Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
12. 9. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

2

Natisni članek

YouTube digizgodbe PewDiePie Felix Kjellberg

Torek, 12. 9. 2017, 4.03

6 let, 6 mesecev

Mladi milijonar s sanjsko službo dela vedno večje neumnosti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

2

Sedemindvajsetletni Šved Felix Kjellberg, superzvezdnik spletne strani YouTube, kjer je z več kot 57 milijoni sledilcev daleč najbolj priljubljen uporabnik, si je privoščil še eno v vrsti velikih nespametnosti, ki v zadnjih mesecih kazijo njegov ugled in odganjajo poslovne partnerje.

V svojem zadnjem prenosu v živo, ki ga je gledalo več milijonov ljudi, je Felix Kjellberg oziroma PewDiePie, kot ga pozna internet, nekoga ozmerjal z zelo neprimernim slabšalnim izrazom, zaradi česar se je nanj usul plaz kritik. | Foto: YouTube V svojem zadnjem prenosu v živo, ki ga je gledalo več milijonov ljudi, je Felix Kjellberg oziroma PewDiePie, kot ga pozna internet, nekoga ozmerjal z zelo neprimernim slabšalnim izrazom, zaradi česar se je nanj usul plaz kritik. Foto: YouTube

Od zdolgočasenosti do internetnih milijonov

Felixu Kjellbergu je bilo leta 2010 tako dolgčas, da se je začel snemati med igranjem in komentiranjem računalniških iger ter posnetke objavljati na spletno stran YouTube.

Izkazalo se je, da je bilo gledalcem, ki Kjellberga sicer poznajo po vzdevku PewDiePie, njegovo spakovanje v mikrofon zelo všeč.

Mladi Šved je do leta 2013 postal daleč najbolj priljubljen član YouTuba, kar pomeni, da mu sledi največ uporabnikov, in njegov največji zaslužkar.

Lani je v žep pospravil 12,5 milijona evrov (vir), ki jih je zaslužil z nabiranjem ogledov videoposnetkov, oglasnimi kampanjami in produkcijo lastnih oddaj na YouTubu. Revija Time je Kjellberga lani uvrstila tudi med 100 najbolj vplivnih ljudi na svetu.

Felix Kjellberg oziroma PewDiePie je v svojih videoposnetkih in nekaterih medijih večkrat razkril, da je precej zadovoljen s svojim življenjem. Služba, če ji tako sploh lahko reče, saj večinoma kriči ob računalniških igrah in (predvsem v zadnjem času) na svoj malce prismuknjen način komentira aktualne dogodke, je sanjska, slava in svetovna prepoznavnost pa mu ne prideta do živega. Z dekletom, ki je prav tako slavna članica YouTuba (Marzia), živi v britanskem obmorskem mestu Brighton, kjer ima mir, saj ga ne ulici prepozna skoraj nihče.  | Foto: Getty Images Felix Kjellberg oziroma PewDiePie je v svojih videoposnetkih in nekaterih medijih večkrat razkril, da je precej zadovoljen s svojim življenjem. Služba, če ji tako sploh lahko reče, saj večinoma kriči ob računalniških igrah in (predvsem v zadnjem času) na svoj malce prismuknjen način komentira aktualne dogodke, je sanjska, slava in svetovna prepoznavnost pa mu ne prideta do živega. Z dekletom, ki je prav tako slavna članica YouTuba (Marzia), živi v britanskem obmorskem mestu Brighton, kjer ima mir, saj ga ne ulici prepozna skoraj nihče.  Foto: Getty Images

Očitajo mu, da je antisemit in rasist, ki svojo nestrpnost upravičuje s humorjem

Leto 2017 se za Kjellberga ni začelo najbolje, razlog za to pa je bila izbira vsebin in besed v videoposnetkih, v katerih ne igra videoiger, temveč govori o poljubnih temah. 

Januarja letos je Kjellberg v enem od svojih videoposnetkov tako pokazal moška, ki oblečena kot domorodca nad glavo držita velik znak z napisom "Smrt vsem Judom" (Death to all Jews).

Moškima je za "storitev" prek aplikacije Fiverr, ki proti plačilu omogoča naročanje opravil vseh vrst, ta pa nato izvršijo drugi uporabniki aplikacije, plačal kar sam Kjellberg, a se je v videoposnetku med smehom branil, da je šlo seveda za neslano šalo in da si ni mislil, da bosta to res storila.  | Foto: YouTube Moškima je za "storitev" prek aplikacije Fiverr, ki proti plačilu omogoča naročanje opravil vseh vrst, ta pa nato izvršijo drugi uporabniki aplikacije, plačal kar sam Kjellberg, a se je v videoposnetku med smehom branil, da je šlo seveda za neslano šalo in da si ni mislil, da bosta to res storila.  Foto: YouTube

Kjellbergov "humor" je po objavi zgornjega videoposnetka začel preiskovati ameriški medij The Wall Street Journal in ugotovil, da je v samo nekaj mesecih (od avgusta 2016 do januarja 2017) antisemitsko simboliko prikazal v devetih različnih videoposnetkih.

Na ugotovitve medija se je Kjellberg odzval s pojasnilom, da je vse skupaj tako ali tako samo šala in da seveda ni nestrpnež, objavil pa je še nekaj videoposnetkov z nacističnimi podobami.

Kaplja čez rob

To je bilo vendarle preveč in medijsko podjetje Maker Studios, ki je v lasti velikega Disneyja in s katerim je imel Kjellberg sklenjeno bogato pogodbo za snemanje spletne oddaje, je s Švedom pretrgalo vse stike. 

Denarno pipo je Kjellbergu zaprl tudi Google. Ukinil je produkcijo oddaje Scare PewDiePie, ki jo je Kjellberg predvajal v YouTubovem plačljivem segmentu YouTube Red, in kanal PewDiePie umaknil s prioritetnega seznama oglaševalskih platform, kar pomeni, da Kjellberg od ogledov svojih videoposnetkov zdaj dobi manj denarja.

Nekateri kritiki Kjellbergovega domnevno šaljivega znašanja nad judaizmom in objavljanja nacističnih simbolov (na tem videoposnetku si je narisal Hitlerjeve brčice in nato vzklikal po nemško) sicer niso mnenja, da je PewDiePie res nestrpnež, a mu vseeno očitajo, da je njegovo početje neodpustljivo. Gledalci njegovih videoposnetkov, teh je več deset milijonov, lahko namreč dobijo predstavo, da je tovrstno norčevanje nekaj, kar rečeš mimogrede, in je opravičljivo že s preprostim "saj se samo šalim", menijo Kjellbergovi kritiki.  | Foto: YouTube Nekateri kritiki Kjellbergovega domnevno šaljivega znašanja nad judaizmom in objavljanja nacističnih simbolov (na tem videoposnetku si je narisal Hitlerjeve brčice in nato vzklikal po nemško) sicer niso mnenja, da je PewDiePie res nestrpnež, a mu vseeno očitajo, da je njegovo početje neodpustljivo. Gledalci njegovih videoposnetkov, teh je več deset milijonov, lahko namreč dobijo predstavo, da je tovrstno norčevanje nekaj, kar rečeš mimogrede, in je opravičljivo že s preprostim "saj se samo šalim", menijo Kjellbergovi kritiki.  Foto: YouTube

"Bil je preklet idiot, iskal sem najhujšo besedo, ki bi mu jo lahko rekel"

Zadnji škandal se je zgodil pretekli konec tedna, ko je v živo predvajal igranje računalniške igre PlayerUnknown's Battlegrounds. Medtem ko je streljal v drugega igralca, ga je ozmerjal s slabšalnim izrazom za temnopolto osebo oziroma črnca, katere uporaba je v angleško govorečih državah precej kontroverzna. 

Čeprav se je takoj opravičil s pojasnilom, da je bil nasprotnik "preklet idiot" in da je iskal najhujšo besedo, s katero bi ga lahko opsoval, je bila škoda že storjena. 

PewDiePie je slabšalni izraz za temnopolte v svojih videoposnetkih, objavil jih je že skoraj 3.300, sicer izrekel že večkrat, a se ob to do letos, ko je Kjellberg naredil že več drugih neumnosti, ni obregnil skoraj nihče.  | Foto: YouTube PewDiePie je slabšalni izraz za temnopolte v svojih videoposnetkih, objavil jih je že skoraj 3.300, sicer izrekel že večkrat, a se ob to do letos, ko je Kjellberg naredil že več drugih neumnosti, ni obregnil skoraj nihče. Foto: YouTube

Lahko umik enega videoposnetka sproži plaz, ki bo pokopal velikega PewDiePia?

Campo Santo, podjetje, ki je razvilo računalniško igro Firewatch, to je Kjellberg igral kar pogosto, se je v nedeljo odločilo, da s kanalom PewDiePie ne želi imeli več nobene povezave.

Od YouTuba so zahtevali, da s spletne strani umakne Kjellbergovo serijo videoposnetkov, v katerem igra Firewatch, kar je YouTube tudi storil

Sean Vanaman, razvijalec in šef v podjetju Campo Santo, je na Twitterju pojasnil, da je šel Kjellberg predaleč in da mu ne bodo več dovolili, da bo denar služil z igranjem in komentiranjem njihovih iger. K podobnemu ukrepanju je pozval tudi druge razvijalce računalniških iger in obljubil, da bo o tem prepričal tudi veliko večja podjetja, kot je njegov Campo Santo. 

Gledalci ga še vedno ljubijo

Za zdaj sicer nič ne kaže na to, da bi PewDiePie kljub nepremišljenim izjavam in neposrečenim šalam kmalu izgubil prvo mesto na lestvici najbolj priljubljenih kanalov posameznikov na YouTubu. Oglejte si njegov največkrat ogledani videoposnetek:

 

Letos se je število naročnikov na videoposnetke Felixa Kjellberga na YouTubu povečalo že za več milijonov (ima jih 57,25 milijona), v zadnjem mesecu je dobil skoraj 400 tisoč novih (vir). Drugi najuspešnejši kanal na YouTubu (HolaSoyGerman) ima medtem "samo" 32 milijonov naročnikov. 


Preberite tudi:

Škandal na YouTubu, v katerega je bil vpleten tudi PewDiePie

Felix Kjellberg ni držal obljube, da bo zapustil YouTube

 

Ne spreglejte