Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 11. 2015,
18.46

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrej Pirnat mobilna aplikacija Hal mBills

Četrtek, 12. 11. 2015, 18.46

6 let, 8 mesecev

Slovenska aplikacija, s katero boste najhitreje plačevali svoje račune

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Podjetje Halcom Plačila je razvilo mobilno aplikacijo Hal mBills za plačevanje računov na telefonih.

Prvo slovensko podjetje z licenco Banke Slovenije za izdajanje elektronskega denarja in opravljanje plačilnega prometa Halcom Plačila je razvilo novo mobilno aplikacijo za plačevanje elektronskih računov Hal mBills.

Aplikacija, ki je na voljo tako na sistemih z Androidom kot tudi na Applovih mobilnih napravah, uporabnikom omogoča, da vsak mesec prejmejo račune v elektronski obliki in jih z le nekaj kliki plačajo na svojem telefonu. Če določenega izdajatelja računa še ni v sistemu aplikacije – ta se bo vsak dan širil –, ima uporabnik možnost, da račun poravna s fotografiranjem odrezka papirnate položnice, ki jo je prejel v poštni nabiralnik.

V Halcomu upajo na evolucijo elektronskega bančništva

Po besedah Matjaža Čadeža, predsednika upravnega odbora v podjetju Halcom, je Hal mBills najpreprostejši način plačevanja mesečnih obveznosti do zdaj. Kot je še povedal, plačevanje računov v Sloveniji ni doživelo razvoja že vse od uvedbe elektronskega bančništva pred dvema desetletjema. Verjame, da bo ta evolucijski preskok povzročila prav njihova aplikacija.

Po ocenah Halcoma je trg dovolj velik za takšno inovacijo. Njihove raziskave so namreč pokazale, da pametne telefone uporablja 80 odstotkov prebivalcev med 18. in 45. letom, številke pa se bodo po njihovem mnenju še večale. Glavni potencial vidijo v dveh tretjinah ljudi, ki za plačevanje mesečnih računov ne uporabljajo trajnikov, ampak jih še vedno plačujejo na poštnih okencih ali prek svoje elektronske banke.

Zbirno mesto za vse račune

Kot veliko prednost izpostavljajo eno zbirno mesto za vse račune. Tako se uporabniku ne bo moglo več zgoditi, da bi kakšen račun izgubil ali ga pozabil plačati. Uporabnik namreč e-račun od izdajatelja dobi neposredno na svoj telefon.

V tistem trenutku dobi tudi obvestilo o prejetem računu in možnost plačila z dvema klikoma. Uporabnik lahko tako na eni sami vstopni točki poravna vse svoje mesečne obveznosti in mu ni treba za vsako položnico hoditi na drugo okence oziroma na različne portale.

Ko se enkrat uporabnik v aplikaciji prijavi na plačevanje položnice določenega izdajatelja, mu ta samodejno neha pošiljati položnice v papirnati obliki.

Če izdajatelja še ni v sistemu, ga lahko vpišete ročno

Uporabnik lahko z aplikacijo plača tudi račune izdajateljev, ki jih še ni v bazi sistema. V tem primeru lahko slika papirnato položnico, ki jo je prejel po pošti, ali pa podatke s položnice prepiše ročno. Vsak plačan račun se tudi shrani v arhiv in tam ostane vsaj še dve leti.

Čadež je povedal, da v Sloveniji približno 1.300 izdajateljev računov prihaja iz gospodarskega področja, približno toliko pa je tudi proračunskih porabnikov. Navedel je, da imajo že podpisano pogodbo z nekaterimi podjetji, tudi z Upravo za javna plačila, ki je vstopna točka za vse izdajatelje računov z naslova proračunskih porabnikov.

Hal mBills je sicer povezan z uporabnikovim bančnim računom, s katerega tudi črpa sredstva. Uporabnik ima tako na voljo dve možnosti. Prva je, da si sredstva z bančnega računa naloži v mobilno denarnico aplikacije in račune plačuje iz dobroimetja, pri drugi možnosti pa račune plačuje neposredno z bančnega računa.

Pristopnina brezplačna, provizija za položnico 25 centov

Prenos denarja v mobilno denarnico je enkrat na mesec brezplačen, vsak dodaten prenos pa stane 25 centov. Provizija za vsako položnico prav tako znaša 25 centov, toliko pa bo stala tudi mesečna naročnina po 1. juniju 2016. Za zdaj je še brezplačna.

Plačila položnic, ki jih uporabnik z aplikacijo izvede neposredno z bančnega računa, so nekoliko dražja. V tem primeru namreč za plačilo vsake položnice plača 50 centov (25 centov provizije in 25 centov za transakcijo).

Kmalu tudi nakazila prijateljem

Mobilna denarnica seveda podpira tudi nakazilo nazaj na bančni račun. To sicer ni brezplačno, vsaka transakcija v to smer namreč stane 25 centov.

Pri Halcom Plačilih nameravajo do konca leta aplikaciji dodati tudi funkcijo prenosa denarja na drugo telefonsko številko, torej transakcije prijateljem. Pošiljatelj bo izbral telefonsko številko in znesek, ki bi ga želel poslati, prejemnik pa bo na svoji aplikaciji dobil obvestilo o prilivu v mobilno denarnico. Seveda bosta morala biti oba registrirana uporabnika. Če prejemnik ne bi bil, bi pošiljatelj po štirinajstih dneh svoj denar dobil nazaj.

V prihodnosti nameravajo v aplikacijo vključiti tudi možnost nakupovanja digitalne valute bitcoin.

Halcom: Za varnost skrbijo najsodobnejši standardi

Čadež zagotavlja, da je aplikacija narejena po najvišjih varnostnih standardih, glavna odgovornost pa je še vedno v rokah uporabnika. Ker aplikacija za vstop zahteva kodo PIN, Čadež opozarja, naj imajo uporabniki to kodo nekje dobro skrito, predvsem ne na telefonu.

Morebitni tat prav tako ne bo mogel različnih kombinacij številk preizkušati v nedogled, saj se po petih napačnih poskusih aplikacija blokira, ponovno pa jo lahko odklenejo samo v podjetju Halcom z ustrezno identifikacijo uporabnika.

Ne spreglejte