Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
6. 12. 2016,
9.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

YouTube

Torek, 6. 12. 2016, 9.29

6 let, 7 mesecev

Na YouTubu se bo pisala zgodovina

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Felix Kjellberg

Šved Felix Kjellberg, bolj znan po vzdevku PewDiePie, ki je lastnik kanala z daleč največ naročniki na YouTubu, je sporočil, da bo nehal objavljati videoposnetke in zapustil spletno stran. Zakaj?

"Ko bo moj kanal dosegel 50 milijonov naročnikov, bom protestno odšel z YouTuba," je v videoposnetku, ki ga je objavil 2. decembra, napovedal Felix Kjellberg oziroma PewDiePie. Njegov kanal ima med vsemi posamezniki, ki ustvarjajo videovsebine za YouTube, daleč največ naročnikov, trenutno je pri 49,6 milijona.

Na mesec z YouTubom zaslužil več kot milijon evrov

Kjellberg, ki je zaslovel z objavljanjem videoposnetkov svojih histeričnih odzivov med igranjem grozljivih računalniških iger, je največji zaslužkar na YouTubu. Od junija 2015 do junija 2016 se mu je samo zaradi ogledov njegovih vsebin na račun zlilo skoraj 14 milijonov evrov (vir: Forbes). Kako zvezde YouTuba služijo z objavljanjem videoposnetkov, preberite tukaj.

Kaj Kjellbergu zdaj ne ustreza več?

Kot je povedal v zgornjem videoposnetku, bo YouTube protestno zapustil zato, ker je spletna stran začela dajati prednost drugim ustvarjalcem vsebin. 

"YouTube je spremenil pravila igre - moji videoposnetki se redkeje znajdejo med predlaganimi, moji naročniki pa prepozno ali pa nikoli ne dobijo obvestila, da sem naložil nov videoposnetek," tarna PewDiePie.

A Kjellberg navaja še en razlog za protest. Prepričan je, da želi YouTube na vrh najbolj priljubljenih ustvarjalcev vsebin postaviti nekoga drugega. Nekoga, ki "ni belec in moški kot on", pravi in s prstom kaže na Lily Singh, kanadsko "youtuberko" z indijskimi koreninami:

 

YouTube njegove obtožbe zanika. Povzetek izjave predstavništva YouTuba za britanski medij Independent: "Nekateri ustvarjalci vsebin so izrazili zaskrbljenost zaradi nenadnega upada števila naročnikov, a nismo zaznali nobene anomalije."

Ali švedski zvezdnik misli resno, bomo najverjetneje videli že v nekaj dneh. Število naročnikov na njegove vsebine namreč kljub pritožbam in protestnim videoposnetkom še vedno raste zelo hitro. 

Ne spreglejte