Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
28. 8. 2017,
4.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

mobilno plačevanje mBills ocenili smo Vtisi Vtisi prvi vtisi test Hal mBills

Ponedeljek, 28. 8. 2017, 4.02

2 meseca, 1 teden

Prvi vtisi: plačilni sistem Hal mBills

Slovenski borec proti položnicam in papirnatim računom

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Hall mBills, Prvi vtisi | Foto Nina Vogrin

Foto: Nina Vogrin

Plačilni sistem Hal mBills, ki ga v celoti razvijajo v Sloveniji, želi povsem digitalizirati različne oblike plačevanja in odpraviti trajnike, položnice, papirnate račune … Pot je dolga in še ni končana, a jim gre kar dobro.

Če uporabnik prejme nakazilo prek sistema Hal mBills, a še nima nameščene aplikacije, bo o tem obveščen z SMS-sporočilom. Namestitev aplikacije preveri telefonsko številko uporabnika. | Foto: Srdjan Cvjetović Če uporabnik prejme nakazilo prek sistema Hal mBills, a še nima nameščene aplikacije, bo o tem obveščen z SMS-sporočilom. Namestitev aplikacije preveri telefonsko številko uporabnika. Foto: Srdjan Cvjetović Bančni sektor velja za enega najbolj zadržanih in konservativnih. Že res, da imajo banke svoje spletne enote, plačilne kartice z brezstičnim delovanjem in še kaj, a vendarle ne hitijo preveč z ustvarjanjem novih sodobnih plačilnih načinov.

To luknjo so hitro zapolnile druge rešitve, ki so jih razvili povsem zunaj bank.

Omenimo le nekatere: plačilni sistem PayPal, ki je vezan na naslov elektronske pošte in je najbolj zaslovel, ko je rasel skupaj s spletno trgovino eBay, nemška mobilna banka N26, ki tudi uporabnikom v Sloveniji ponuja bančni račun in plačilno kartico MasterCard praktično brez stroškov ter jo v celoti upravljamo z mobilnim telefonom (ni klasična banka, temveč je iz zagonskega podjetja zrasla v virtualno banko), Moneta, slovenska rešitev plačevanja z mobilnim telefonom ... Med te rešitve spada tudi sistem Hal mBills.

Zdaj že tekmujejo s trajniki

Osnovni zaslon aplikacije razkriva stanje v e-denarnici, število prejetih računov in (skoraj vse) možnosti plačevanja, ki jih ponuja. | Foto: Srdjan Cvjetović Osnovni zaslon aplikacije razkriva stanje v e-denarnici, število prejetih računov in (skoraj vse) možnosti plačevanja, ki jih ponuja. Foto: Srdjan Cvjetović Slovenska aplikacija Hal mBills, ki poskrbi za plačevanje različnih oblik ponavljajočih se ali priložnostnih računov, obstaja že dobri dve leti.

Prej je nismo namestili in preizkusili, ker smo menili, da smo s trajniki, ki se jim zdaj reče direktna obremenitev, popolnoma odpravili vse skrbi okrog plačevanja položnic.

Toda Hal mBills je sproti rasel in zdaj ponuja veliko več kot zgolj plačevanje položnic. Ob tem moramo priznati, da je strošek plačevanja položnic z aplikacijo Hal mBills primerljiv ali celo nižji od tistega, ki ga imamo ob direktni obremenitvi, pa tudi postopek ni nič daljši.

Davkarija zdaj priznava digitalizirani račun

O namestitvi androidne različice (na voljo je tudi za Applov operacijski sistem iOS) so nas prepričale nedavne novosti zadnje nadgradnje, ki so pomemben korak na poti do popolnoma brezpapirnega poslovanja z računi.

Nismo še čisto tam, a smo že zelo daleč. V novi različici je za hitre nakupe omogočena izdaja digitalnega računa, ki je shranjen v aplikaciji in ga kot takšnega priznava tudi finančna uprava (preprosteje povedano: davkarija). Papirnatega računa tako v teh primerih ne potrebujemo več.

Možnosti, podatki in nastavitve | Foto: Srdjan Cvjetović Možnosti, podatki in nastavitve Foto: Srdjan Cvjetović Začelo se je s položnicami

A pojdimo po vrsti. Plačevanje položnic od nekdaj deluje dobro – dovolj je, da fotografiramo položnico oziroma njeno QR-kodo, in podatki se prenesejo v program. Na dveh mestih tapnemo za potrditev in znesek na položnici je plačan – če imamo dovolj denarja. Strošek: 25 centov.

Vedno več je izdajateljev, ki lahko svoje mesečne račune pošiljajo naravnost v sistem Hal mBills. V tem primeru za plačilo prav tako zadostujeta dva dotika za potrditev in plačan račun gre v arhiv. Vse je enako, odpade le skeniranje položnice.

Več načinov za polnjenje e-denarnice

Svojo virtualno denarnico lahko napolnimo s prenosom s svojega bančnega računa, če smo tega povezali s svojo e-denarnico v programu Hal mBills in si s tem pridobili višjo raven uporabnika (v tem primeru je potrebna tudi identifikacija z davčno številko).

Za prvo polnjenje denarnice z bančnega računa v koledarskem mesecu mBills ne zaračuna stroška, ki za takšno polnjenje sicer znaša 25 centov, banka, od koder prihaja denar, pa nakazilo vedno zaračuna po svojem ceniku.

Če povezava obstaja in je denarnica prazna, bo aplikacija z bančnega računa vzela manjkajoči denar ter obračunala (še) 25 centov stroška, če to ni prvi prenos v koledarskem mesecu.

Med možnostmi polnjenja e-denarnice aplikacije Hal mBills (slika levo) je tudi nakazilo prek položnice ali spletne banke - aplikacija zagotovi vse potrebne podatke za plačilni nalog (slika v sredini). Vse opravljene transakcije uporabnika so zbrane na enem mestu (slika desno). | Foto: Srdjan Cvjetović Med možnostmi polnjenja e-denarnice aplikacije Hal mBills (slika levo) je tudi nakazilo prek položnice ali spletne banke - aplikacija zagotovi vse potrebne podatke za plačilni nalog (slika v sredini). Vse opravljene transakcije uporabnika so zbrane na enem mestu (slika desno). Foto: Srdjan Cvjetović

Temu se je mogoče izogniti tako, da se ob prvem prenosu v koledarskem mesecu nakaže dovolj denarja za ves mesec. Ob sramotno nizkih pozitivnih obrestih na osebnih računih to ne bi bila nobena izguba.

Druga možnost: navadno nakazilo s položnico ali spletno nakazilo, preden v njej zmanjka denarja. Za druge prilive kot z lastnega bančnega računa Hal mBills namreč ne zaračuna stroška, kar velja tudi za nakazila med posamezniki, kjer je dovolj poznati le telefonsko številko prejemnika. Za zdaj so podprte le slovenske.

Znesek v e-denarnici ali njegov poljubni del je mogoče kadarkoli nakazati na bančni račun, strošek prenosa je 25 centov. | Foto: Srdjan Cvjetović Znesek v e-denarnici ali njegov poljubni del je mogoče kadarkoli nakazati na bančni račun, strošek prenosa je 25 centov. Foto: Srdjan Cvjetović E-denarnico je mogoče tudi "poračunati"

Če bi znotraj aplikacije Hal mBills poslali denar na telefonsko številko, katere uporabnik še nima nameščene aplikacije, bi ta prejel SMS-sporočilo s pozivom za namestitev aplikacije. Če ima aplikacijo že nameščeno, ga bo ta o prilivu obvestila s svojim obvestilom.

Prenos denarja med posamezniki je tako za plačnika kot za prejemnika vedno brezplačen. Če želi prejemnik denar prenesti nazaj na svoj ali celo kakšen drug bančni račun, lahko to naredi kar v aplikaciji, za kar bo plačal 25 centov. Prenos na lasten račun je mogoč tudi, če ni predhodne povezave med bančnim računom in aplikacijo, ki je sicer potrebna za samodejno polnjenje denarnice.

Po nakupu, plačanem z aplikacijo Hal mBills, v aplikacijo prejmemo račun, ki je enak kot papirnati račun. Tiskanje na blagajni tako sploh ni več potrebno (je pa še vedno mogoče). | Foto: Srdjan Cvjetović Po nakupu, plačanem z aplikacijo Hal mBills, v aplikacijo prejmemo račun, ki je enak kot papirnati račun. Tiskanje na blagajni tako sploh ni več potrebno (je pa še vedno mogoče). Foto: Srdjan Cvjetović V gostilnah tako, v trgovinah drugače

Vedno več je tudi prodajnih mest (predvsem v Ljubljani, a tudi drugod po Sloveniji), kjer je mogoče plačati račune za sprotne nakupe. Glede na izdajanje računa obstajata dva načina, kako jih je mogoče poravnati, v obeh primerih brez dodatnih stroškov za končnega uporabnika.

Če račun nastane pred plačilom, primer so gostinske storitve, plačilo poteka na enak način kot pri položnicah – s skeniranjem QR-kode. V trgovinah, kjer račun nastane po opravljenem plačilu, plačnik blagajničarki predloži črtno kodo, ki jo generira aplikacija. Koda je drugačna za vsako plačilo, kar preprečuje, da bi jo kdo preprosto ukradel, na primer s fotografiranjem, in zlorabil.

Tu so še spletne trgovine, kjer med nakupom v sodelujoči spletni trgovini prek mobilne aplikacije ta pokliče aplikacijo Hal mBills, od uspešnega plačila (ob zadostnem kritju ali povezavi z bančnim računom) pa nas spet ločita samo še dva dotika zaslona.

Prodajna mesta, kjer sprejemajo Hal mBills, so označena z nalepkami, podobno, kot smo vajeni pri plačilnih karticah ali sistemu Moneta. | Foto: Srdjan Cvjetović Prodajna mesta, kjer sprejemajo Hal mBills, so označena z nalepkami, podobno, kot smo vajeni pri plačilnih karticah ali sistemu Moneta. Foto: Srdjan Cvjetović

Polno funkcionalnost omogoča povezava z bančnim računom, ki sproti zagotavlja manjkajoča sredstva v e-denarnici. | Foto: Srdjan Cvjetović Polno funkcionalnost omogoča povezava z bančnim računom, ki sproti zagotavlja manjkajoča sredstva v e-denarnici. Foto: Srdjan Cvjetović Škoditi ne more

Čeprav so predlani napovedovali drugače, so se pri Hal mBills vendarle odpovedali strošku mesečne uporabnine, ki bi znašala 25 centov za mesece, v katerih je bila opravljena vsaj ena transakcija.

Prenos aplikacije je prav tako brezplačen, v nasprotju s spletnimi in mobilnimi bankami, za katere slovenske banke praviloma zaračunajo že pristopnino.

Tako je Hal mBills lahko rezervna rešitev za vse, ki nimajo svoje mobilne banke, ko dobijo kakšno položnico, ki ni poravnana z direktnimi obremenitvami. Lahko je tudi glavna rešitev za vse, ki želijo imeti sproten pregled nad vsemi svojimi položnicami na enem mestu.

V vsakem primeru so možnosti brezplačnega prenosa denarja med posamezniki, različni načini polnjenja e-denarnice v aplikaciji Hall mBills in možnost prenosa sredstev iz e-denarnice na poljubni bančni račun dobrodošel plus.

Zaporedje spletnega nakupa, plačanega z aplikacijo Hal mBills | Foto: Srdjan Cvjetović Zaporedje spletnega nakupa, plačanega z aplikacijo Hal mBills Foto: Srdjan Cvjetović

Odpraviti želijo tudi kartice zvestobe

Razvijalci med drugim za bližnjo prihodnost napovedujejo združitev aplikacije s sistemi zvestobe, kar pomeni, da ob plačilu ne bo potrebna dodatna identifikacija s kartico zvestobe. Že ob plačilu bo Hal mBills prepoznal, komu in koliko pik je treba pripisati za opravljen nakup.

Zadostovalo bo, da bomo ob prvem plačilu s Hal mBills na prodajnem mestu, ki to podpira, predložiti tudi kartico zvestobe, potem pa jo bomo lahko pospravili za vedno. Trenutno to že deluje v eni od trgovskih verig z ekološkimi izdelki.

Že zdaj lahko Hal mBills prevzame precejšen del urejanja finančnih obveznosti, ki jih trenutno urejajo (praviloma dražji in manj praktični) bančni mehanizmi. Njegove prednosti so vsak dan večje, saj se krepi seznam mest in spletnih trgovin, kjer je mogoče plačati tudi priložnostne račune.

Ne spreglejte