Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
13. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

1

Natisni članek

YouTube

Sreda, 13. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Škandal na YouTubu, vpleten tudi švedski superzvezdnik

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

1

Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je ugotovila, da je založnik videoiger Warner Bros. ustvarjalcem vsebin na spletni strani YouTube na skrivaj plačeval za lepe besede o igri Middle Earth: Shadow of Mordor. Med tistimi, ki jim je WB nakazal na tisoče dolarjev, je tudi megazvezdnik YouTuba Felix Kjellberg, bolj znan po vzdevku PewDiePie.

Videoposnetki o igri Shadow of Mordor, ki jih je Warner Bros. na skrivaj naročil znanim osebnostim z družbenih omrežij in YouTuba, so zbrali 5,5 milijona ogledov. Samo PewDiePie, ki ima na YouTubu rekordnih 46 milijonov sledilcev, zvečine pa objavlja videoposnetke sebe med igranjem strašljivih videoiger, je poskrbel za 3,9 od 5,5 milijona ogledov. 

Poročilo FTC razkriva, da so morali vsi, ki so z Warner Bros. sklenili dogovor o prikritem oglaševanju igre Shadow of Mordor, na družbenih omrežjih napisati vsaj eno objavo, v videoposnetkih pa se ogibati besedam, ki bi na igro lahko vrgle slabo luč. 

PewDiePie igra Middle Earth: Shadow of Mordor:

Veliki igralci z YouTuba lahko vplivajo na odločitve o nakupu videoiger in drugih izdelkov, najbolj ranljivi najmlajši gledalci

Med osebnostmi z YouTuba največ tistih, ki imajo več milijonov, nekateri tudi prek deset milijonov sledilcev, prihaja prav s področja videoiger. V zadnjih letih je namreč eksplodiral tako imenovani Let's Play, zvrst videoposnetkov, pri katerih se ustvarjalci vsebin snemajo med igranjem najnovejših videoiger

Več raziskav (kot je na primer tale) je že pokazalo, da so vplivnejši "YouTuberji" že vzeli denar za promocijo izdelka, o tem pa niso obvestili svojih gledalcev. Takšno oglaševanje, če je transparentno, sicer ni nezakonito. Največ denarja se na YouTubu namreč obrne prav z oglaševanjem v videoposnetkih. 

Šved Felix Kjellberg ali "PewDiePie" ima na spletni strani YouTube kar 46 milijonov naročnikov in je vodilni po številu ogledov videoposnetkov. Po podatkih analitične spletne strani Socialblade z objavljanjem videoposnetkov mesečno zasluži tudi do 1,2 milijona evrov. | Foto: Šved Felix Kjellberg ali "PewDiePie" ima na spletni strani YouTube kar 46 milijonov naročnikov in je vodilni po številu ogledov videoposnetkov. Po podatkih analitične spletne strani Socialblade z objavljanjem videoposnetkov mesečno zasluži tudi do 1,2 milijona evrov.

Pred dnevi se je razvedelo tudi, da sta uporabnika Tom Cassell (TheSyndicateProject, na YouTubu ima 9 milijonov naročnikov) in Trevor Martin (TmarTn, na dveh profilih na YouTubu ima blizu 5 milijonov naročnikov) zavajala gledalce s sodelovanjem (in zmagovanjem) v stavah spletne stavnice, katere lastnika sta sama. 

 

Ne spreglejte