Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
19. 4. 2017,
16.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Apple iPhone Samsung Galaxy S8 pametni telefon

Sreda, 19. 4. 2017, 16.22

6 let, 6 mesecev

iPhonu bo letos morda težko kot še nikoli

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Jubilejna deseta generacija Applovega pametnega telefona iPhone bo brez dvoma najboljša do zdaj, piše ameriški medij Bloomberg. A novi iPhoni, ki izidejo jeseni, se bodo morda težje kot kadarkoli prej izognili primerjavam s pametnim telefonom Samsung Galaxy S8, ki na police trgovin prihaja v prihodnjih dneh.

Novi iPhone bo dvojno ležečo kamero (na fotografiji iPhone 7 Plus) morda zamenjal za takšno z navpično postavitvijo leč. Kot že nekajkrat do zdaj jo bo za iPhone izdelal Sony, piše Bloomberg. | Foto: Matic Tomšič Novi iPhone bo dvojno ležečo kamero (na fotografiji iPhone 7 Plus) morda zamenjal za takšno z navpično postavitvijo leč. Kot že nekajkrat do zdaj jo bo za iPhone izdelal Sony, piše Bloomberg. Foto: Matic Tomšič

Bloomberg je tradicionalno zanesljiv napovedovalec lastnosti prihajajočih pametnih telefonov iPhone. V zadnjem poročilu Bloomberg navaja vire, ki trdijo, da bo iPhone 8, kot pravijo novi generaciji Applovih pametnih telefonov:

- obdržal dimenzije predhodnika, a imel veliko večji zaslon, ki bo segal praktično od roba do roba;

- opremljen z odličnim in zelo ostrim zaslonom tipa OLED, ki bo ob straneh ukrivljen v napravo;

- brez gumba Domov, Apple ga bo skril kar pod zaslon;

- zelo hiter in energetsko učinkovit zaradi novega procesorja, izdelanega v desetnanometrski tehnologiji.

Ob iPhonu 8, ki bo čisto nova naprava, bo Apple po poročanju več virov izdal tudi klasična naslednika trenutno aktualnega nabora iPhonov (sedmico na fotografiji bo zamenjal model 7S, različico iPhone 7 Plus pa 7S Plus). | Foto: Reuters Ob iPhonu 8, ki bo čisto nova naprava, bo Apple po poročanju več virov izdal tudi klasična naslednika trenutno aktualnega nabora iPhonov (sedmico na fotografiji bo zamenjal model 7S, različico iPhone 7 Plus pa 7S Plus). Foto: Reuters

Težava za Apple, kot opozarjajo pri mediju Gizmodo, je, da imata vse zgoraj naštete lastnosti že Samsungova pametna telefona Galaxy S8 in Galaxy S8+, ki ju je južnokorejsko podjetje predstavilo konec marca, uradna prodaja pa se pri nas začne 28. aprila.

Pametni telefon Samsung Galaxy S8 | Foto: Bojan Puhek Pametni telefon Samsung Galaxy S8 Foto: Bojan Puhek

Generacija Galaxy S8, prvi preizkus boste lahko na Siol.net prebrali že ta konec tedna, bo novi iPhone za nameček prehitela za skoraj pol leta. Apple svoje pametne telefone zadnja leta tradicionalno predstavlja septembra, prodajati pa jih začne oktobra.

Mogoče je torej, da bo premieri iPhona 8 manjkal element "vav", saj bomo najbolj zanimive lastnosti do takrat že dobro spoznali pri Samsungu.

Apple ima v rokavu asa, a tveganega: Če mu uspe, ga bodo slavili, če ne ...

Apple je pri ameriškem patentnem uradu lani vložil patent za tehnologijo, ki bi uporabniku omogočala, da pametni telefon s prstnim odtisom odklene s pritiskom neposredno na zaslon, ne s polaganjem prsta na ustrezen čitalnik (vir). 

Čitalnik prstnih odtisov, ki je vgrajen neposredno v zaslon. Grafika je iz maja 2016, ko svet še ni vedel, da bo Apple iPhonu vzel priključek za slušalke.  |  Foto: 9to5mac / Computer Bild | Foto: Čitalnik prstnih odtisov, ki je vgrajen neposredno v zaslon. Grafika je iz maja 2016, ko svet še ni vedel, da bo Apple iPhonu vzel priključek za slušalke. | Foto: 9to5mac / Computer Bild

Prav to tehnologijo bo Apple, kot piše Bloomberg, že letos na trg morda poskusil prinesti s pametnim telefonom iPhone 8. Tudi pri Samsungu so se poigravali s to idejo, a jo nazadnje opustili in pametnim telefonom Galaxy S8 vgradili navaden čitalnik prstnih odtisov (ki je letos prvič na zadnji strani naprave).

Dobra stran te tehnologije je, da je zelo praktična, slaba pa, da konstrukcija zaslona, ki je hkrati tudi čitalnik prstnih odtisov, proizvajalcem pametnih telefonov za zdaj predstavlja velik izziv. Apple zaradi nepopolne lastnosti telefona noče (že drugo leto zapored) slabe publicitete. Številni uporabniki so bili nezadovoljni že lani, ko se je izkazalo, da iPhone 7 nima priključka za slušalke.


Preberite tudi: test pametnega telefona iPhone 7

Ne spreglejte