Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
18.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

1

Natisni članek

pametni telefon evro tehnologija nakupni nasveti nasveti nasvet

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 18.58

6 let, 6 mesecev

TOP 10 za 10: Najboljši tehnološki nakupi za deset evrov ali manj

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

1

Preverili smo že, katere uporabne napravice in pripomočke zanje lahko kupimo za največ 50 evrov, tokrat pa smo proračun konkretno zmanjšali. Kljub temu smo našli kar nekaj izvrstnih stvari, ki lahko pri vsakdanji uporabi, čeprav so zelo poceni, postanejo nepogrešljive.

Zaščita za zaslon pametnega telefona

Ne folija, temveč tanek sloj kaljenega stekla, ki zaslon pametnega telefona varuje pred odrgninami in padci z manjših višin. Zaščita je priročna tudi, če telefon z zaslonom navzdol (iz strahu, da bi se popraskal) ali navzgor (iz strahu, da bi se popraskala leča kamere) odlagate kamorkoli. Če bo zaslon zaščiten, telefon ob odlaganju preprosto obrnite z njim navzdol.  | Foto: Ne folija, temveč tanek sloj kaljenega stekla, ki zaslon pametnega telefona varuje pred odrgninami in padci z manjših višin. Zaščita je priročna tudi, če telefon z zaslonom navzdol (iz strahu, da bi se popraskal) ali navzgor (iz strahu, da bi se popraskala leča kamere) odlagate kamorkoli. Če bo zaslon zaščiten, telefon ob odlaganju preprosto obrnite z njim navzdol. 

Zakaj kupiti: Manj kot desetevrski izdatek lahko prihrani več kot sto evrov za zamenjavo počenega zaslona z novim.

Kje kupiti: Na spletni strani Ebay so na voljo že od enega evra naprej za vse sodobne modele pametnih telefonov.


Silikonski etui za pametni telefon

Silikonsko oblačilo robove telefona varuje pred padci tudi z večjih višin in s tem preprečuje, da bi posledično razpokalo ali se razbilo steklo zaslona. Z etuijem se ognemo tudi praskam, ki lahko nastanejo, če telefon pospravimo v žep ali torbico, kjer so tudi ključi, kovanci, nakit.  | Foto: Silikonsko oblačilo robove telefona varuje pred padci tudi z večjih višin in s tem preprečuje, da bi posledično razpokalo ali se razbilo steklo zaslona. Z etuijem se ognemo tudi praskam, ki lahko nastanejo, če telefon pospravimo v žep ali torbico, kjer so tudi ključi, kovanci, nakit. 

Zakaj kupiti: Zato, ker se sicer hitro zgodi tole (foto: avtor prispevka)

Kje kupiti: V praktično kateri koli slovenski e-trgovini, zelo dobra in poceni alternativa je tudi Ebay.


USB-polnilec za avtomobil

USB Polnilec | Foto:

Zakaj kupiti: Odgovor je preprost – za polnjenje telefona med vožnjo z avtomobilom. Izberite tak polnilec, ki ima dva izhoda USB za polnjenje dveh naprav hkrati. Priklopimo ga v 12-voltno avtomobilsko vtičnico (tisto za prižiganje cigaret). 

Kje kupiti: Na Ebayu. Pri nas so namreč tudi tisti, ki se jim iz vesolja vidi, da so kitajskega porekla, dragi. Na Ebayu isti polnilec dobimo za 80 odstotkov nižjo ceno. 


Kabel USB-OTG

Kabel ima na eni strani izhod USB, na drugi strani pa priključek microUSB. Uporabniku omogoči, da na pametni telefon ali tablico priklopi periferijo, ki je sicer namenjena uporabi z osebnim računalnikom (miška, tipkovnica). | Foto: Kabel ima na eni strani izhod USB, na drugi strani pa priključek microUSB. Uporabniku omogoči, da na pametni telefon ali tablico priklopi periferijo, ki je sicer namenjena uporabi z osebnim računalnikom (miška, tipkovnica).

Zakaj kupiti: Kabel USB-OTG uporabnikom pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android pride še posebej prav, če nam poči steklo zaslona, ta pa sicer še vedno deluje, le na pritisk se ne odziva več. Android namreč omogoča priklop miške, s katero lahko nato telefon upravljamo vsak tako dolgo, da rešimo podatke. 

Kje kupiti: Ebay, slovenske spletne trgovine. Če boste zanj plačali več kot tri evre, ste ga preplačali.


USB-podaljšek

Podaljšek (ali USB hub) poveča uporabnost enega izhoda USB, saj ga razdeli na štiri, pet, sedem izhodov. | Foto: Thinkstock Podaljšek (ali USB hub) poveča uporabnost enega izhoda USB, saj ga razdeli na štiri, pet, sedem izhodov. Foto: Thinkstock

Zakaj kupiti: Uporabno predvsem za tiste, ki na računalnik radi priklapljajo veliko zunanjih naprav (čitalci kartic, USB-ključi, optični pogoni, modemi ipd.) in imajo premalo privzetih izhodov USB, na primer uporabnike sodobnih tankih prenosnih računalnikov.

Kje kupiti: Na Ebayu za manj kot deset evrov najdemo podaljške s kar sedmimi zelo hitrimi izhodi USB 3.0 (za primerjavo – pri nas za podoben denar dobimo štiri do pet desetkrat počasnejših izhodov USB 2.0).


Čistilo za zaslone elektronskih naprav

Čiščenje, pametni telefon | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zakaj kupiti: Zato, ker neizmerno izboljša uporabniško izkušnjo (umazan zaslon lahko poslabša tako vidljivost kot (pri zaslonih na dotik) odzivnost zaslona. Tudi naprava je videti bolj estetsko, če je zaslon čist in ne zapacan. 

Kje kupiti: V vsaki trgovini z elektroniko in bolje založenem supermarketu. Komplet čistila in čistilne krpice vas ne bi smel stati več kot pet evrov.


Stojalo za pametni telefon

 | Foto:

Zakaj kupiti: Stojalo je pravi nakup za uporabnike, ki svoj telefon neradi odlagajo na ravne površine. Je tudi praktično orodje za takrat, ko želimo na telefonu nekaj gledati, a ga ne moremo držati v rokah – nekam ga bi radi dali tako, da bo stal pri miru in pokončno.

Kje kupiti: Ebay bo kar pravi naslov za tale nakup, saj je izbira tam največja. Preverite pa tudi ponudbo v slovenskih spletnih trgovinah.


HDMI-stikalo

HDMI | Foto:

Zakaj kupiti: Zadeva pride prav, če želimo na en zaslon na preprost način priklopiti več naprav (osebni ali prenosni računalnik, TV-box, igralno konzolo ... ). Med njimi nato pretikamo z gumbom na stikalu. 

Kje kupiti: Tule za manj kot pet evrov dobimo stikalo, ki ima za izbiro vira predvajanja slike priložen tudi daljinec.


Organizator kablov

 | Foto:

Zakaj kupiti: Zato, da pod računalniško mizo nimamo tega.

Kje kupiti: Znova na pomoč Ebay, kjer je ponudba različnih orodij za krotenje kablov res gromozanska.


Trinožnik za pomoč pri fotografiranju s pametnim telefonom

 | Foto:

Zakaj kupiti: S tem preprostim orodjem lahko ustvarimo kakovostnejše fotografije, saj nam telefona ni treba držati v roki. Ker je precej cenejših trinožnikov v obliki hobotnice (z nožicami, ki se upognejo na vse strani), smo lahko pri fotografiranju s telefonom tudi bolj kreativni, saj lahko trinožnik ovijemo okrog elementov okolice.

Kje kupiti: Pri Kitajcu so hobotničasti trinožniki na voljo za ceno kepice sladoleda, malce večji in robustnejši pa za ceno petih.

Ne spreglejte