Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
30. 5. 2017,
18.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

British Airways EU 261 pravice letalskih potnikov Heathrow Gatwick računalniški izpad Na dopustu

Torek, 30. 5. 2017, 18.26

6 let, 7 mesecev

British Airways sešteva škodo po popolnem izpadu svojega računalniškega sistema

En ponesrečen električni sunek, več kot sto milijonov evrov škode

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
British Airways, zamude | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski nacionalni letalski prevoznik je ob nedavnem računalniškem mrku utrpel več kot 115 milijonov evrov škode, vrednost njihovih delnic pa je upadla za štiri odstotke.

Šele danes je letalska družba British Airways uspela ponovno vzpostaviti vse svoje polete iz londonskih letališč Heathrow in Gatwick – prejšnji konec tedna je nedelovanje njihovega računalniškega sistema povzročilo veliko preklicanih poletov, ogromno nezadovoljstva med 75 tisoč potniki po vsem svetu, ki so ostali prisilno prizemljeni – in ogromno finančno škodo.

Ocenjena vrednost škode v višini 115 milijonov evrov ne zajema padca vrednosti britanskega letalskega prevoznika, katerega delnice so se pocenile za štiri odstotke.

Še vedno pa je veliko prtljage, ki ni uspela priti na cilj skupaj z njenimi lastniki, a pri družbi British Airways zatrjujejo, da pospešeno rešujejo tudi te težave.

Največ stroška zaradi odškodnin potnikom

Kaos se je začel v soboto, ko so odpovedali prav vsi deli informacijskega sistema britanskega nacionalnega letalskega prevoznika. Odpovedale so spletne strani, sistem prodaje vozovnic, sistemi za prijavo na let ter razporejanje potnikov in prtljage … Prav nič ni delovalo, kakor bi moralo.

Kaos v letalski družbi British Airways se je začel v soboto, ko so odpovedali prav vsi deli informacijskega sistema britanskega nacionalnega letalskega prevoznika. | Foto: Reuters Kaos v letalski družbi British Airways se je začel v soboto, ko so odpovedali prav vsi deli informacijskega sistema britanskega nacionalnega letalskega prevoznika. Foto: Reuters

Gotovo ni pomagalo niti to, da je bil prejšnji konec tedna v Združenem kraljestvu podaljšan konec tedna, saj je bil ponedeljek dela prost dan. To je pomenilo toliko več potnikov in toliko manj osebja, ki bi lahko hitreje ukrepalo.

V višino škode so upoštevali predvsem zneske, ki jih bodo morali izplačati potnikom skladno z evropsko uredbo 261/2004 o pravicah potnikov v letalskem prometu, Ta namreč predvideva, odvisno od dolžine in relacije poleta ter skupne zamude na cilju, med 250 in 600 evri odškodnine za vsakega potnika, če znaša zamuda najmanj tri ure in so jo povzročili vzroki, na katere ima letalski prevoznik vpliv in bi jih s svojim skrbnim ravnanjem lahko preprečil.

(Ne)premišljena izbira skrbnikov?

Na incident se je odzvala tudi londonska borza, kjer je cena delnice krovne družbe, ki ima v lasti British Airways, padla za okrog štiri odstotke. Kot so za Business Insider povedali finančni analitiki, trgi ne morejo zaupati letalskemu prevozniku, ki mu električni sunek lahko povzroči takšne težave.

Na incident se je odzvala tudi londonska borza, kjer je cena delnice krovne družbe, ki ima v lasti British Airways, padla za okrog štiri odstotke | Foto: Reuters Na incident se je odzvala tudi londonska borza, kjer je cena delnice krovne družbe, ki ima v lasti British Airways, padla za okrog štiri odstotke Foto: Reuters

Ob tem ponesrečenem dogodku so mediji in javnost ponovno vprašali prvega moža družba British Airways Alexa Cruza, ali se mu odločitev, da upravljanje s svojim informacijskim sistemom zaupa zunanjim izvajalcem v Indiji, še vedno zdi primerna in ali morda sam razmišlja, da bi zaradi zadnjih dogodkov moral odstopiti.

Na zadnje vprašanje je odgovoril, da njegov odstop "najbrž ne bi imel smisla".

Odpovedalo je napajanje

Danes so tudi uradno pojasnili vzroke izpada računalniškega sistema letalske družbe British Airways. Pravzaprav so bili banalni in bi jih najbrž lahko preprečili: začelo se je z električnim sunkom na enem od letališč, zaradi česar je napajanje prevzel nadomestni napajalni sistem, ki ni deloval pravilno.

Posledica tega je bila, da so na različnih letališčih imeli različne podatke, neusklajenost podatkov pa je ob običajnih dejavnostih, kot so prijave potnikov, samo še naraščala. Neusklajenost podatkov je popolnoma porušila vse razporede letal ter potnikov in prtljage v njih, zaradi česar promet z letali družbe British Airways ni bil več izvedljiv.

Ne spreglejte