Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
25. 11. 2014,
14.17

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tablica Matic Tomšič

Torek, 25. 11. 2014, 14.17

4 leta, 10 mesecev

Kaj storiti, ko "crkne" zaslon na dotik

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaslon je v zadnjih letih postal kritična komponenta in edini vmesnik za komunikacijo z večino mobilnih naprav - telefonov, tablic, navigacije GPS. Je takrat, ko odpove poslušnost, čas za paniko?

Sodobni pametni telefoni, pomočniki za iskanje prave poti (navigacija GPS) ter seveda tudi tablice kot osrednji vmesnik za upravljanje in vnos podatkov uporabljajo zaslon na dotik. Večina uporabnikom ob odsotnosti oziroma omejenem številu fizičnih gumbov zato ponuja zelo omejene alternativne možnosti nadzora, zaradi česar se, če zaslon na dotik postane neodziven, znajdemo v zadregi.

Če upravljanje naprave s konicami prstov ne deluje, to sicer še ne pomeni, da je z njo ali vsaj z zaslonom konec. Krivec za neposlušnost je namreč kar pogosto sistemska oziroma programska napaka, včasih tudi nezdružljivost z zunanjo periferijo ali razširitvenimi moduli. Preverili smo, kaj lahko storite, še preden mobilni telefon ali tablico v roke vzame pooblaščeni serviser.

Ponovni zagon Napravo izklopite, počakajte nekaj sekundo in jo ponovno poženite. S tem boste ustavili morebitne sistemske procese, zaradi katerih je zaslon "zmrznil". Če se kljub ponovnemu zagonu še vedno ne odziva, postopek ponovite, a pred vklopom odstranite in ponovno vstavite baterijo (če vam naprava to omogoča). Odstranite kartico SIM in spominske module Kartice SIM in SD lahko včasih zaradi internih napak zakuhajo godljo, zaradi katere naprava neha pravilno delovati, občasno pa se pojavljajo tudi težave z združljivostjo. To lahko preverite tako, da obe kartici odstranite in ponovno zaženete svojo napravo. "Na roke" V priročniku, ki ste ga prejeli ob nakupu, ali na spletu preverite, ali obstaja način, da zaslon ponovno nastavite oziroma "kalibrirate" ročno. Če naprava pozna alternative upravljanju na dotik, boste funkcijo najbrž našli v meniju Nastavitve ali Orodja. Pri večini pametnih telefonov in tablic v okoljih Android, iOS in Windows Phone bo najbrž treba odpreti način za obnovitev sistema, do katerega je takrat, ko je naprava izklopljena, mogoče dostopati z držanjem različnih kombinacij fizičnih gumbov (za vklop, uravnavanje glasnosti in vrnitev na domači zaslon – odvisno od proizvajalca).

Nadgradnja programske opreme Težave z neodzivnim zaslonom lahko reši posodobitev operacijskega sistema oziroma programske opreme (pri Garminih in podobnih potovalnih pomočnikih) na najnovejšo različico. To je pri večini naprav mogoče storiti prek vmesnika za osebne računalnike, ki ga lahko namestite bodisi neposredno iz pomnilnika naprave bodisi s spletne strani proizvajalca.

Adijo, podatki Če ste izčrpali vse preostale možnosti, napravo resetirajte na tovarniške nastavitve. S tem boste izgubili vse podatke, zato se za drastični ukrep odločite le, če naprava ni več v garanciji, stroški servisa oziroma zamenjave zaslona pa so previsoki. Večina pametnih telefonov in tablic povrnitev na privzete nastavitve omogoča v meniju za obnovitev sistema.

Obrišite umazanijo Ali med uporabo naprave žulite vrečko čipsa in pijete kokakolo? Potem je prav mogoče, da je zaslon prevlečen s plastjo maščobe, soli in prahu, ki ga umazanija privlači kot magnet železne opilke. Temeljito ga očistite z alkoholom in čisto krpo. Pred posegom napravo seveda izklopite.

Ne spreglejte