Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
31. 7. 2014,
15.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

YouTube zaslužek družabna omrežja

Četrtek, 31. 7. 2014, 15.03

7 let, 2 meseca

Kako je mogoče zaslužiti na YouTubu?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ganljiv videoposnetek, ki ga je Slovenec Miha Svetina objavil na YouTubu, si je v tednu dni ogledalo 29 milijonov ljudi. Pozanimali smo se, kako z dobrim posnetkom lahko zaslužite.

Strokovnjak za družabna omrežja Matej Špehar pravi, da z objavo zanimivega videoposnetka na družbenem omrežju YouTube res lahko zaslužite. "Plačilo avtorju ni pogojeno s številom predvajanj, ampak glede na število predvajanih oglasnih sporočil pred in med predvajanjem videa. Avtor torej ne dobi plačila za oglede svojega videoposnetka, temveč za oglase, ki ga spremljajo," razloži Špehar. To so petsekundni oglasni videi, ki se predvajajo pred želenim videoposnetkom.

Teorija preprosta, v praksi gre bistveno težje Avtor mora za objavo videoposnetka najprej odpreti Googlov račun in kanal YouTube ter omogočiti monetizacijo Adsense. V zadnjem koraku se mora pridružiti partnerskemu programu YouTube. Ko vse to opravi, mora le še naložiti dovolj zanimiv viralni video in držati pesti za čim večje število ogledov. "Teorija je dokaj preprosta, praksa žal ne," opozarja Špehar, ki se je predvsem specializiral za promocijo na Facebooku.

Špehar še pojasni: bolj ko je posnetek gledan, bolj se vrtijo oglasi, ki ga spremljajo. Vmes se spreminja tudi CPM (Cost per Mille). Poenostavljeno to pomeni, da avtor posnetka za vsakih tisoč ogledov oglasnega sporočila dobi med tri in pet evrov plačila. Intenzivnost oglasov ob posnetku določa YouTube sam. V tem primeru bi Svetina za posnetek prisrčnega snidenja devetletne šnavcerke Casey in Rebecce Ehalt lahko prejel okoli sto tisoč evrov.

Najboljšemu sedem milijonov dolarjev letno Najboljši zaslužkar med uporabniki YouTuba je Pewdiepie, zasvojenec z računalniškimi igrami, ki se med igranjem snema. "Njegovi komentarji veljajo za kultne, samo na YouTubu ga spremlja 30 milijonov ljudi. Po nekaterih ocenah mu igranje videoiger letno prinese sedem milijonov dolarjev," pravi nekdanji radijski voditelj, ki se v zadnjih letih posveča le družabnim medijem.

Polovico manjši letni zaslužek pa gre Jenni Marbles, ki si s svojimi videorazmišljanji letno prisluži 4,3 milijona dolarjev. Ima 13 milijonov sledilcev na YouTubu.

Med zaslužkarji tudi Perpetuum Jazzile Špehar pravi, da v Sloveniji sicer obstaja nekaj posameznikov, ki se trudijo z objavo atraktivnih vsebin na družabnem omrežju, a njihovi zaslužki niti od daleč ne vidijo teh številk. Ne ogledov, ne dolarjev.

Ena izmed njih je tudi slovenska vokalna skupina Perpetuum Jazzile. Videoposnetek skladbe Africa, ki so ga na YouTubu objavili že leta 2009, je do danes pritegnil 16 milijonov gledalcev. A ker v tistem času YouTube še ni omogočal zaslužkov, so večino prihodkov žal zamudili.

S pridružitvijo partnerskemu programu YouTube pa so tudi pri njih deležni nekaj finančne podpore. Tako so za 730 tisoč ogledov videa Africa v prvih treh mesecih letošnjega leta prejeli tisoč dolarjev. Del zaslužka gre za avtorske pravice, del pa agenciji, ki se z avtorji skladb pogaja za objavo na YouTubu. Na koncu jim je tako ostalo 500 dolarjev.

Ne spreglejte