Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
10. 8. 2012,
16.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 10. 8. 2012, 16.56

8 let

Android krepko prehitel Apple

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dva najpogostejša operacijska sistema pametnih mobilnih telefonov, Android in Apple iOS, obvladujeta kar 85 odstotkov trga.

Android pa je v drugem letošnjem trimesečju še okrepil prednost pred drugouvrščenim "jabolkom", ugotavljajo analitiki iz svetovalnega podjetja IDC v svojem najnovejšem rednem poročilu. Googlov operacijski sistem je nameščen na 68,1 odstotka pametnih mobilnih telefonov, Applov delež pa je več kot štirikrat manjši, saj je dosegel 16,9 odstotka.

V enakem obdobju lani je Android dosegel 46,9 odstotka trga, Appleov iOS pa 18,8.

Samsung na pohodu, iPhone 5 na potezi Omenjeno poročilo ima (vsaj) še eno dobro novico za Android: v letošnjem drugem trimesečju je prodaja pametnih telefonov s tem operacijskim sistemom dosegla 104,8 milijona, kar pomeni 106,5-odstotno rast glede na enako obdobje lani. Google se lahko za to zagotovo najbolj zahvali južnokorejskem Samsungu, ki je prodal prepričljivo največ pametnih telefonov s tem operacijskim sistemom.

Apple je letos aprila, maja in junija prodal okoli 26 milijonov pametnih telefonov, kar je skoraj 28 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. Zanimanje za iPhone 4S, ki je na trgu že 10 mesecev, pa je najbrž upočasnila napoved novega iPhona 5 – ta naj bi prišel v prodajo septembra. Takrat bodo, so prepričani analitiki IDC, razmerja lahko znova nekoliko drugačna.

Klavrne številke za nekoč zelo močne Največ slabe volje bodo najbrž imeli v Kanadi – podjetje RIM (Research in Motion), ki podpisuje naprave BlackBerry, je prodalo 7,4 milijona naprav ali skoraj 41 odstotkov manj kot leto prej. Tako so z manj kot petodstotnim tržnim deležem dosegli svojo najnižjo raven v treh letih – še lani je njihov tržni delež znašal 11,5 odstotka. Napovedana prestavitev novega operacijskega sistema na prihodnje leto jim pri morebitnem okrevanju zagotovo ne bo pomagala.

Še večji zaton je doživel operacijski sistem Symbian, njegova mati finska Nokia se mu je kratko malo odpovedala. Upad prodaje za skoraj 63 odstotkov in komaj 4,4-odstotni tržni delež (lani v enakem obdobju 16,9 odstotka) nakazujeta, da Symbian nezadržno in nezasluženo odhaja v zgodovino.

Windows Phone: strma rast prodaje, skromna rast tržnega deleža Mešani občutki za Microsoft in njegov operacijski sistem Windows Phone. V letošnjem drugem trimesečju so prodali 5,4 milijona pametnih telefonov z Microsoftovim operacijskim sistemom, kar je 115,3 odstotka več kot leto prej. Rast tržnega deleža pa ni tako prepričljiva: z lanskih 2,3 je zrasla na (le) 3,5 odstotka.

Linux: milijonček na mesec Linux bo še naprej moral biti zadovoljen z drobtinami. Tako lani kot letos so prodali dober milijon pametnih telefonov s tem operacijskim sistemom, letos celo za 6,3 odstotka več, a je tržni delež upadel s treh odstotkov na 2,3 odstotka.

Ne spreglejte