Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
19.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

7

Natisni članek

Sony Sony Xperia X Compact pametni telefon test nasvet

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 19.24

6 let, 6 mesecev

Sony Xperia X Compact: najboljši majhen pametni telefon?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

7

Sony Xperia X Compact | Foto Matic Tomšič

Foto: Matic Tomšič

Bralec nas je v komentarju pod enim od januarskih prispevkov prosil, naj napišemo nekaj o pametnih telefonih z manjšimi zasloni – večina novejših se mu namreč zdi prevelika. Za preizkus smo si zato izposodili Sonyjevega najnovejšega premijskega malčka, model Xperia X Compact. Je ta pametni telefon vredno kupiti? Katere so njegove najboljše alternative?

Za koga je primeren Sony Xperia X Compact:

Za uporabnika, ki ne mara prevelikih pametnih telefonov.

Xperia X Compact v višino meri 12,9 centimetra, v širino 6,5 centimetra, debel je skoraj centimeter. Diagonala zaslona je dolga 4,6 palca oziroma 11,6 centimetra. Te številke v praksi pomenijo, da je pametni telefon dovolj majhen za enoročno uporabo. Prevelikih težav ne bo imel niti uporabnik oziroma uporabnica z manjšo dlanjo.

Ob poplavi pametnih telefonov z diagonalami zaslona, ki presegajo 5,5 palca, je Xperia X Compact prijetna osvežitev. Čeprav ima manjši zaslon, se uporabniška izkušnja bistveno ne razlikuje. Tudi lažje ga je pospraviti v žep. 

Na gumbu za vklop (siv oval) je tudi čitalnik prstnik odtisov. Je hiter, a pogosto nenatančen. Če je prst malce vlažen, bo imel velike težave s prepoznavanjem lastnika.  | Foto: Matic Tomšič Na gumbu za vklop (siv oval) je tudi čitalnik prstnik odtisov. Je hiter, a pogosto nenatančen. Če je prst malce vlažen, bo imel velike težave s prepoznavanjem lastnika. Foto: Matic Tomšič

Za uporabnika, ki ceni dolgoživo baterijo.

Akumulator s kapaciteto 2.700 miliamperskih ur Xperio X Compact pri življenju drži res dolgo (v primerjavi s tekmeci), ob kar pogosti uporabi z enim polnjenjem telefon deluje tudi več kot 48 ur. Glavni razlog za to je manjši zaslon z nižjo ločljivostjo. Prav zaslon je pri pametnih telefonih med vsemi komponentami daleč največji porabnik elektrike.

Hvalimo tudi hitro polnjenje – v pol ure se skoraj z ničle napolni več kot 60 odstotkov (to je bila naša praktična izkušnja, Sony trdi, da gre do 70 odstotkov).

Sony Xperia X Compact zadaj | Foto: Matic Tomšič Sony Xperia X Compact zadaj Foto: Matic Tomšič

Za uporabnika, ki rad fotografira s pritiskom na pravi gumb sprožilca, ne na tistega na zaslonu.

Pametni telefoni Sony Xperia so znani po tem, da so na ohišjih zadržali fizični gumb za sprožilec fotoaparata. Polovični pritisk gumba sliko izostri, fotoaparat pa "škljocne" šele, ko gumb pritisnemo do konca. Zelo uporabna funkcija gumba je, da fotoaparat na zaslon prikliče tudi, če pametni telefon spi oziroma je zaklenjen.

Za uporabnika, ki je že preklopil na standard USB-C.

Standard za povezavo pametnega telefona z računalnikom prek kabla USB-C počasi izpodriva standard microUSB, ki je bil v uporabi zadnjih nekaj let. Xperia X Compact podpira USB-C, ki ima več prednosti – ob hitrejšem prenosu podatkov v primerjavi z microUSB omogoča tudi hitrejše polnjenje baterije.

Zelo praktična lastnost USB-C je tudi, da ni pomembno, v katero smer je obrnjen kabel, da ga lahko vtaknemo v luknjo, medtem ko je treba pri microUSB zadeti pravo. | Foto: Matic Tomšič Zelo praktična lastnost USB-C je tudi, da ni pomembno, v katero smer je obrnjen kabel, da ga lahko vtaknemo v luknjo, medtem ko je treba pri microUSB zadeti pravo. Foto: Matic Tomšič

Za uporabnika, ki želi več kot solidno zmogljiv in v splošnem neproblematičen pametni telefon.

Sony Xperia X Compact smo nekaj časa uporabljali kot primarni pametni telefon (nadomestil je Samsungovega lanskega prvaka Galaxy S7) in bili z njim, kar zadeva splošno praktičnost, kar zadovoljni.

Sicer ni pretirano zmogljiv (poganja ga isti procesor srednjega razreda kot premijsko Xperio X, Snapdragon 650), a je za vsakdanjo rabo več kot soliden. Težav uporabniku ne povzroča, z njim se dobro razume vsaka aplikacija.

Tudi zaslon, čeprav majhen in z nizko ločljivostjo slike (720 x 1280 pik), se izkaže tako z ostrino, ki je posledica manjših dimenzij, kot svetlostjo.


Za koga Sony Xperia X Compact ni primeren:

Za uporabnika, ki bi rad imel lep pametni telefon.

Roko na srce, Xperia X Compact ni najbolj privlačen pametni telefon. Naš testni je zaradi oglatih robov videti kot pastelna opeka. Plastično ohišje videzu telefona ne dela usluge – ne le da je naprava zaradi tega videti ceneno, tudi zelo hitro se popraska. Hrbtišče testnega modela je že polno majcenih prask, ki so dobro vidne, če telefon pogledamo od strani.

Glede na to, da stane okrog 500 evrov, bi moral biti ta telefon kovinski, ne plastičen. | Foto: Matic Tomšič Glede na to, da stane okrog 500 evrov, bi moral biti ta telefon kovinski, ne plastičen. Foto: Matic Tomšič

Za nerodnega uporabnika, ki telefon rad uporablja v kopalni kadi.

Predhodniki Xperie X Compact (odlični Z5 Compact, na primer) so imeli certifikat, ki je uporabniku zagotavljal odpornost proti vdoru vode in prahu. Xperia X Compact ga nima, kar pomeni, da bo uporabnik, ki mu pametni telefon pade v vodo, primoran kupiti novega. Nerazumljiva poteza Sonyja, ki toliko bolj boli zato, ker X Compact v primerjavi s predhodnikom kljub temu stane skoraj enako.

Za uporabnika, ki od pametnega telefona zahteva vrhunski fotoaparat.

Ne razumite nas narobe – Sony Xperia X Compact ima prav soliden fotoaparat, le malce počasen je. Ko se slika umiri in izostri, zna pametni telefon narediti zelo dobre fotografije, a če je uporabnik v naglici, da bi ujel posebej zanimiv motiv, se mu to morda ne bo posrečilo.

Oglejte si spodnjo galerijo fotografij in sami presodite, kako dober fotoaparat ima Xperia X Compact:

Fotogalerija
1 / 3

Za uporabnika, ki na pametnem telefonu rad posluša glasno glasbo.

Če glasbo ali glasnost videoposnetka navijemo do konca, začne hreščati. Hreščanje je sicer komaj zaznavno, kdor slabše sliši, ga morda ne bo zaznal, a je prisotno. Pojavi se tako pri poslušanju glasbe na zvočnikih kot pri uporabi slušalk, zato težava najverjetneje izvira "od znotraj".

Za uporabnika, ki za pametni telefon ne želi plačati preveč.

Sony Xperia X Compact pri nas v prodaji brez sklenitve naročniškega razmerja stane okrog 500 evrov, kar je za pametni telefon z njegovimi znanji preveč.

Za precej manj denarja lahko dobimo kar nekaj vrhunskih pametnih telefonov, v prvi vrsti OnePlus 3T, Huawei Honor 8, Lenovo Moto G4 Plus. A kupec, ki nov pametni telefon išče izključno med manjšimi modeli, bo za Xperio X Compact morda pripravljen odšteti tudi tak znesek. 


Nekaj pametnih telefonov skromnejših dimenzij, ki so dober nakup

Kateri pametni telefoni se sploh kvalificirajo za tiste z manjšimi dimenzijami? Upoštevali smo vse, ki imajo diagonalo zaslona manjšo od petih palcev oziroma 12,7 centimetra.

iPhone 7

iPhone 7 | Foto: Matic Tomšič iPhone 7 Foto: Matic Tomšič

Eden od dvojice Applovih aktualnih zastavonoš (drugi je iPhone 7 Plus) je pravzaprav zelo majhen pametni telefon, ko ga postaviš ob bok povprečnemu Samsungu, LG-ju ali Huaweiju. Z zaslonom, ki po diagonali meri 4,7 palca, je komaj kaj večji oz Xperie X Compact, a je veliko lepši in tudi precej zmogljivejši. 

iPhone SE

iPhone SE | Foto: Andrej J. Pirnat iPhone SE Foto: Andrej J. Pirnat

Applov lanski malček pod samo desetcentimetrskim zaslonom nosi srce in funkcije iPhona 6S, ki je še danes solidno zmogljiv pametni telefon. Obenem je cenejši od Xperie X Compact, v prosti prodaji brez akcij stane 479 evrov (16-gigabajtni model, podatek: Telekom Slovenije). Ob sklenitvi ali podaljšanju naročniškega razmerja ga je mogoče dobiti tudi za manj kot 360 evrov. iPhone SE je trenutno najbrž najboljši kompaktni pametni telefon.

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact | Foto: Sony Mobile Sony Xperia Z5 Compact Foto: Sony Mobile

Naj vas letnica 2015 (izšel je oktobra) ne zavede, Xperia Z5 Compact je še danes vsaj tako dober pametni telefon kot Xperia X Compact, za nameček pa je tudi vodoodporen.

Ne spreglejte