Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
25. 1. 2014,
19.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Apple Mac iMac

Sobota, 25. 1. 2014, 19.47

8 let

30 let Applovega Macintosha

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izvirni Apple Mac je na trgu pred tremi desetletji sprožil pravo revolucijo, današnja podoba osebnih računalnikov pa je takšna tudi zaradi njegovega vpliva.

Kako se je iz prvega komercialnega PC-ja z grafičnim uporabniškim vmesnikom razvila ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk sodobne računalniške industrije? 30 let razvoja Macintosha povzemamo v spodnjem kronološkem pregledu.

1984 – začetek Applov šef Steve Jobs je 24. januarja 1984 trgu predstavil prvega Maca. Šlo je za računalnik, ki je v eni enoti združeval strojne komponente (procesor z 8 megaherci, 128 kilobajtov pomnilnika, disketnik) in 9-palčni zaslon, tako imenovani vse-v-enem. Njegove največje vrline in osrednji razlogi za odlično prodajo so bili grafični vmesnik, po katerem je bilo mogoče prosto premikati kazalec miške, in aplikaciji MacPaint (risarski program) ter MacWrite (urejevalnik teksta). Cena je bila zasoljena – skoraj 2500 ameriških dolarjev – a zadevo je v manj kot mesecu in pol s polic odneslo več kot 70 tisoč kupcev (tisti čas več kot solidna številka).

1985 – Mac in Office Microsoft in Apple sta bila nekdaj tesna poslovna partnerja. Leto po izidu je Mac namreč prejel ekskluzivni paket pisarniške programske opreme Office, zaradi katerega je privlačnost računalnika poletela v nebo, saj je vključeval Word in Excel.

1988 – Na oder stopi CD-ROM Macintosh IIX (lix) je bil eden prvih osebnih računalnikov z bralnikom optičnih medijev. Steve Jobs, ki je tisti čas delal v svojem novem podjetju NeXT, je obenem predstavil študijo računalniške delovne postaje NeXT Cube – del njenega kockastega ohišja je bil prav tako pogon CD-ROM.

1989 – Prvi prenosni Mac Čeprav so leta 1989 trg osvežili kar štirje novi Maci, je bil zagotovo najbolj zanimiv model Portable, Applov prvi prenosni Macintosh. Zadeva je tehtala več kot sedem kilogramov in imela ogromno težav z baterijami, zato je bila prodaja razmeroma slaba.

1993 – Vzpon Oken Potem ko je Macintosh 90. leta začel z več kot 20-odstotnim tržnim deležem, je vajeti prevzel Microsoft – operacijski sistem Windows naj bi uporabljalo več kot 25 milijonov lastnikov osebnih računalnikov. Apple je medtem oznanil, da je v promet spravil že 10 milijonov Macov. 1994 – Računsko moč priskrbi PowerPC 10 let po prvem Macu je Apple nove modele opremil s sodobnejšo procesorsko arhitekturo – super hitrimi čipi PowerPC, ki jih je podjetje razvilo v sodelovanju z Motorolo in IBM-jem. 1997 – Jobs je nazaj Po izjemnem uspehu Microsoftovega operacijskega sistema Windows 95 in Intelovih procesorjev Pentium je Apple v zagati – Maci s čipi PowerPC se sicer prodajajo dobro, življenja drugih izdelkov pa visijo na nitki. Na srečo se leta 1996 vrne Steve Jobs in v nekaj mesecih preprosto ukine nekaj najmanj donosnih blagovnih znamk, začne z delom na 8. različici operacijskega sistema Mac OS in Applu priključi svoje podjetje NeXT. 1998 – iMac Jobs se osredotoči na izdelek, ki bi ime Macintosh popeljal nazaj h koreninam – iMac, računalniški sistem vse-v-enem s procesorjem PowerPC z 233 megaherci, 32 megabajti pomnilnika, 4-gigabajtnim trdim diskom in 15-palčnim zaslonom, ki povezavo z zunanjimi viri podatkov dopušča le z internetnim priključkom in izhodom USB. iMac je prodajni hit, a ne toliko zaradi zmogljivosti kot zaradi zares ličnega videza.

2004 – Sodobna podoba iMaca Po nekaj letih nadgrajevanja predvsem strojne je nova generacija iMaca s ploščatim zaslonom prvič zelo podobna današnjim modelom. Applov računalniški tržni delež znaša le 3 odstotke, a podjetju gre vseeno dobro, saj leti na krilih uspeha predvajalnika glasbe iPod. 2006 – Partnerstvo z Intelom PowerPC je Apple zamenjal s hitrejšimi in varčnejšimi Intelovimi rešitvami – leta 2006 so procesorske sredice Core (in pozneje Core2) Duo dobili modeli iMac, Mac Mini in prenosnik MacBook Pro. Novost je predstavljal tudi program Boot Camp, ki je vsem lastnikom Macov z Intelovimi procesorji omogočal zaganjanje Applovega in Microsoftovega operacijskega sistema. 2008 – MacBook Air Applov ultralahek prenosni računalnik in eden najtanjših na trgu sploh ni bil le paša za oči, temveč je v izjemnem ohišju iz enega kosa aluminija (dizajn unibody) združeval izjemne komponente in drsno ploščico s podporo več dotikom hkrati, kar je zelo obogatilo nabor nadzornih potez brez uporabe miške. Leto 2008 je bilo za Apple sicer najbolj uspešno do tedaj, kar je bilo seveda mogoče pripisati tudi prodaji prve in druge generacije telefona iPhone.

2010 – Prihodnost je v spletnih prenosih S tem geslom je Apple začel z umikanjem optičnih enot (CD/DVD-ROM/RW) in v ospredje potisnil digitalno distribucijo vsebin prek servisa Mac App Store. OS X Lion, ki je izšel leto kasneje, je bil prvi večji operacijski sistem, ki ga Apple svojim odjemalcem (razen na pogonih USB) ni ponudil v fizični obliki, temveč ga je bilo treba pretočiti s servisa Mac App Store. Leta 2010 je Apple svojo vojsko naprav sicer okrepil tudi s tabličnim računalnikom iPad.

2014 – Hitreje, bolj ostro, še vedno drago Prenosne in vse-v-enem Mace je Apple pred kratkim posodobil z izjemno razločnimi zasloni retina (2012) in opravil preskok na novo družino Intelovih procesorjev Haswell. Letos lansirani operacijski sistem OS X 10.9 Mavericks je prvi, ki ni poimenovan po veliki divji mački (Mavericks je med surferji znan kraj v Kaliforniji), a so ga uporabniki vseeno sprejeli z navdušenjem, tudi na njegov račun pa je prodaja letošnje generacije osebnih računalnikov Mac Pro, ki so spet pravi oblikovalski dosežek, znova dosegla oblake.

Ne spreglejte