Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
23. 2. 2017,
12.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

1

Natisni članek

pametni telefon MWC MWC 2017 Samsung LG Nokia Huawei HTC Sony

Četrtek, 23. 2. 2017, 12.04

6 let, 6 mesecev

Kakšne pametne telefone bomo uporabljali v letu 2017?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

1

V Barceloni bo med 27. februarjem in 2. marcem potekal MWC 2017, največji sejem mobilne telefonije na svetu. Kdo vse bo tam pokazal, kako dobre pametne telefone bomo kupovali in uporabljali v prihodnjih mesecih?

MWC oziroma Mobile World Congress (Svetovni kongres mobilne telefonije) je največji dogodek na svetu, ki je v celoti posvečen industriji mobilne telefonije. Že nekaj let konec februarja tradicionalno poteka v Barceloni.

MWC, MWC 2017 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na MWC se vsakič zberejo praktično vsi najpomembnejši proizvajalci pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav na svetu. Edina izjema med največjimi je ameriški Apple, ki se kongresa v Barceloni ne udeležuje.

Huawei

S kitajskim tehnološkim velikanom začenjamo zato, ker bo na sejmu MWC 2017 najbrž edini predstavil res pravega paradnega konja med vsemi novimi pametnimi telefoni.

Tole je Huawei P9, lanski paradi konj kitajskega proizvajalca pametnih telefonov. | Foto: Andrej J. Pirnat Tole je Huawei P9, lanski paradi konj kitajskega proizvajalca pametnih telefonov. Foto: Andrej J. Pirnat

To bo model Huawei P10, je danes potrdil Huawei. Tehničnih podrobnosti še ni, glede na neuradne informacije pa bo imel zaslon z diagonalo 14 centimetrov (5,5-palčnega) in ločljivostjo qHD (to je 1.440 vzdolžnih in 2.560 pokončnih slikovnih pik).

Poganjal ga bo Huaweiev lastni procesor Kirin 960 z osmimi jedri, imel pa bo tudi šest gigabajtov pomnilnika RAM, dvojno kamero in kar 256 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov.

Ob modelu P10 bo Huawei predstavil tudi večjo različico, pametni telefon P10 Plus.


Zakaj trdimo, da bo Huaweiev novinec edini pravi paradni konj med vsemi pametnimi telefoni na MWC 2017?

Zato, ker bo letošnja nova generacija najbolj vrhunskih pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android (Appla na MWC tako ali tako ne bo, na Windows pa praktično ne računa nihče več) večinoma zgrajena na procesorju Snapdragon 835.

Foto: Qualcomm | Foto: Foto: Qualcomm

Ekskluzivne pravice za ta procesor ima Samsung, kar pomeni, da bodo morali vsi drugi proizvajalci, ki ga načrtujejo v svojih pametnih telefonih, upoštevati embargo. Ta bo trajal najmanj do 29. marca, ko bo Samsung predstavil pametni telefon Galaxy S8 (in verjetno tudi S8+).

Samsung

Zdaj že vemo, da južnokorejsko podjetje na MWC ne bo prisotno z novimi pametnimi telefoni, vsaj najboljšimi ne. Samsung predstavitev novih paradnih konjev namreč hrani za konec prihodnjega meseca, dogodek, ki bo potekal v New Yorku, je napovedan za 29. marec.

Tako naj bi bil po mnenju spletnih grafičnih umetnikov videti pametni telefon Samsung Galaxy S8.  |  Foto: Steel Drake | Foto: Tako naj bi bil po mnenju spletnih grafičnih umetnikov videti pametni telefon Samsung Galaxy S8. | Foto: Steel Drake

Bo pa Samsung že dan pred začetkom sejma MWC na tiskovni konferenci pokazal vsaj eno novo napravo. Že konec januarja jo je napovedal s skrivnostnim vabilom:

Na spletu sklepajo, da gre najverjetneje za tablični računalnik Galaxy Tab S3.

Od Samsunga sicer mnogi pričakujejo tudi, da bo na letošnjem MWC pokazal pametni telefon, ki ga je mogoče zložiti in upogibati (vir).

Samsungovemu upogljivemu pametnemu telefonu bi lahko bilo ime Galaxy X. Spletni portal ET News poroča, da ga bodo, če bo sploh prisoten na sejmu MWC 2017, najverjetneje kazali le za zaprtimi vrati.  |  Foto: ET News | Foto: Samsungovemu upogljivemu pametnemu telefonu bi lahko bilo ime Galaxy X. Spletni portal ET News poroča, da ga bodo, če bo sploh prisoten na sejmu MWC 2017, najverjetneje kazali le za zaprtimi vrati. | Foto: ET News

LG

Še eno podjetje iz Južne Koreje v Barcelono prihaja z že vnaprej znanim izdelkom. 26. februarja, dan pred uradnim začetkom MWC, bodo predstavili pametni telefon LG G6.

LG G6 | Foto: LG Display Foto: LG Display
Kot lahko sklepamo iz zgornjega vabila na tiskovno konferenco podjetja LG, bo zaslon pametnega telefona LG G6 praktično segal od roba do roba.

Še ena posebnost zaslona pametnega telefona G6 bo razmerje slike - ker bo višji kot pri predhodniku, bo ločljivost zaslona 1.440 x 2.880 slikovnih pik, kar pomeni razmerje slike 18:9, ne 16:9, kot smo bili vajeni do zdaj.

Nekaj podobnega pričakujemo tudi od Samsungovih novih telefonov Galaxy S8.

To je lanski najboljši LG-jev pametni telefon, LG G5. Imel je modularno zasnovo, kar pomeni, da je uporabnik z njegove zadnje strani lahko odstranil določene elemente, na primer fotoaparat, in dodal izboljšave (boljši fotoaparat, dodatno baterijo). Zadeva se ni uveljavila, zato LG G6 ne bo zgrajen na enak način.  |  Foto: LG | Foto: To je lanski najboljši LG-jev pametni telefon, LG G5. Imel je modularno zasnovo, kar pomeni, da je uporabnik z njegove zadnje strani lahko odstranil določene elemente, na primer fotoaparat, in dodal izboljšave (boljši fotoaparat, dodatno baterijo). Zadeva se ni uveljavila, zato LG G6 ne bo zgrajen na enak način. | Foto: LG

LG G6 bo sicer poganjal najboljši mobilni procesor lanskega leta Snapdragon 821. Opremljen bo tudi s priključkom USB-C, nameščen pa bo imel operacijski sistem Android 7.0 Nougat (vir).


Sony

Govori se, da bo Sony na sejmu MWC predstavil nič manj kot pet novih naprav, ki pa bodo vse po vrsti različice in izpeljanke lanske Sonyjeve serije pametnih telefonov Xperia X.

Pametni telefon Sony Xperia X Compact, eden najboljših manjših pametnih telefonov zadnjih let. Kliknite na fotografijo in preberite naš preizkus. | Foto: Matic Tomšič Pametni telefon Sony Xperia X Compact, eden najboljših manjših pametnih telefonov zadnjih let. Kliknite na fotografijo in preberite naš preizkus. Foto: Matic Tomšič

To bo dobro, če bo osnova odličen pametni telefon Xperia XZ (preberite test), in manj dobro, če bo Sony gradil na povsem povprečnem in veliko predragem Xperia X (preberite naš test).

Paradnega konja iz Sonyjeve delavnice na sejmu MWC ne pričakujemo, krivec za to pa je Samsung in njegova ekskluzivna pravica za procesor Snapdragon 835.


Nokia

Nokia, Android | Foto: Reuters Foto: Reuters

Od mrtvih vstala Nokia bo s svojim novim partnerjem HMD Global na kongresu mobilne telefonije glede na do zdaj znane informacije razkrila štiri pametne telefone z operacijskim sistemom Android. Med njimi najverjetneje ne bo modela Nokia 8, ki bo letos zagotovo najbolj razburljiv Nokijin pametni telefon.

Najboljša novica? Pojavljajo se ugibanja, da bo Nokia na MWC 2017 prinesla tudi sodobno različico enega najbolj legendarnih mobilnih telefonov v zgodovini, modela Nokia 3310.


HTC

HTC-jev najboljši pametnih telefon leta 2016 - HTC 10. Kliknite na fotografijo in preberite naš preizkus. | Foto: Tehnik HTC-jev najboljši pametnih telefon leta 2016 - HTC 10. Kliknite na fotografijo in preberite naš preizkus. Foto: Tehnik

Tajvanski proizvajalec pametnih telefonov je dva modela za leto 2017 razkril že na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu v začetku januarja. Pametna telefona U Ultra in U Play se bosta na MWC 2017 zagotovo pojavila, a ne kot osrednji novosti. Zelo mogoče je, da te sploh ne bo, saj HTC za kongres ni napovedal tiskovne konference.

Izdajo njegovega pravega paradnega konja za leto 2017, ki za zdaj nosi delovno ime HTC Ocean, namreč, tako kot nekaj drugih, ovira Samsung s svojimi ekskluzivnimi pravicami za procesor Snapdragon 835. HTC je znan po tem, da v svoje najboljše pametne telefone vedno vgradi najboljši procesor Snapdragon.


Kitajci

Xiaomi, eden najuspešnejših kitajskih proizvajalcev pametnih telefonov, bo letošnji MWC izpustil.

Podjetju Xiaomi pravijo tudi "kitajski Apple". Na fotografiji je pametni telefon Xiaomi Mi Max. | Foto: Reuters Podjetju Xiaomi pravijo tudi "kitajski Apple". Na fotografiji je pametni telefon Xiaomi Mi Max. Foto: Reuters

Podjetju Huawei se bosta na največjem dogodku na svetu zato pridružila dva druga kitajska velikana - ZTE in Oppo. Pametni telefoni prvega so zelo priljubljeni v ZDA, drugi pa je ob podjetju Huawei celo največji proizvajalec pametnih telefonov na Kitajskem.

Na sejmu MWC bo s pametnimi telefoni znamke Moto prisoten tudi Lenovo, kitajski lastnik Motorole. Preberite naš preizkus pametnega telefona Lenovo Moto Play, s katerim se je znamka Moto lani vrnila v Slovenijo.


Kdo bo slavni častni gost?

Tradicija sejma MWC veleva, da se na glavnem odru sejmišča pojavi in nekaj besed o prihodnosti mobilne tehnologije spregovori pomembnež iz Silicijeve doline.

Zadnjih nekaj let je to vlogo prevzel oče družbenega omrežja Facebook Mark Zuckerberg, letos pa bo v Barcelono prišel Reed Hastings, ustanovitelj ponudnika ogledovanja filmov in TV-serij na spletu Netflix.

Reed Hastings, stric iz ozadja, ki je iz zamudnine za videokaseto zgradil milijardni imperij. Kliknite na fotografijo in preberite zgodbo o enem najvplivnejših mož v Silicijevi dolini. | Foto: Reuters Reed Hastings, stric iz ozadja, ki je iz zamudnine za videokaseto zgradil milijardni imperij. Kliknite na fotografijo in preberite zgodbo o enem najvplivnejših mož v Silicijevi dolini. Foto: Reuters

Malo verjetno je sicer, da bo Hastings na MWC 2017 pokazal kakšno veliko novost, povezano z Netflixom. Ne nazadnje je v zadnjem letu in še malo pokazal kar dve - januarja lani je Netflix razširil v praktično vse države sveta, tudi Slovenijo, malce kasneje pa je uporabnikom Netflixa na mobilnih napravah omogočil prenos filmov in TV-serij za ogled brez povezave.


Preberite še, kateri pa so najtežje pričakovani pametni telefoni v letu 2017, ki bodo premiero doživeli po sejmu MWC 2017

Deset aplikacij, ki morajo biti na vsakem pametnem telefonu

TOP 20: Najbolje prodajani mobilni telefoni vseh časov


Ne spreglejte