Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
23. 9. 2016,
20.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

iPhone Apple pametni telefoni pametni telefon Vtisi Vtisi

Petek, 23. 9. 2016, 20.23

2 meseca, 1 teden

Dobili smo iPhone 7, kakšni so prvi vtisi? #video #foto

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
iPhone 7 | Foto Matic Tomšič

Foto: Matic Tomšič

Na prvi dan prodaje novega Applovega pametnega telefona iPhone 7 v Sloveniji smo si testnega zagotovili tudi mi. Občutek po nekaj urah uporabe je vrhunski, smo pa že naleteli vsaj na eno potencialno kaprico, ki jo bomo podrobneje raziskali do objave temeljitega testa.

iPhone 7: Kaj dobimo v škatli

V kompletu so ob pametnem telefonu iPhone 7 (1) še zelo prostorsko učinkovito zapakirani:

-  polnilec (2) in pripadajoči kabel (3) s priključkom Lightning (Applov ustreznik Androidovemu microUSB, prek katerega poteka polnjenje baterije in prenos podatkov na računalnik)

- žičnate slušalke EarPods (4);

- pretvornik signala za slušalke s 3,5 milimetrskim analognim priključkom (5). Spomnimo, Apple je pri iPhonu 7 tega ukinil;

- navodila za uporabo (6). V zavitku sta tudi dve nalepki Apple.

iPhone 7 paket | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

iPhone 7 spredaj. Zaslon je višek tehnologije LCD. Čeprav ni tako svetel (saj ne, da je na spodnji fotografiji svetlost najvišja, tule smo ga imeli na okrog 40 odstotkih) ali podroben kot Samsungovi ali LG-jevi, ki temeljijo na tehnologiji OLED, je za iPhonove manjše dimenzije povsem zadovoljiv.

iPhone 7 od zadaj. Applov logotip se v tej barvi skoraj ne vidi, če ga ne pogledamo pod pravim kotom. Tole je sicer klasična črna barva in ne sijoča jet black

iPhone 7 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

To je eden od pravih kotov za ogled Applovega logotipa. Kamera je še vedno izbočena, kar nam ni všeč. Drugi znajo to storiti tako, da se kamera skrije v ohišje in še vedno dela odlične posnetek. Primer: Huawei Honor 8.

iPhone 7 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Kontroverzni spodnji rob iPhona 7. Kot vidite, ni več priključka za slušalke, ostajajo le še luknje zvočnikov in izhod Lightning (na sredini), v katerega zdaj priklopimo iPhonu priložene slušalke oziroma pretvornik signala. 

iPhone 7 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Gumba ne moremo več pritisniti, pa vendar ga lahko

Okrogel gumb za preklop na domači zaslon je Apple konkretno predelal. Ob pritisku se ne pogrezne več v ohišje, temveč uporabniku povratno informacijo ponudi kot vibracijo.

iPhone 7 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Občutek ob pritisku gumba je po zaslugi motorčka pod gumbom, ki mu Apple pravi taptic engine, prijeten, a malce nenavaden. zdi se, kot da smo iPhone stisnili skupaj kot spenjač za papir, čeprav se pod našimi prsti v resnici ni upognil niti za milimeter. 

Po menijih in aplikacijah kot blisk, zataknilo pa bi se lahko pri bateriji

Čeprav je še prezgodaj, da bi ocenjevali predstavo iPhona 7 kot pametnega sopotnika, saj se z njim igramo šele nekaj ur, je začetni vtis zelo dober. Applov novinec je hiter kot blisk, nov operacijski sistem iOS 10 (spodaj) pa logičen in intuitiven. To prihaja od nekoga, ki kot primarni telefon uporablja takšnega z Androidom, z iOS 10 pa se je tokrat srečal prvič.

Kaj je z baterijo? Telefon smo priklopili na polnilec in ugotovili, da ne podpira hitrega polnjenja baterije. V okrog petih minutah se je stanje napolnjenosti (58 odstotkov) premaknilo dobesedno za en odstotek!

Upamo samo, da bo baterija vsaj trajala solidno dolgo, a začetni vtis nas ne navdaja s prevelikimi upi. Ko smo testni telefon dobili v roke, je bilo stanje napolnjenosti na okrog 80 odstotkih. Trenutno smo pri 52, pa z napravo še nismo počeli nič kaj pretresljivega.

Še naša čisto prva fotografija z iPhonom 7:

iPhone 7 foto | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Ne spreglejte