Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
14.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 14.47

6 let, 7 mesecev

Eden igra, tisoči gledajo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zadnjih letih je splet preplavilo navdušenje nad početjem, ki smo ga nekdaj kot mladiči, navdušeni nad tehnologijo, najbrž sovražili vsi - opazovanje igranja računalniških in konzolnih iger.

Z delom uvodne povedi se zagotovo lahko poistovetijo vsi, ki se niso rodili z zlato žlico v ustih in bili za prve igričarske izkušnje prisiljeni opazovati sosedovega mulca, ki je na svoji "triosemšestki" nažigal Doom 2. Kakšno veselje je to bilo, ko nam je bilo za nekaj minut dovoljeno sesti za računalnik in v žolco razstreliti nekaj demonskih bitnih sličic!

No, leta pozneje se je položaj obrnil – pred sedmimi leti se je na forumu Something Awful namreč pojavil prvi fotodnevnik napredovanja skozi igro. Ni šlo le za golo zaporedje sličic – te so bile namreč opremljene s slogovno bogatim in nemalokrat humorno obarvanim komentarjem avtorja. Zadeva se je hitro razširila po vsem spletu, saj so nekateri igralci želeli deliti svoje dogodivščine iz virtualnih svetov, drugi pa so že preigrane naslove radi podoživljali z branjem duhovitih zgodb oziroma spremljali igralce, ki so se istih pustolovščin lotili na drugačen način.

Trenda se je oprijelo ime Let's Play (Igrajmo), s popularizacijo spletnih vozlišč za deljenje videoposnetkov (predvsem YouTuba, seveda) pa se je tekstovna oblika umaknila premikajoči se sliki in zvoku.

"Let's Playerji" se sicer lotevajo iger vseh zvrsti, a praviloma prevladujejo (japonsko) igranje vlog (Pokemon, Final Fantasy, serija Elder Scrolls), preživetvene grozljivke, konzolne akcijske arkad(ic)e (Super Mario, Zelda, Sonic) in seveda Minecraft! Poglejmo si nekaj kanalov igralcev na YouTubu, ki trenutno, zahvaljujoč predvsem svoji karizmi in izbiri iger, dejavnikoma, ki botrujeta milijonskemu številu naročnikov (subscriberjev), spadajo v sam vrh tovrstnega udejstvovanja:

PewDiePie Švedski komedijant, čigar kanal na videovozlišču YouTube na lestvici števila naročnikov zaseda odlično osmo mesto, je mojster dramatičnega preigravanja grozljivk in znan po svojih pretiranih reakcijah na dogajanje v igrah, grlenem skandinavskem naglasu in seksualno eksplicitnem humorju. Prvotni namen njegovega dela je zabava gledalcev, kar tudi sam (pre)pogosto poudari.

The Yogscast Lewis Brindley in Simon Lane oziroma Xephos in Honeydew sta v zadnjih letih poskrbela za nekaj najbolj legendarnih trenutkov v zgodovini Let's Playa. Poudarek je na humorju in Minecraftu – recept, ki je na njun kanal na YouTubu zvabil več kot tri milijone stalnih gledalcev.

TobyGames Čeprav je pridih Minecrafta očiten, ima Toby precej razgiban repertoar že preigranih naslovov, zelo dobro pa mu gre od rok (oziroma od ust) izviren in nevulgaren humor. Precej je tudi reakcij, ob katerih ima gledalec občutek, da oseba za mikrofonom lomi računalniško periferijo in od veselja strelja s karbidom.

chuggaaconroy Eden od pionirjev panoge Let's Play na YouTubu in zagrizen "konzolaš", ki ima najraje Super Maria. Atributi "geeka" z nenavadnim imenom so zelo informativen slog, duhovito podajanje komentarja in lastni memi (kultne spletne smešnice, ki se širijo kot viroza – bolj podrobno o njih kdaj drugič), ustvarja pa tudi avtorsko glasbo.

TheTolhe V nasprotju z zgoraj naštetimi glasnimi in bombastičnimi igralci je kanadski programer, poznan le pod vzdevkom TheTolhe, kar malce umirjen, a se zna v svoje početje zelo vživeti in je precej temeljit, obenem pa velikokrat jasno pove tudi, da je s snemanjem iger veliko več dela, kot se zdi na prvi pogled. Osredotočen je predvsem na naslove za PC – Elder Scrolls, Fallout, UFO, Darksiders in seveda Minecraft!

Ne spreglejte