Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
29. 12. 2011,
14.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 12. 2011, 14.29

6 let, 7 mesecev

Minecraft

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Številne sodobne igralce najbolj zabavajo peskovniški (sandbox) naslovi, v katerih lahko počnejo čuda stvari, a le v Minecraftu lahko iz peskovnika napraviš gromozanski krater in ga napolniš z vodo.

Minecraft je otrok odpuljenega , a genialnega Šveda Markusa Perssona, ki je v igričarskih spletnih vodah poznan pod vzdevkom Notch. Idejo za igro je povlekel iz nekaj let starega Infiniminerja, jo pričel sestavljati v Javi in zgodnjo različico alfa ponudil na svoji spletni strani http://www.minecraft.net/ za vsega pet evrov. Za poznejšo beto so igralci odšteli petnajst kovačev, za verzijo 1.0, ki je luč sveta ugledala 18. novembra, pa jih zahteva dvajset.

Sek sek sekira Prvi stik s svetom Minecrafta je prvooseben in zelo oglat. Okolico, ki je sicer dokaj podobna slovenskim livadam in gozdičkom, tu in tam pa jo presekajo puščave, zasneženi kanjoni in morja, namreč sestavlja neskončno število kockic, ki ponazarjajo različne materiale. Zemlja je rjava, kamenje sivo, pesek rumen, voda modra, drevesa pa skupki različno obarvanih debel in krošenj.

Ker vam igra ne da nobenih napotkov, kako začeti z igranjem, boste morali mehaniko odkriti sami. Kvader na desni strani zaslona je roka, zmožna udarjanja po lesu, kamenju in drobnici, ki vam občasno preči pot. Tepite dovolj dolgo in nahrbtnik boste imeli poln skalovja, mivke in govejih kož. Surovine lahko nadalje predelate v napredne gradbene materiale, kot so deske in palice, steklo, opeke, stopnice in orodja ter orožja, kot so kramp, lopata, sekira, meč in lok.

Žal boljšega orodja od kamnitega ni mogoče izdelati, če se igralec ne poda na raziskovanje globin. Minecrafta je pod površjem ogromno – morska gladina namreč predstavlja višino 0, neuničljivo dno pa se skriva skoraj 90 kock niže. Če upoštevamo še dejstvo, da se svet generira z igralčevim pehotnim napredovanjem in je meja pri osmih površinah Zemlje, je količina ozemlja in podzemlja, ki ga lahko igralec razkoplje, resnično osupljiva.

V rudarskih jaških in kraških votlinah se zlahka izgubite, a nič ne de, v temi so namreč uporabne in redke rude ter minerali – premog, železo, zlato, diamanti in rdeče one , iz katerega lahko izdelate električno napeljavo.

Nekatere podzemne tvorbe so resnično osupljive – naleteli boste na gigantske votline, ki so na videz brez stropa in dna, globoka jezera in potoke lave. Slednje se pazite, saj skok vanjo pomeni gotovo smrt, če v inventarju ne nosite čebra vode.

Graaaaawrrrrhhhhhrrrrr! Po hribčkih in peščenih plažah ne gomazijo le kokoši, prašiči in ovce. Igra pozna cikel dneva in noči, in ko zasije luna, se domače živali umaknejo zombijastim nakazam, okostnjaškim lokostrelcem in orjaškim pajkom. Monstrumi vas morejo raniti bodisi z neposrednim fizičnim napadom bodisi z izstrelki, vsem pa je skupno, da se ob sončnem vzhodu vnamejo in zgrudijo v kupček pepela, za sabo pa pustijo različno uporabno robo.

Toda! Najbolj zastrašujoči in nadležni so zagotovo creeperji, zelene kreature na štirih tacah, ki od daleč spominjajo na kos žive meje. Znajo se vam namreč neslišno prikrasti za hrbet in eksplodirati, kar botruje infarktnim trenutkom, ko po zraku letita tako miška kot tipkovnica, je pa creeper poleg zoprnega endermana, ki je precej poguben in zna prestavljati kocke, edini mob, ki vam lahko uniči bivališče. Velikokrat težijo v skupinah, sončna svetloba pa jih ne poškoduje, kar dodatno zaplete odnos med njimi in igralcem.

Minecraft ni Skyrim V okvir zgoraj opisanega "survival" igralnega načina (obstajata tudi Classic, v katerem samo gradite z neomejeno zalogo kock, in Hardcore, v katerem smrt pomeni konec igre) je vpeta lahkotna frpjka, katere cilj je poraziti zmaja, ki se skriva v svetu The End. Med igro tako izboljšujete orožja in oklepe, s pobijanjem mobov in dosežki napredujete v izkušnjah ter gradite portal v Nether, ki je nekakšen minecraftovski ekvivalent peklu.

Iz igranja vlog, če mu sploh lahko tako rečemo, veje vonj po splošni nedodelanosti, saj je boj veliko prelahek, lokacije, ki jih moramo raziskati (antične utrdbe) so si podobne kot jajce jajcu, zaselki z NPC-ji, ki se pojavijo na vsake kvatre, pa so le za okras. Morda bi moral Notch še nekaj časa vztrajati pri beti.

Od samotarske barake do obljudene palače Če bi se sestavek tu končal, bi Minecraftu brez slabe vesti prilepili šestdesetico, a izkazalo se je, da igralce bolj kot golo preživetje in lov za dosežki privlači zlaganje kock, ki ima poseben čar predvsem zaradi prostorske neomejenosti v vseh smereh. Splet so tako že v nekaj dneh po splovitvi različice alfa preplavile slike in videi veličastnih gradov, replik svetovno znanih stavb in orjaških kamnitih penisov. Na YouTubu najdemo tudi umotvore, kot so vesoljsko plovilo Enterprise v merilu 1 : 1, delujoč kalkulator, sestavljen iz logičnih vezij in most, ki se samodejno obnavlja.

Dodatno dimenzijo igri daje način za več igralcev, katerega plod so številne sijajne konstrukcije, saj je grajenje z več igralci produktivnejše pa tudi zabavnejše. Klani, kot je Age of Mining, se posvečajo ustvarjanju epskih, med sabo povezanih mest, spet drugi v igri poustvarjajo lokacije iz filmov, knjig, drugih iger. Kaj pravite na Srednji svet, v katerem se dogaja Gospodar prstanov, v naravni velikosti? Kot v vsaki drugi igri tudi tu skupinsko zabavo občasno motijo nedružabni imbecili, ki razdirajo kreacije drugih, požigajo lesene strukture in se ne zmenijo za pravila serverja, ki so jih določili administratorji. Bes jih plentaj!

Igra leta? Le redke letošnje igre zmorejo posameznika zasvojiti tako, kot to uspeva Minecraftu. Prvih nekaj dni vleče kot hudič, a bodo tisti, ki v sebi nimajo navdušenca nad lego kockami, hitro obupali, saj poleg gradnje in ogibanja pošastkom ni veliko za početi. V igri se bodo našli predvsem predani igralci z ustvarjalno žilico in podobno mislečimi prijatelji, ki so v megalomanske projekte pripravljeni vložiti nezdrave količine igralnega časa. Kock zlepa ne bo zmanjkalo.

Igrala: PC, Android, iOS, prihodnje leto xbox360 Zvrst: peskovniško udejstvovanje, frp Razvijalec: Mojang Založnik: Mojang

Splošna ocena: 85

Lestvica ocen 1-10 - Se ne dotaknem, tudi če mi igro iz same ljubezni podari punca/žena/mama. 11-20- Vzamem, če mi igro kdo podari, in plošček uporabim kot podstavek za pivo. 21-30 - Igram, ker sem mazohist. 31-40 - Bi igral, če bi mi tatovi odnesli vse drugo. 41-50 - Igre bi se lotil samo v službenem času. 51-60 - Igra ima nekaj dobrih elementov, ki pa ne odtehtajo slabih strani. 61-70 - Kot privrženec dotične zvrsti bom v igri užival. 71-80 - Zelo solidna igra, do odličnosti ji ne manjka veliko. 81-90 - Odlična igra z elementi klasike. 91-100 - Kupim kar dva izvoda; enega za igranje, drugega za občudovanje v vitrini.

Ne spreglejte