Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andrej Pirnat

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
7.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

2

Natisni članek

Andrej Pirnat pametni telefoni ocenili smo iOS Apple iPhone iPhone SE Vtisi Vtisi recenzija

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 7.00

2 meseca

Ocenili smo novi iPhone SE: Malček, ki dokazuje, da velikost ni pomembna

Andrej Pirnat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

2

iPhone SE | Foto Andrej J. Pirnat

Foto: Andrej J. Pirnat

iPhone SE je majhen. Ampak samo po videzu. Znotraj njegovega ohišja bije veliko in mogočno srce, ki se s svojimi sposobnostmi lahko zoperstavi tudi največjemu izzivalcu.

Navdušilo nas je: hiter in zmogljiv, odličen fotoaparat, 4K-video, vzdržljiva baterija, relativno dostopna cena. 

Razočaralo nas je: staro ohišje, zaslon ni opremljen z novo tehnologijo 3D Touch, sprednja kamera ima samo 1,2 megapiksla, še vedno je dražji od nekaterih primerljivih telefonov z Androidom.

iPhone SE je križanec med skoraj tri leta starim iPhonom 5s in novim iPhonom 6s. Od prvega si je sposodil mere in obliko, od drugega strojne komponente, ki se skrivajo znotraj ohišja. Za marsikoga popoln zakon, saj to pomeni kompaktni telefon, ki se prilega tudi v najmanjšo dlan oziroma žep, hkrati pa zagotavlja hitrost in strojno moč velikih.

Oglejte si hitro predstavitev dejstev o iPhonu SE:

 

Povpraševanje po malih telefonih še vedno veliko

Ampak zakaj se je Apple sploh odločil k svoji aktualni liniji mobilnih naprav priključiti še manjšega predstavnika? V prvi vrsti bržkone zaradi prodajnih številk. Samo leta 2015 je namreč Apple prodal kar 30 milijonov štiripalčnih iPhonov, kar pomeni, da je na trgu veliko povpraševanja po manjših napravah.

Manjše mere pa pomenijo tudi nižjo ceno, kar je zelo privlačna lastnost predvsem za potencialne uporabnike z nižjimi dohodki. Še toliko bolj, ker iPhone SE skopari samo pri velikosti ohišja, ne pa tudi pri tehničnih karakteristikah. To pomeni, da si lahko lastite izjemen telefon, tudi če imate nekoliko manj pod palcem.

Ali Apple samo še reciklira iste izdelke?

Na drugi strani pa Applu mnogi očitajo, da gre zgolj za zaslužkarsko potezo, saj so samo reciklirali isti izdelek v nekoliko drugačnem (starem) ovitku. Podobnih kritik je v zadnjem času zaslediti vedno več, praktično vse pa Applu očitajo pomanjkanje idej na področju razvoja in pretiran poudarek na oglaševanju.

Aktualna Applova linija iPhonov (iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus). | Foto: Aktualna Applova linija iPhonov (iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus).

Tudi če to drži, pa Applova taktika očitno (vsaj za zdaj) deluje, saj so še vedno podjetje z največjo tržno vrednostjo na svetu, ki po zadnjih podatkih znaša 610 milijard ameriških dolarjev, kar je 90 milijard več, kot je vreden Alphabet, krovni lastnik Googla. Boj za prestol med tehnološkima gigantoma bo v prihodnosti še kako zanimiv, k njemu pa bo svoj lonček nedvomno pristavil tudi iPhone SE, od katerega si pri Applu obetajo visoke prodajne številke.

Koliko stane izdelava iPhona SE?

Izdelava iPhona SE, ki sicer pri nas v prosti prodaji stane 440 (16-gigabajtna različica) oziroma 550 (64-gigabajtna različica) evrov, Apple stane približno 220 ameriških dolarjev (dobrih 190 evrov):

  • Zaslon: 26,5 dolarja 

  • Baterija: 3 dolarje

  • Obe kameri: 20 dolarjev

  • Matična plošča: 62,5 dolarjev

  • Zvočnik: 8 dolarjev

  • Ostali sestavni deli: 81 dolarjev

  • Dodatki (slušalke, polnilni kabl, knjižice z navodili) in sestava: 18,5 dolarja

iPhone SE | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Če ni pokvarjeno, potem ne popravljaj …

… je rek, ki je Applu očitno zelo pri srcu. Kot že rečeno, iPhone SE nosi značilno obliko Applovih mobilnikov, saj si dizajn izposoja pri tri leta starejšem bratu 5s. To pomeni aluminijasto ohišje, zaobljene robove, tipke za uravnavanje glasnosti na levi strani, gumb za vklop na vrhu in vtičnico za polnjenje na dnu.

S tem ni nič narobe, saj ga še vedno odlikujejo brezčasne elegantne in simetrične linije, a priokus je zaradi že videnega (in uporabljenega) vseeno nekoliko kisel. Nekako tako, kot če bi pri nakupu novega avtomobila obdržali isto karoserijo in zamenjali le motor.

Telefon, ki je primeren za vsak žep

Ampak oblika novega Applovega telefona niti ni tako pomembna. Bolj je v ospredju njegova velikost. Telefon je namreč v primerjavi z nekaterimi današnjimi napravami pravi pritlikavec. Če so vaše dlani navajene raznih Nexusov, Galaxyjev in navsezadnje tudi novejših iPhonov, potem se vam bo mali iPhone SE zdel kot kakšen nebogljeni krhki dojenček, ki si ga ne upate vzeti v svoje roke.

iPhone SE | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Ko pa se naposled opogumite, pa ga ne boste želeli izpustiti. Rokovanje z njim je namreč zelo lahkotno in prijetno, saj vas niti za trenutek ni strah, da bi vam lahko odletel iz rok in doživel kruto srečanje z betonom pod vašimi nogami. Zelo dobro se počuti tudi v praktično vsakemu žepu, saj ga polovica ne kuka ven, prav tako pa vas nič ne dreza pri sedenju.

Na zaslonu se najbolje počutijo manjše dlani

Sorazmerno ohišju je seveda velik tudi zaslon. Ta v diagonalo meri štiri palce, oziroma 10,16 centimetra, kar v praksi pomeni, da je enoročno upravljanje mala malica tudi za ljudi z manjšimi dlanmi. Oziroma povedano drugače: upravljanje manjšega zaslona je za uporabnike z večjimi dlanmi občasno frustrirajoča izkušnja. Sploh pri pisanju e-poštnih sporočil, besedilnih pogovorih in igranju iger.

Na trenutke se namreč zdi, da s prstom prekrijete polovico zaslona in nikakor ne pritisnete tiste tipke, ki ste jo želeli. Za kakšne možate gradbenike, gozdarje in kmetovalce iPhone SE torej ni najbolj primerna izbira, drugi uporabniki, vajeni večjih zaslonov, pa boste potrebovali nekaj časa za privajanje.

iPhone SE | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Ločljivost enaka kot pri tri leta starem modelu

Po tehničnih karakteristikah zaslon ne izstopa. Njegova ločljivost znaša 640 x 1136 slikovnih pik,  gostota pikslov na palec (ostrina slika izražena s številom – gostoto – osvetljenih slikovnih točk) pa 326 ppi, kar je toliko kot pri novejšem iPhonu 6s in nekoliko manj kot pri iPhonu 6s Plus (401 ppi).

Kaj to pomeni? Da je zaslon popolnoma enak kot pri iPhonu 5s, torej za današnje razmere že nekoliko upehan, sploh če številke primerjamo z zasloni nekaterih največjih tekmecev (Samsung, Sony, LG). A v praksi ta razlika ni toliko opazna. Slika je namreč zelo razločna in svetla, barvna paleta pa dovolj nasičena in živahna.

Manjka tudi nova tehnologija 3D Touch

Zaslonu morda še najbolj zamerimo odsotnost nove tehnologije 3D Touch, ki sta jo vpeljala iPhone 6s in 6s Plus. Ta zaslonu poveča funkcionalnost, saj ga naredi občutljivega na moč pritiska. Torej, kot da bi uporabljali računalniško miško z dvema tipkama, kjer navaden pritisk s prstom simulira klik na levi miškin "uhelj", močnejši pritisk pa klik na desno oziroma sekundarno miškino tipko.

iPhone SE | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Škoda, da je odsotna, sej se je funkcija pri nekaterih aplikacijah izkazala za zelo priročno, ampak nekaj kompromisov je pri manjšem zaslonu Apple očitno moral sprejeti.

Kaj sploh še ostane velikim?

Povsem drugačna melodija pa zaigra, ko na testni krog zapeljemo strojne komponente, ki počivajo v drobovju telefona. Tukaj Apple ni sprejemal kompromisov in čeprav zaradi svoje velikosti ne predstavlja ravno najbolj optimalnega orodja za brskanje po spletu (droben tekst), ogled filmov in igranje grafično naprednejših iger, iPhone SE pri teh opravilih naravnost blesti.

Kako tudi ne bi, ko pa ga ob spremstvu dveh gigabajtov RAM-a poganjata 1,84-gigaherčni dvojedrni procesor Apple A9 in šestjedrni grafični čip PowerVR GT7600. Vse te karakteristike, prenesene v prakso, pomenijo hitro poganjanje praktično celotnega programja in tekočo večopravilnost ob skoraj nični utrujenosti (pregrevanju).

Oglejte si posnetek grafično zahtevne igre Asphalt 8, ki na iPhonu SE deluje brez zatikanja:

Bo že držalo, da je strup v malih steklenicah, saj je iPhone SE  formula na steroidih. Če se še nekoliko pomudimo pri številkah, nam je preizkus v programu za merjenje strojne moči (benchmark) vrnil rezultat, primerljiv z nekaterimi najboljšimi telefoni, kot so Galaxy S7, Xiaomi Mi5 in tudi Applov lasten iPhone 6s. Rezultate si lahko ogledate v spodnjem okvirčku.

Rezultati programa za merjenje strojne moči AnTuTu:

  • Xiaomi Mi5: 136875

  • Galaxy S7: 134599

  • iPhone 6s: 133781

  • iPhone SE: 132715

  • iPhone 5s: 64901

Za primerjavo še meritve moči nekaterih lanskih telefonov:

  • Galaxy S6: 82087

  • iPhone 6: 80554

  • Oneplus 2: 79747

  • Nexus 6P: 78381

Fotoaparat si zasluži čisto desetico

Podobno kot v strojni moči pa telefon blesti tudi pri zajemanju slik. Vendar samo s fotoaparatom na hrbtni strani, ki se ponaša z 12 megapiksli, medtem ko v načinu selfie  razočara (1,2 megapiksla).  

iPhone SE | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

iSight, kot se imenuje fotoaparat zadaj, je namreč skoraj enak tistemu pri iPhonu 6s. To pomeni, da je eden najboljših, kar jih lahko danes najdete pri pametnih telefonih, in primerljiv s klasičnimi fotoaparati za podobno ceno. Zajemanje slik je tako rekoč instantno, procesiranje hitro, slike pa so ob primerni svetlobi naravnost odlične pri fotografiranju pokrajine in tudi pri povečavah ter bližnjih posnetkih.

Ker slika pove več kot tisoč besed, je najbolje, da si jih ogledate sami.

Dnevna fotografija (dobra svetloba):

iPhone SE, dnevna fotografija, Ljubljana | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Dnevna fotografija (bližnji posnetek – makro):

iPhone SE, povečava | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Dnevna fotografija (največja povečava):

iPhone SE, povečava | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Dnevna fotografija (panoramski posnetek):

iPhone SE, panoramska fotografija | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Nekoliko slabše pa se odreže v nočnih pogojih (čeprav uporaba bliskavice True Tone poskrbi za nekoliko naravnejši in mehkejši videz) …

Nočna fotografija (brez bliskavice):

iPhone SE, nočna fotografija, Ljubljana | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Nočna fotografija (z bliskavico):

iPhone SE, nočna fotografija, Ljubljana | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

… in že omenjenem načinu selfie.

Dnevni selfie:

iPhone SE, selfie | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Nočni selfie:

iPhone SE, selfie | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Zaradi manjšega obsega telefona je uporaba fotoaparata tudi bolj priročna in hitrejša kot pri večjih napravah, fotoaparat pa ima tudi funkcijo za zajemanje "živih" slik (live photos), ki je nekakšna Applova ustreznica priljubljenih gibljivih slik GIF.

Kamera snema v ločljivosti 4K

Fotoaparatu sledi tudi kamera, ki je sposobna zajemati videoposnetke v ločljivosti 4K (3840 x 2160). Te zajema pri 30 slikah na sekundo, če ločljivost znižamo na običajen HD (1920 x 1080), pa lahko posnamemo video tudi pri 60 slikah na sekundo (pride prav, če snemamo hitre videe z veliko dogajanja oziroma premikanja).

Poleg tega zna kamera zajeti tudi upočasnjene videoposnetke in fotografije v časovnih presledkih (timelapse). Edino, kar pri njej pogrešamo, je optična stabilizacija slike, namesto katere iPhone SE uporablja manj optimalne programske rešitve. Primere video posnetkov si oglejte spodaj.

Panoramski video posnetek:

Video posnetek v premikanju (hoja), kjer se opazi odsotnost optičnega stabilizatorja:

Timelapse posnetek:

Nočni video posnetek:

Statičen video posnetek z upočasnitvijo:

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

  • Ali se procesor pregreva? Tudi ob igranju grafično najzahtevnejših iger je temperatura ostala običajna.

  • Kako se obnese fotoaparat? Podnevi odlično (enako kot iPhone 6s), ponoči pa, če je vsaj malo svetlobe, povsem zadovoljivo.

  • Ali je baterija vzdržljiva? Zaradi manjšega zaslona je poraba energije nižja. Na našem testu je ob običajni uporabi zdržala dva dneva.

  • Imam iPhone 5s. Ali se mi splača kupiti iPhone SE? Če kupujete nov telefon in ponovno iščete manjši model, potem je odgovor pritrdilen. Preskok v moči in hitrosti je namreč ogromen.

  • Katerega naj izberem, iPhone 6s ali SE? Čeprav sta si po strojnih komponentah precej enaka, pa sta to, vsaj glede na ceno in velikost, povsem različna telefona. Izberite primernega za vaš žep (dobesedno in v prenesenem pomenu).

Če si lastite starejši iPhone, potem je nadgradnja zelo smiselna

Če si trenutno lastite katerega od starejših iPhonov, na primer iPhone 5, 5s ali 5c, ali če iščete hiter manjši telefon, potem je model SE prava izbira za vas.

Ja namreč priročen in kompakten, ima naravnost odličen fotoaparat, njegove tehnične sposobnosti pa so na ravni najmogočnejših predstavnikov pametnih telefonov. Poleg tega je cena relativno ugodna, saj stane skoraj pol manj kot večja brata iz Applove družine.

iPhone SE | Foto: Andrej J. Pirnat Foto: Andrej J. Pirnat

Še ena odlična lastnost je tudi baterija, ki posledično zaradi manjšega zaslona porabi manj energije in zdrži dlje kot pri večjih telefonih. Na našem testu je brez polnilnika ob običajni uporabi telefona zdržala skoraj dva dneva. Edino, kar vam pred nakupom še polagamo na srce, je, da izberete 64-gigabajtno različico telefona, saj je 16 gigabajtov spomina, kolikor ga ima osnovni model, odločno premalo.

V spodnjih okvirčkih si lahko ogledate še primerjavo tehničnih karakteristik nekaterih relevantnih Applovih telefonov.

iPhone SE v številkah

  • Velikost: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm

  • Teža: 113 g

  • Procesor:dvojedrni 1,84 GHz Apple A9

  • Delovni pomnilnik (RAM): 2 GB

  • Spomin: 16 / 64 GB

  • Zaslon: 4-palčni Retina IPS LCD, ločljivost 1136 x 640, 326 ppi

  • Fotoaparat: zadaj 12 MP, spredaj 1,2 MP 

  • Kamera: najvišja ločljivost videa 3840 x 2160 (4K)

  • Povezljivost: Wi-Fi, LTE, NFC, GPS, Bluetooth

  • Operacijski sistem: iOS 9.3

  • Cena: 440 (16GB) oz. 550 (64 GB) evrov v prosti prodaji

 

iPhone 5s v številkah

  • Velikost: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm

  • Teža: 112 g

  • Procesor:dvojedrni 1,3 GHz Apple A7

  • Delovni pomnilnik (RAM): 1 GB

  • Spomin: 16 / 32 / 64 GB

  • Zaslon: 4-palčni Retina IPS LCD, ločljivost 1136 x 640, 326 ppi

  • Fotoaparat: zadaj 12 MP, spredaj 1,2 MP 

  • Kamera: najvišja ločljivost videa 1920 x 1080

  • Povezljivost: Wi-Fi, LTE, GPS, Bluetooth

  • Operacijski sistem: iOS 7 (nadgradljiv na iOS 9.3)

  • Cena: novi niso več v prodaji

 

iPhone 6s Plus v številkah

  • Velikost: 158.2 x 77.9 x 7.3 mm

  • Teža: 192 g

  • Procesor: 2-jedrni 1,84 GHz Apple A9

  • Delovni pomnilnik (RAM): 2 GB

  • Spomin: 16 / 64 / 128 GB

  • Zaslon: 5,5-palčni Retina (3D touch), ločljivost 1920 x 1080, 401 ppi

  • Fotoaparat: zadaj 12 MP, spredaj 5 MP

  • Kamera: najvišja ločljivost 4K (3840 x 2160)

  • Povezljivost: Wi-Fi, LTE, NFC, GPS, Bluetooth

  • Operacijski sistem: iOS 9

  • Cena: 860 (16 GB) oz. 970 (64 in 128 GB) evrov v prosti prodaji

Ne spreglejte