Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
26. 4. 2017,
12.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Yahoo Marissa Mayer

Sreda, 26. 4. 2017, 12.38

6 let, 6 mesecev

Podjetje propadlo, direktorici pa astronomska odpravnina

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Kako bo nekoč ob pogledu nazaj ocenjena uspešnost dela direktorice računalniškega velikana Yahoo! v odhajanju Marisse Mayer, še ne vemo, je pa jasno, da je bila v skoraj petih letih na čelu podjetja zelo uspešna pri vsaj eni stvari - polnjenju tekočega računa. Skupno bo iz propadlega Yahooja ob odhodu odnesla okrog 200 milijonov evrov.

Marissa Mayer | Foto: Reuters Marissa Mayer Foto: Reuters

Poročali smo že, da direktorici Yahooja Marissi Mayer pripada 21,5 milijona evrov odpravnine, če jo novi delodajalec, Yahoo bo namreč pod svojo streho vzel ameriški telekomunikacijski gigant Verizon, odpusti oziroma če v enem letu odide sama.

A Mayerjeva ko, kot je izračunal ameriški poslovni medij The Wall Street Journal, ob odhodu zaslužila še več, saj ji pripada precej delnic in delniških opcij Yahooja. Skupna vrednost kompenzacije za Mayerjevo bo tako okrog 170 milijonov evrov. V znesek je vštetih zgoraj omenjenih 21,5 milijona evrov.

Je Marissa Mayer vedela, da jo v prihodnosti čaka bogata nagrada?

Mayerjeva se je Yahooju pridružila poleti 2012, pred tem pa je dolga leta delala za Google, kjer je bila pravzaprav ena od prvih zaposlenih. V začetku prejšnjega meseca je javnosti sporočila, da je zavrnila nagrado za uspešnost pri delu v preteklem letu.

Zaradi razkritij, da so Yahoo v letih 2013 in 2014 napadli hekerji in ukradli precej podatkov o uporabnikih, se Mayerjevi ni zdelo, da je upravičena do kakršnekoli nagrade. | Foto: Reuters Zaradi razkritij, da so Yahoo v letih 2013 in 2014 napadli hekerji in ukradli precej podatkov o uporabnikih, se Mayerjevi ni zdelo, da je upravičena do kakršnekoli nagrade. Foto: Reuters

Malo je verjetno, da bo to odločitev kdaj obžalovala, saj gre v primerjavi z izplačilom, ki ga bo prejela ob skorajšnjem odhodu iz Yahooja, za zelo majhen znesek. Njena osnovna plača in letni bonus za uspešnost sta v zadnjih letih namreč znašala le okrog 2,75 milijona evrov.

40 milijonov evrov za vsako leto službe pri Yahooju

Marissa Mayer bo svoj skoraj petletni staž pri Yahooju končala bogatejša za več kot 200 milijonov evrov, če odpravnini, kompenzaciji in vsem plačam prištejemo še vrednost delnic Yahooja, ki jih je Mayerjeva že prodala, piše ameriški medij The New York Times.

Marissa Mayer pri 41 letih velja za eno najuspešnejših žensk v tehnološki industriji. | Foto: Reuters Marissa Mayer pri 41 letih velja za eno najuspešnejših žensk v tehnološki industriji. Foto: Reuters

Forbes skupno vrednost premoženja Marisse Mayer medtem ocenjuje na kar 395 milijonov evrov. Velik delež premoženja direktorice Yahooja v odhajanju je namreč vezan na njen lastniški delež v Googlu oziroma delniški družbi Alphabet, v katero se je konec leta 2015 prestrukturiral Google.

Yahoo se poslavlja

Delodajalca Marisse Mayer, računalniškega velikana Yahoo, ki se je zadnja leta mučil z rdečimi številkami, je sicer za malce več kot štiri milijarde evrov kupil ameriški telekomunikacijski velikan Verizon.

Prvotno dogovorjena cena je bila 4,5 milijarde evrov, a jo je Verizon znižal za okrog 330 milijonov evrov, ker so na dan prišle informacije o hekerskih napadih na Yahoo v letih 2013 in 2014. | Foto: Reuters Prvotno dogovorjena cena je bila 4,5 milijarde evrov, a jo je Verizon znižal za okrog 330 milijonov evrov, ker so na dan prišle informacije o hekerskih napadih na Yahoo v letih 2013 in 2014. Foto: Reuters

Microsoft je leta 2008 za Yahoo ponujal več kot 40 milijard evrov

Yahoo bo po prevzemu kot samostojno internetno podjetje po triindvajsetih letih prenehal obstajati. Za njim ostaja le še istoimenska holdinška družba, ki pa se bo preimenovala v Altaba. Verizonov prevzem Yahooja medtem ne bo vplival na japonsko podružnico Yahoo! Japan, ki je neodvisno podjetje in, še pomembneje, zelo uspešno podjetje.
Internetne storitve Yahoo! Japan so v deželi vzhajajočega sonca uporabljanje bolj kot Googlove, Yahoo! pa je tam najbolj obiskana spletna stran. | Foto: Reuters Internetne storitve Yahoo! Japan so v deželi vzhajajočega sonca uporabljanje bolj kot Googlove, Yahoo! pa je tam najbolj obiskana spletna stran. Foto: Reuters

Preberite tudi: Zgodba o dobrem direktorju, ki živi za svoje podjetje

Ne spreglejte