Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
14. 2. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

5

Natisni članek

pametni telefon mobilni telefon Nokia Nokia 3310 MWC MWC 2017 Mobile World Congress

Torek, 14. 2. 2017, 18.00

6 let, 6 mesecev

Ali se spomnite mobilnega telefona Nokia 3310? Čaka ga novo rojstvo.

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

5

Nokia 3310

Dejali so mu najzanesljivejši telefon na svetu – morda ga bodo prav zato še ta mesec ponovno predstavili in kmalu zatem ponovno začeli prodajati.

Leto 2000, ko je mobilni telefon Nokia 3310 (prvič) ugledal luč dneva, se za današnje telekomunikacijske razmere morda zdi kot kamena doba – takrat se je o omrežjih 3G govorilo zgolj kot o konceptu, mobilni internet pa je bil omejen na izjemno preproste bolj kot ne besedilne vsebine.

Takrat še uspešna Nokia je novinca 3310 tržila kot "oblikovanega zlasti za mlade in mlade po srcu, ki jim je mobilni telefon pomemben pripomoček življenjskega sloga".

Stavil bo na trpežnost in vzdržljivost

Toda Nokia 3310 je postala legenda med mobilnimi telefoni. Že takrat ni bila del visokega razreda, a so jo uporabniki vzljubili. Toliko, da nekateri nanjo prisegajo še danes, seveda če se njihovo pojmovanje mobilnih komunikacij ni usklajevalo s hitrim razvojem, temveč jim je pomembno predvsem ohraniti zanesljivo govorno in sporočilno komunikacijo.

Prav to, dolga vzdržljivost akumulatorja v zelo trpežnem ohišju, bo glavni adut ob načrtovani renesansi te ikone, ki naj bi se zgodila na letošnjem kongresu in sejmu mobilnih komunikacij Mobile World Congress. Ta bo potekal zadnje dni februarja in prve dni marca v Barceloni.

Želijo biti prva "druga izbira"

Nokia 3310, za katero naj bi bilo v Evropi treba odšteti 59 evrov (priporočena maloprodajna cena brez subvencij in ugodnosti ob vezavi naročniškega razmerja), želi biti drugi ali nadomestni ali rezervni mobilni telefon predvsem med tistimi (številnimi) uporabniki, ki so jo vzljubili že prvič.

Uradne potrditve sicer ni, mediji se sklicujejo na neuradne vire, ki so se do zdaj skoraj vedno izkazali za pravilno obveščene.

Nokia 3310 bo gotovo navdušila nostalgične zaljubljence, ki so jo vzljubili že (davnega) leta 2000, ko se je prvič pojavila. | Foto: Nokia 3310 bo gotovo navdušila nostalgične zaljubljence, ki so jo vzljubili že (davnega) leta 2000, ko se je prvič pojavila.

Ali ima mobilni telefon danes sploh kaj možnosti, če ni pameten?

Vprašanje, ki se takoj porodi vsakomur, ki pri novem telefonu išče več funkcij, več procesorske moči, večjo ločljivost, več tega, več onega. Odgovor jih bo morda presenetil: da, ima. So namreč tudi uporabniki, ki od mobilnega telefona ne pričakujejo, da bo mini superračunalnik.

Že res, da bo ponovno rojena Nokia 3310 najbrž znala delovati v omrežjih 3G in 4G, ki v času njenega prvega rojstva niso obstajala, a če bi vanjo stlačili funkcije pametnega telefona ali morda celo naložili operacijski sistem Android, to ne bi bil več tisti edinstveni preprosti (mobilni) telefon, ki mu ni para (obenem pa bi to bil le še en od mnogo pametnih telefonov vstopnega razreda).

Prek legende do novosti

Nokia 3310 bo gotovo navdušila nostalgične zaljubljence in v tem najbrž ni nič slabega: tako kot tudi v glasbi, modi in še čem vsake toliko časa na površino prihrumi kaj iz davnih časov.

Podjetju HMD Global, ki je odkupilo pravice za uporabo imena Nokia na pametnih telefonih, pa bo Nokia 3310 prišla zelo prav tudi zato, ker bo z njo privabilo pozornost javnosti, ki ji bo potem (lažje) predstavilo svoje nove pametne telefone. Z marketinškega vidika je torej ponovno rojstvo dobrega starega 3310 videti kot večplastno dobra poteza.

Ne spreglejte