TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
12. 2. 2016,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Petek, 12. 2. 2016, 14.22

8 let

Krvavi praznik zaljubljencev

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na dan svetega Valentina, zavetnika zaljubljencev, se je v Chicagu leta 1929 zgodil zdaj že legendarni mafijski obračun - tako imenovani pokol na dan svetega Valentina.

Za vladavino v chicaškem gangsterskem podzemlju sta se v času prohibicije, ko je cvetel nezakoniti posel z izdelavo, tihotapljenjem in preprodajo alkohola, spopadali dve skupini mafijcev.

Capone za rešetkami Prvo, v kateri so prevladovali Irci, je vodil mafijski šef George Moran oziroma Bugs Moran, drugo, v kateri so prevladovali Italijani, pa zloglasni mafijski šef Al Capone.

Caponeja, ki se je nekaj let izmikal roki pravice, so zaradi davčnih utaj (drugih zločinov mu niso mogli dokazati) leta 1932 obsodili na zaporno kazen. Iz zapora v Alcatrazu je bil izpuščen leta 1939, ko so sifilis in posledice odvisnosti od kokaina močno načeli njegovo zdravje. Umrl je leta 1947 zaradi možganske kapi.

Nesreča ali hladnokrvni umor? Mafijski pokol pa ni edino medijsko odmevno krvavo dejanje, ki se je zgodilo na praznik zaljubljencev. Leta 2013 je svetovno znani invalidni atlet Oscar Pistorius na svojem domu v Pretorii ustrelil svoje dekle, manekenko Reevo Stenkamp, ker naj bi jo zamenjal za vlomilca.

Leta 2005 je v atentatu umrl libanonski premier Rafik Hariri, leta 2015 pa je Dansko in tudi Evropo pretresel napad islamskega skrajneža na obiskovalce sinagoge v Köbenhavnu, ki je bil usoden za dva človeka. To dejanje se je zgodilo mesec dni po še bolj odmevnem napadu islamskih skrajnežev v Parizu.

Zloglasna Homeinijeva fatva nad Rushdiejem Na današnji dan leta 1989 pa je iranski voditelj ajatola Homeini pozval muslimane, naj ubijejo britansko-indijskega pisatelja Salmana Rushdieja. Ta naj bi v romanu Satanski stihi žalil islamskega preroka Mohameda. Rushdie, ki je velik zagovornik svobode govora, ima še vedno policijsko varovanje.

Ne spreglejte