Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
9. 9. 2017,
14.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

digizgodbe Steve Jobs računalnik Apple

Sobota, 9. 9. 2017, 14.31

6 let, 7 mesecev

Uporabnikom so svetovali, naj z računalnikom udarjajo po mizi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Ameriško tehnološko podjetje Apple je leta 1981 začelo prodajati računalnik Apple III, ki je bil znan po tem, da ni imel ventilatorja ali prezračevalnih rež za hlajenje segrevajočih se komponent. Ko so zaradi vročine, ki se je nabirala v ohišju računalnika, komponente začele skakati iz svojih ležišč, je Apple uporabnikom predlagal zelo nenavadno rešitev. 

Apple III je bil računalnik, s katerim se je želel Apple približati tudi poslovnim uporabnikom, ne le navdušencem nad računalništvom, ki so se po službi zaprli v klet in programirali.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Apple III je bil računalnik, s katerim se je želel Apple približati tudi poslovnim uporabnikom, ne le navdušencem nad računalništvom, ki so se po službi zaprli v klet in programirali. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Računalnik Apple III je morda najboljši primer stilističnega perfekcionizma ustanovitelja podjetja Apple Steva Jobsa.

Jobs je menil, da prezračevalne reže in ventilatorji kazijo eleganco računalnikov tistega časa. Reže so bile grde, ventilatorji preglasni. Apple III, naslednik zelo uspešnega računalnika Apple II, bo brez tovrstnih odprtin, se je odločil Jobs. Menil je, da je komponente mogoče hladiti tudi drugače.

Steve Jobs je bil znan po tem, da mu je bil videz naprave vsaj toliko pomemben kot njeno delovanje. | Foto: Steve Jobs je bil znan po tem, da mu je bil videz naprave vsaj toliko pomemben kot njeno delovanje.

Apple je izziv odvajanja toplote iz notranjosti računalnika Apple III poskusil rešiti z ohišjem, katerega velik del je bil narejen iz aluminija. Ta kovina je odličen prevodnik toplote in Jobs je menil, da bo to dovolj dobro, a se je zmotil. 

Kaj se je zgodilo? Ker je bilo v ohišju Appla III med delovanjem prevroče, so se kovinski deli določenih komponent na dnu računalnika malce razširili in skočili iz svojih ležišč. Računalnik zaradi tega ni več deloval pravilno.

Slika na zaslonu je bila zaradi pregrevanja razmazana, diskete, ki jih je uporabnik vstavil v računalnik, so čez čas postale ukrivljene oziroma so se celo malce stopile, je takrat poročal računalniški medij BYTE. | Foto: YouTube Slika na zaslonu je bila zaradi pregrevanja razmazana, diskete, ki jih je uporabnik vstavil v računalnik, so čez čas postale ukrivljene oziroma so se celo malce stopile, je takrat poročal računalniški medij BYTE. Foto: YouTube

Težavo je pomagala rešiti terapija z nasiljem

Takšnih težav z računalnikom Apple III niso imeli samo kupci, temveč tudi Applovi uslužbenci.

Daniel Kottke, eden prvih inženirjev, ki so bili zaposleni pri Applu, je nekega dne v jezi nedelujoči računalnik Apple III dvignil in ga z vso močjo treščil nazaj na mizo. To je pomagalo in računalnik je znova deloval normalno. Izkazalo se je, da je udarec komponente, ki so se zaradi pregrevanja iztaknile, vrnil na pravo mesto.

Apple je to "rešitev" zato začel uradno predlagati vsem uporabnikom - če jim bo Apple III delal težave, ga naj dvignejo za nekaj centimetrov in nato spustijo, da pade nazaj na mizo. To bi moralo odpraviti težavo, je uporabnikom svetovala Applova tehnična pomoč.

Kasneje je Apple računalnik Apple III sicer dodelal z dodatnim pasivnim aluminijastim hladilnikom, a to še vedno ni bilo dovolj, da bi deloval brez pregrevanja. Apple III, ki je bil tudi prodajna polomija, je Apple iz ponudbe dokončno umaknil leta 1984, ko je predstavil svoj kasneje neprimerno bolj uspešni računalnik Macintosh

Računalnik Apple III je imel tudi to nesrečo, da je izšel ravno v času, ko je podjetje IBM začelo prodajati svoj IBM PC (na fotografiji). Ta je bil prodajna uspešnica in velja za prvi pravi osebni računalnik ter enega najpomembnejših temeljev sodobnega računalništva.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Računalnik Apple III je imel tudi to nesrečo, da je izšel ravno v času, ko je podjetje IBM začelo prodajati svoj IBM PC (na fotografiji). Ta je bil prodajna uspešnica in velja za prvi pravi osebni računalnik ter enega najpomembnejših temeljev sodobnega računalništva.  Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Telefon je super, vi ga samo držite narobe

Kdor pozna zgodbo o računalniku Apple III, leta 2010 zagotovo ni bil presenečen, ko se je po spletu razširil slavni odrezavi nasvet Steva Jobsa glede uporabe pametnega telefona iPhone 4

iPhone 4 je bil zadnji pametni telefon, ki ga je na Applovem velikem odru še predstavil Steve Jobs.  | Foto: Reuters iPhone 4 je bil zadnji pametni telefon, ki ga je na Applovem velikem odru še predstavil Steve Jobs.  Foto: Reuters

Precej uporabnikov je imelo težavo - ko so telefon iPhone 4 držali tako, da so z dlanjo prekrili spodnji levi rob in se s tem dotaknili kovinskega paščka, ki je deloval kot antena, se je signal med telefonskim klicem občutno poslabšal.

Ko je neki uporabnik Apple na to opozoril po e-pošti in vprašal, ali je za to morda kriva oblikovalska odločitev, se je na njegovo sporočilo odzval sam Steve Jobs in v enem samem stavku svetoval: "Samo ne držite ga več tako." 

Viri: LowEndMac, Old Computers, Apple Logic


Preberite tudi:

Kaj od svojih zaposlenih zahteva Apple?

TOP 10: Najbolj nerodni trenutki v tehnološkem svetu

Ne spreglejte