer Andrijana Starina Kosem

Torek, 22. 4. 2014, 12.30

8 let, 3 mesece

Nekdanji član nadzornega sveta Piano: O nakupu deleža Večera sem izvedel iz medijev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na gospodarskem oddelku se je po neuspešni poravnavi začela odškodninska tožba Dela, ki od Andrijane Starina Kosem in Petra Puhana terja več kot 11 milijonov zaradi nakupa večinskega deleža v Večeru.

Na sodišče je prišla tudi Andrijana Starina Kosem, ki je na poravnalnem naroku ni bilo. Po naših informacijah naj bi jo danes za pričo vabili tudi na sojenje Bošku Šrotu in Atki Prima ter drugim.

Nakup paketa 59,43-odstotnega deleža Večera 10. oktobra 2008 naj bi bil po mnenju tožnikov opravljen brez skrbnega pregleda in cenitve delnic. Delo ima sicer v lasti 79,24 odstotka Večera, zanj pa že dalj časa neuspešno išče kupca. Prodajo je leta 2009 naložil Urad za varstvo konkurence zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga.

Delež Večera kupljen brez soglasja ministrstva Delo je v času, ko sta ga vodila Andrijana Starina Kosem kot predsednica upravnega odbora družbe in takratni glavni izvršni direktor družbe Peter Puhan, za večinski delež odštelo 18 milijonov evrov, zdajšnja uprava Dela pa je prepričana, da je bila družba s tem nakupom oškodovana. Večer je bil namreč kupljen brez soglasja kulturnega ministrstva, brez opravljenega skrbnega pregleda, brez cenitve vrednosti delnic in brez ekonomske utemeljitve.

Starina Kosem Pianu: Šlo je za ekonomsko upravičen posel "Za nakup sem izvedel iz medijev, kot član nadzornega sveta o tem nisem bil obveščen," je kot priča pojasnil Branimir Piano, novinar Dela, ki je bil v spornem obdobju nakupa član nadzornega sveta, ob spremembi načina upravljanja pa član upravnega odbora.

Zaposleni naj bi bili o nakupu obveščeni naslednji dan, Piano pa od odgovornih ni dobil pojasnila, kdo je o nakupu odločal, jih je pa po svojih besedah opozoril, da nakup ni bil predviden v poslovnem načrtu.

"Na redni seji nadzornega sveta 18. decembra 2008 sem edino jaz vprašal, kako je bil opravljen nakup Večera, Andrijana Starina Kosem pa je dejala, da je šlo za ekonomsko upravičen posel, ki bo za nas ekonomsko koristen," je dejala priča in dodala, da vse do maja ali junija 2009 od uprave niso dobili zadovoljivega odgovora na vprašanje, kaj ta posel pomeni za Delo, potem pa jim je bilo rečeno, da bo to "odvisno od odločitve državnih organov".

Tudi odgovorni urednik Dela za nakup izvedel na dan nakupa Darian Košir je bil v spornem obdobju nakupa odgovorni urednik Dela, tudi on pa je, kot je pojasnil, za nakup izvedel šele na dan nakupa, ko sta ga Starina Kosem in Puhan poklicala na sestanek. Povedal je, da se je s Puhanom pogovarjal le o uredniškem sodelovanju z Večerom, vendar nič konkretnega oziroma samo na načelni ravni, prav tako ni znal povedati o sinergijskih učinkih nakupa, ker je bil na položaju premalo časa. Sojenje se nadaljuje z zaslišanjem prič.

Ne spreglejte