Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
7. 3. 2016,
8.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ivan Radan sojenje Katarina Bergant

Ponedeljek, 7. 3. 2016, 8.37

8 let

Ivan Radan: Nisem narcisoiden, nisem morilec

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Nisem kriv, nisem morilec, nisem narcisoiden," je v svojem zagovoru dejal zdravnik Ivan Radan, ki mu tožilstvo med drugim očita šest umorov iz morilske sle.

Nekdanji zdravnik ljubljanske nevrološke klinike Ivan Radan je obtožen več kot 20 kaznivih dejanj, tudi šestih umorov iz morilske sle.

Spomnimo, da je primer v javnost prišel januarja lani, ko se je pojavil sum evtanazije bolnika, ki naj bi umrl zaradi prevelikega odmerka kalija. Takrat se je Radan branil, da je res odredil odmerek kalija, a da ta ni stekel v bolnika, temveč mimo njega, s čimer naj bi želel opozoriti na slabe komunikacijske razmere na oddelku. Preiskovalci so kasneje odkrili še pet sumov umora.

"Preiskovalci so nekompetentni" Danes je Radan zatrdil, da se v obtožnici odraža nepoznavanje področja intenzivne medicine v nevrologiji.

"Po enem letu se mi vse zdi noro in neracionalno. Med pravom in medicino vidim kar nekaj podobnosti: oboji iščemo resnico, tehtamo dejstva in se odločamo. Ampak v zadnjem letu tega nisem videl," je med drugim Radan, ki je podrobno opisal dogajanje okrog zadnjega primera smrti bolnika iz decembra 2014, ki je bil povod za nadaljnjo preiskavo.

Za pojasnjevanje ostalih primerov je Radan sodišče prosil, naj mu uredi kompetentnega sogovornika, ki mu bo lahko pojasnil strokovno razlago očitkov. "Samooklicani strokovnjaki, s katerimi sem se srečal v preiskavi, ves čas narobe sklepajo. Tožilstvo se sklicuje na mnenje inštituta za sodno medicino, čeprav sta predstojnik in njegov namestnik celo javno povedala, da za to področje nista kompetentna," je dejal. Na vprašanje sodnika, kdo je zanj kompetenten sogovornik, je Radan imenoval avstrijskega izvedenca, ki je v preiskavi spisal mnenje.

Opravičilo svojcem Radan, ki je od lanskega maja priprt na oddelku forenzične psihiatrije v Mariboru, se je v zagovoru opravičil družinam vpletenih. "Njihova imena se neupravičeno vpleta v to zgodbo," je dejal in, kot že večkrat do zdaj, izrazil mnenje, da so si z ovadbo zoper njega določeni zavarovali položaj. Kot eno od težav, ki naj bi jo v UKC Ljubljana z njegovo ovadbo želeli "prikriti", je omenil nepravilnosti glede otroških srčnih operacij.

Ponovil je že večkrat povedano stališče, da so bile poteze provokacija zaradi po njegovem mnenju neetičnih potez sodelavcev, ki naj bi ležerno obravnavali hudo bolne bolnike. "Izraz provokacija ni ravno posrečen, odraža pa, kaj sem želel doseči."

Svojci: Fotografiranje je nesprejemljivo Na obravnavi je bilo zaslišanih več svojcev umrlih, ki naj bi jim Radan skrajšal življenje. Svojci, ki so bili v stiku z njim, niso imeli pripomb čez Radanovo delo, vsi po vrsti pa so obsodili dejstvo, da je Radan umrle fotografiral. Obtožnica mu tako očita tudi nezakonito snemanje.

Vsi zaslišani oškodovani so v postopku priglasili tudi odškodninski zahtevek ali pa so napovedali, da bodo to še storili. Čas za to imajo do konca glavne obravnave.

Obramba se sicer zagovarja, da je fotografiranje bolnikov v medicini običajno - zato, da si zdravnik zapomni obraze in da dokumentira "zanimiva" medicinska stanja.

Ne spreglejte