Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
20. 10. 2020,
12.51

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

24

Natisni članek

vizir maska zaščitna oprema Švica epidemija COVID-19

Torek, 20. 10. 2020, 12.51

3 leta, 6 mesecev

Neprijetna, vendar poučna švicarska izkušnja

Plastični vizirji jih niso obvarovali pred covidom

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

24

vizir, epidemija, covid-19 | Nekateri menijo, da jim preprosti plastični vizirji zagotavljajo zadostno zaščito pred virusi, a zdravniki opozarjajo, da ni tako. | Foto Reuters

Nekateri menijo, da jim preprosti plastični vizirji zagotavljajo zadostno zaščito pred virusi, a zdravniki opozarjajo, da ni tako.

Foto: Reuters

Pri nas jih vidimo le redko, a so ponekod na zahodu vizirji veliko pogosteje prisotni kot sredstvo, ki naj bi varovalo pred prenosom okužbe tam, kjer ni mogoče ohranjati varne razdalje med ljudmi, kar je sicer najučinkovitejša obramba pred (vsakim) virusom. Z utemeljenim razlogom ali brez?

V omenjenih državah vidimo vizirje predvsem pri prodajnem in gostinskem osebju, ki rado pove, da sta dihanje in delo z njim veliko lažja kot z masko, ki neposredno pokrije nos in usta. Nekatere nemške dežele, med njimi tudi Hessen, kjer leži Frankfurt, jih celo uradno dopuščajo kot zaščitno sredstvo za gostince.

Toda, ali je takšna zaščita enakovredna?

Italija koronavirus
Novice Povprečen čas inkubacije z novim koronavirusom je (samo) 5,1 dneva

Vizirji so neustrezna zaščita

Zdravstvene oblasti po površini največjega švicarskega kantona Graubünden (v italijanščini, ki je v južnih delih tega kantona prevladujoč jezik, Grigioni) na jugovzhodu konfederacije imajo jasen, odklonilen odgovor na to vprašanje. Spopadajo se namreč z izkušnjo, ki utemeljuje njihovo negativno mnenje o takšni obliki zaščite.

Koronavirus, Korona, Covid-19, Sars-CoV-2, epidemija, pandemija
Novice Nova resna grožnja za koronabolnike: krvni strdki

Njihovemu mnenju je pritrdila tudi švicarska vlada: plastični vizirji in njim podobna varovala zagotavljajo (pre)malo zaščite tako tistim, ki jih nosijo, kot tudi vsem tistim v njihovi bližini. Zato jih obravnavajo kot neustrezno zaščito in so, kjer ni mogoče zagotoviti varne razdalje med ljudmi, smiselni le, če jih uporabimo skupaj z maskami.

Švicarske zdravstvene oblasti so prepričane, da so vizirji uporabni le kot dodatek maskam, ne pa kot njihovo nadomestilo. | Foto: Reuters Švicarske zdravstvene oblasti so prepričane, da so vizirji uporabni le kot dodatek maskam, ne pa kot njihovo nadomestilo. Foto: Reuters Oboleli so samo tisti z vizirji

Glavna zdravnica kantona Graubünden Marina Jamnicki je takrat še posebej posvarila pred lažnim in neutemeljenim občutkom varnosti, ki ga ustvarja nošenje takšnih vizirjev, in poudarila, da vizirji nikakor niso enakovredno nadomestilo preostalih (bolj) zanesljivih oblik zaščite.

Koronavirus, Covid-19, cepivo
Novice Lahko si le želimo, da se Rusi ne motijo

Do teh ugotovitev so prišli, ko so temeljito proučili izbruh bolezni covid-19 med osebjem enega od tamkajšnjih hotelov še v poletnem času. Dejstva so bila nedvomna: vsi oboleli so nosili plastične vizirje, medtem ko so se vsi zaposleni, ki so v tem času nosili maske, okužbi (vsaj v tem obdobju) izognili.

respirator
Novice Dober imunski sistem je zaklad, predober pa prekletstvo

Vizirji sicer ščitijo oči pred morebitnim kapljičnim prenosom okužbe, a z njimi prenosa okužbe prek nosu ali ust vendarle ni mogoče izključiti. | Foto: Vizirji sicer ščitijo oči pred morebitnim kapljičnim prenosom okužbe, a z njimi prenosa okužbe prek nosu ali ust vendarle ni mogoče izključiti. Varuje oči, ne pa nosu in ust

Okužil se je tudi gost tega hotela, pri katerem se je pozneje pokazalo, da so mu stregli okuženi natakarji, ti so seveda nosili le vizir.

Uradno pojasnilo švicarskega nacionalnega urada za javno zdravje, s katerim pojasnjujejo, zakaj vizirji niso nadomestilo za obrazne maske, je, da vizirji sicer ščitijo oči pred morebitnim kapljičnim prenosom okužbe, a da z njimi prenosa okužbe prek nosu ali ust ni mogoče izključiti.

Varuje predvsem ustrezna razdalja

Podobnega mnenja so tudi na Institutu Robert Koch (RKI), ki velja za glavno nemško avtoriteto za javno zdravje. Zapisali so, da so maske boljše, ker upočasnjujejo ritem dihanja in širitev kapljic v okolju, medtem ko vizirji zgolj ujamejo kapljice, ki pristanejo na njihovi površini.

Daleč najboljša oblika zaščite ostaja ohranjanje primerne razdalje med ljudmi (ob primerni osebni higieni ter pravilnem kašljanju in kihanju, ki ne razširja kapljic v okolje). Kaj je primerna razdalja? Od enega do štirih metrov, odvisno od tega, ali smo v odprtem ali zaprtem prostoru, ali sedimo ali se gibljemo, vadimo ali pojemo.

Bakterija
Novice Superprenašalci bolezni: že dolgo vemo, koliko jih je, a še zdaj ne vemo, kdo so in zakaj so #video
Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Preprost krvni test razkriva pomembne odgovore za covid-19
Ne spreglejte